Új rektort választanak a Széchenyi István Egyetemen

(www.kisalfold.hu  2007.11.04.)

Győr - Azt még nem lehet tudni, hogy ki lesz a győri Széchenyi István Egyetem új rektora, az azonban biztos, hogy nem kívülről jön – erről döntött az egyetem szenátusa, amely ezzel megtette az első lépést a rektorválasztás meglehetősen hosszadalmas folyamatában.

Dr. Szekeres Tamás jelenlegi rektor mandátuma ugyan csak a jövő év közepén jár le, az új rektorválasztás előkészületei azonban már most megkezdődtek a Széchenyi-egyetemen. A szenátus arról döntött a napokban, hogy az új rektorral szemben támasztott feltétel a „Széchenyi István Egyetemmel fennálló, határozatlan időre szóló, teljes munkaidejű, első helyen megjelölt egyetemi tanári munkakörben történő foglalkoztatás". Mindez azt jelenti, hogy az egyetem kizárólag belső pályázókat akar. Magukat megnevezni nem kívánó egyetemi források szerint ebben semmi meglepetés nincs.

Minden magára valamit is adó egyetem – s a győri ilyen – olyan rektort akar, aki régóta kötődik az intézményhez, ismeri azt, s teljes mértékben elkötelezett iránta.

A szenátus napokban megszületett döntését már postázták a művelődési és oktatási minisztériumba, s a miniszter minden valószínűség szerint rövidesen ki is írja a pályázatot. A hivatalos menetrend szerint január 31-ig várják a rektorjelöltek pályázatát. Ezt követően a szenátus rangsorol, s akit első helyre tesz, rektornak érezheti magát. Bár a kinevezés a miniszter jogköre, bejáratott demokráciákban a szenátus döntését a miniszter akceptálni szokta.

A Kisalföld egyetemi forrásokból úgy értesült, máris komoly lobbi mozdult meg azért, hogy dr. Szekeres Tamás jelenlegi rektor újabb ciklusra vállalja a megbízatást és pályázzon.

Ez még két és fél éve, amikor Szekerest megválasztották, elképzelhetetlen lett volna, az akkori felsőoktatási törvény ugyanis 65 évben határozta meg a rektori állás betöltésének felső határát. Időközben ezt a törvényt idén módosította a parlament, így nincs akadálya annak, hogy a régi rektor legyen újabb ciklusra az új rektor.

Szekeres Tamás a Kisalföld megkeresésére, hogy pályázik-e ismét, elzárkózott a nyilatkozattól. Két és fél éve azonban hasonló helyzetben azt mondta, ha egy közösség bizalmáról biztosítja, nem teheti meg, hogy másképp döntsön. Információink szerint a helyzet azóta sem változott a Széchenyi-egyetemen. Szekeres Tamás mellett szólhat az is, hogy a győri székhelyű egyetem ma az ország azon ritka felsőoktatási intézményei közé tartozik, amely gazdaságilag szilárd lábakon áll, s nemhogy adósság nyomná, ellenkezőleg, komoly bevételekre tesz szert.

Események

Alkotóhét 2020. szeptember 21. - 2020. szeptember 26.
Elektronikus ZH nap 2020. szeptember 24.
Levelező tagozat óráinak időpontja 2020. szeptember 25. - 2020. szeptember 26.
Szenátusi Ülés 2020. szeptember 28. 14:00 - 16:00
Levelező tagozat óráinak időpontja 2020. október 2. - 2020. október 3.