Újabb beruházás a térség gazdaságáért

Elhelyezték az ország első Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ alapkövét. Jelentős, 14,2 milliárd forintos beruházással Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ épül Győrben, a Széchenyi István Egyetemen. Az új létesítmény alapkövét Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Borkai Zsolt, Győr polgármestere, dr. Peter Kössler, az Audi Hungaria Zrt. igazgatósági elnöke, dr. Knáb Erzsébet, az Audi Hungaria Zrt. igazgatósági tagja, személyügyi igazgató, Paár Attila, a kivitelező West Hungaria Bau Kft. ügyvezető igazgatója és dr. Földesi Péter rektor helyezte el csütörtökön.

A Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ (FIEK) járműipari innovációs programokat megalapozó és a Széchenyi István Egyetemmel együttműködő vállalatok fejlesztési igényeinek kielégítését lehetővé tevő infrastrukturális fejlesztés. A Széchenyi István Egyetem területén 2017-ben indult egyetemfejlesztési program megalapozza a járműipari innovációs programokat, előkészíti az egyetem és az együttműködő vállalatok fejlesztési igényeinek kielégítését lehetővé tevő infrastrukturális fejlesztéseket.

A projekt három fő fejlesztési elemet jelent. A Menedzsment Campus épület (2.514 m2 összterület) három szinten biztosít helyet egy nagy és több kisebb előadóteremnek, irodáknak és a korábban igényelt alkotóhelyeknek. A Csomagolásvizsgáló labor (759 m2 összterület) alapvetően technológia jellegű épület, melynek tervezésénél elsődleges szempont a funkcionális hatékonyságnak megfelelő kialakítás volt, melyhez kétszintes irodarész kapcsolódik. A Fékpad épület (1464 m2 összterület) átmenetet képez a technológiai és az iroda-oktatási funkció között. A háromszintes épület helyet biztosít laboroknak, fékpadoknak, egy osztható előadóteremnek és természetesen irodáknak.

Szijjártó Péter az alapkőletételi ünnepségen úgy fogalmazott, a siker és a versenyképesség feltételei megváltoztak. Nem csak a cégek, hanem az országok is versenyeznek egymással. A magyar gazdaság jövőbeni sikere a digitalizáción ésa felkészült szakembereken múlik. Ezért a kormány úgy döntött, az országban nyolc Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központot hoz létre, a győri lesz az első, amely a jövőt szolgálja, s a győri kapja a legtöbb pénzt, 14,2 milliárd forintot.

A központhoz feladatok és elvárások is társulnak – hangsúlyozta a miniszter. – Győrben kell képezni Európa legjobb mérnökeit, s olyan kutatásokat kell az új központban megvalósítani, amelyek az autóipari kutatások európai központjává teszik a várost.

A győri sikerek titka, hogy a város, az egyetem és a vállalkozások tudnak együtt gondolkodni – emelte ki köszöntőjében Borkai Zsolt. A polgármester elmondta azt is, a város folyamatosan azon dolgozik, infrastruktúrafejlesztéssel, adócsökkentéssel, hogy a vállalkozások még sikeresebbek legyenek, a gazdaság ugyanis a mozgatórugója mindennek.

Üdvözölte az új központ megépítését Peter Kössler is, aki elmondta, az Audi 24 éve sikertörténetet ír Győrben, jövőre megkezdődik a Q3-as sorozatgyártása, utána pedig a Q4-esek gördülnek le a szalagról a kisalföldi megyeszékhelyen, így a sikertörténet folytatódik.

Méltatta a győri modellt Földesi Péter rektor is. Úgy vélekedett, az ipar és a felsőoktatás közötti kétirányú tudástranszfer itt példaértékű, amelyet az új központ tovább erősít.

A Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ a tervek szerint három lépcsőben épül meg, teljes befejezése a jövő nyárra várható.

Forrás: kisalfold.hu

Események

Szenátusi Ülés 2020. március 30. 14:00 - 16:00
Elektronikus ZH nap 2020. április 3. 08:00 - 15:00