Új parkolót alakítottak ki az Apáczai-karon

Megújult, 31 férőhelyes parkoló áll szeptembertől a Széchenyi István Egyetem Apáczai Csere János Kar munkatársai és vendégei rendelkezésére. Az integráció óta eltelt években folyamatosan fejlődik, gyarapodik a kar, bővül a hallgatói létszám, szélesednek a nemzetközi kapcsolatok. Az őszi szemeszterben gazdag programsorozattal várják az érdeklődőket.

Győr, 2018. szeptember 19. – SZEhírek, Ny. Cs.

31 férőhelyes a megújult parkoló az Apáczai Csere János Karon.

Az egyetem megbízásából az Uni-Famulus Kft. készíttette el alvállalkozó, a Strabag bevonásával a 31 férőhelyes parkolót, egy mozgáskorlátozott beállóval. Az Apáczai-kar munkatársai, vendégei használhatják, biztonságos, kulturált környezetben tudják hagyni autóikat a kártyarendszerrel működtethető, sorompókkal védett, aszfaltozott területen.

„Az egyetem százszázalékos tulajdonában álló Uni-Famulus Kft-t a győri és mosonmagyaróvári campusok üzemeltetésére hozták létre, 2017-től látjuk el a portaszolgálatot, karbantartást, gondnokságot, takarító szolgáltatást. Jelenleg 172 munkatársunk van. Mi felügyeljük a parkolókat, és kezeljük a zöldterületeket” – mondja Varga Klaudia, az Uni-Famulus ügyvezetője.

„Örömmel vették a kollégák az új, kulturált parkolási lehetőséget. Egyelőre úgy látjuk, hogy a beállók száma elegendő. A későbbiekben kreatív megoldásokkal szeretnénk virágosítani, zöldíteni a parkoló területét és a kerítést. A mellette lévő iskolakert is megújul az ősz folyamán, és pótoljuk azokat a fákat az udvaron, amik veszélyessé váltak, ezért ki kellett vágni őket” – teszi hozzá Dr. Pongrácz Attila dékán.

Nemcsak a parkoló, a vezetőség is megújult idő közben az Apáczai-karon. Dr. Pongrácz Attila munkáját Dr. Baranyiné Dr. Kóczy Judit nemzetközi kapcsolatokért felelős dékánhelyettes, Kövecsesné Dr. Gősi Viktória oktatási dékánhelyettes, és Dr. habil Csizmadia Zoltán tudományos dékánhelyettes segítik. Gazdag kari programsorozatot állítottak össze az őszi szemeszterre, amellyel ugyanúgy szeretnék megszólítani a hallgatókat, oktatókat, mint a győri polgárokat.

 

Az új parkolót a Varga Klaudia által vezetett Uni-Famulus Kft. készíttette el. Fotó: Májer Csaba József

Most csütörtökön például, csatlakozva a III. Játsszunk Mindannyian országos játéknap rendezvénysorozatához, játékkészítő műhelyekbe várják az érdeklődőket. Hulladékból, csuhéból és papírból készítenek játékokat tanító és gyógypedagógus hallgatók oktatóik segítségével. Szeptember 27-én rendezik a karon az emlékdiploma átadó ünnepséget. A kutatók éjszakájához kötődően egyrészt az Iskolatörténeti Gyűjteménybe (Liszt Ferenc utca 17.) várják az érdeklődőket, másrészt idén is lesz iskoláknak hirdetett interaktív kiállításuk. Az új tematika a Szárnyas segítők (méhek, darazsak) világát mutatja be.

A XXII. Apáczai-napok Tudományos Konferencia november közepén a „Pedagógus képzés, oktatás a Kárpát-medencében, társadalmi kontextusok” címet viseli. Fókuszban lesz a 240 éves győri tanítóképzés (1778-2018).

„A kar életében az őszi szemeszterben új, fontos területet jelent a felkészülés a tanárképzés bevezetésére. Ennek érdekében létrehoztunk egy bizottságot. Az itt együttműködő kollégák feltérképezik a lehetőségeket és előkészítik, koordinálják a képzés elindításához szükséges teendőket. Emellett a Mobilis Élményközponttal is intenzív együttműködésbe kezdtünk” – mondja Pongrácz Attila dékán, hozzátéve, hogy a nemzetköziesítés is új fókuszt kap a karon.

„Nemzetközi ügyekért felelős dékánhelyettesnek kértek föl, az a célom, hogy a kar minél jobban integrálódjon a nemzetközi tudományos vérkeringésbe. A meglévő jó kapcsolatokat szeretnénk bővíteni a külföldi partnerintézményekkel. A Stipendium Hungaricum és az Erasmus program fenntartása, szélesítése mellett fontos eredménynek tartjuk a munkatársak részvételét nemzetközi tudományos konferenciákon. Ugyanígy nemzetközi táborok szervezésében is szerepet vállal a kar, legyen szó akár a nyugati szórványban élő magyar gyerekekről, akár művészeti együttműködésekről.  Most pedig felkérést kaptunk egy nemzetközi kulturális nyelvészeti konferencia szervezésére.  Két év múlva rendezhetjük meg ezt a jelentős szakmai programot a karon” – sorolja Dr. Baranyiné Dr. Kóczy Judit nemzetközi ügyekért felelős dékánhelyettes.

 

Idén jelent meg Dr. Baranyiné Dr. Kóczy Judit monográfiája Nature, Metaphor, Culture – Cultural Conceptualizations in Hungarin Folksongs címmel a Springer kiadónál a kulturális nyelvészet könyvsorozatban, ami példázza, hogy a magyar népdal nemzetközi érdeklődésre tarthat számot.

Események

Elektronikus ZH nap 2020. április 3. 08:00 - 15:00