Új ízekkel készül a tavaszra az Elixir

A marhahúst Koroncóról hozzák, fürjtojásért Ménfőcsanakra járnak, a bucit maguk sütik, saját recept alapján. Az Elixir Bar ’n Kitchen képében másfél éve érkezett meg a kézműves forradalom az egyetem campusára és a népszerűségük azóta is töretlen. A bár-étterem mára egész Győr egyik kedvenc vendéglátóhelyévé vált – ezt mi sem jelzi jobban, mint hogy péntek-szombat este gyakorlatilag lehetetlen leülni, az asztalokat hetekkel előre lefoglalják. Az Elixir csapata ennek ellenére nem ül a babérjain; folyamatosan új ízekkel és új programokkal kísérleteznek. A bár-étterem üzletvezetőjével, Kenyeri Szilárddal, és Somogyi Ákos konyhafőnökkel beszélgettünk.

Győr, 2019. március 26. – Horváth Márton, SZEhírek

Az Elixir Bar ’n Kitchen (a továbbiakban röviden: Elixir) 2017 novemberében robbant be a győri vendéglátóhelyek kínálatába. A campuson így lett teljes a portfólió: a Bridge-ben tartják a nagyobb koncerteket, bulikat, különböző hallgatói rendezvényeket, az „Üveges” megmaradt az egyetem ikonikus helyének, az Elixir  pedig a prémium kategória kedvelőinek nyújt alternatívát. Így gyakorlatilag pár méteren belül mindenki azt a helyet választhatja, amelyik szívéhez, karakteréhez, aktuális hangulatához legközelebb áll.

Az Elixir azoknak szól, akik kifejezetten bár hangulatra vágynak. Ehhez hozzátartozik az asztal szerviz, a minőségi étel- és italkínálat és természetesen az a miliő, amelyben feloldódva jókat lehet sörözni, beszélgetni. A hallgatók, öregdiákok és oktatók mellett a városi polgárok körében is hamar híre ment a környék legújabb bárjának, amely egy mással össze nem téveszthető, egyedi színfolt lett a győri palettán.

A hely közel másfél éve üzemel, azóta töretlen a népszerűsége. Elég csak betérni például egy Bajnokok Ligája meccs estéjén, hogy lássuk: minden asztal foglalt, esélyünk sincs leülni. Hétvégén ugyanez a helyzet, szinte minden alkalommal ki lehetne tenni a teltház táblát.

 

Kenyeri Szilárd és Somogyi Ákos rég összeszokott páros, jelenleg ők ketten vezetik az Elixirt. (Fotó: Májer Csaba József)

A sikert azonban nem adják ingyen; komoly munka van amögött, hogy ennyire pörög az Elixir. Kenyeri Szilárd, a bár üzletvezetője azt mondja, úgy érzi, mostanra összeállt csapat, optimálisan működik minden. Nagy váltás volt, hogy tavaly szeptembertől Somogyi Ákos vette át a konyhát, akivel Szilárd szerint tovább tudták emelni a színvonalat. A napi és heti rutin stabilizálódásával most már tudnak tervezni, amire szükség is van, hiszen úgy vallják, a vendégek igénylik a változásokat.

„Nem túl hosszú az étlapunk, és aki sokat jár hozzánk, hiába szeret ide jönni, előbb-utóbb megunja. Épp ezért rendszeresen, legalább félévente próbálunk új ízeket, új variációkat behozni” – kezd bele Ákos. „Az étlap váza nem tűnik el, a keret megmarad, de egy-egy alapanyagot kicserélünk, egy-két új ételt felveszünk a listára. Az ősszel például az egyik nagy dobásunk a fish ’n chips volt, a mandulatorta is akkor került fel az étlapra. Szintén hatalmas változás, hogy a hamburger buciját október óta mi készítjük, saját recept alapján” – árulja el a konyhafőnök. De vajon mi várható tavasszal?

„Jelenleg 70%-nál tartunk a tavaszi étlap megtervezésében. Nem egyszerű, össze kell szedni a gondolatokat, hogy mit szeretnénk és ebből mit lehet megvalósítani. Jól állunk, március végére effektíve megjön az új étlap. Lesz pár változás, de ez legyen meglepetés. Egyet elárulhatok, a túrógombóc marad. Étlapok jönnek-mennek, de a túrógombóc örök” – jelenti ki Ákos nevetve.

 

A képen az Elixir legújabb salátái: csirkesaláta, fürjtojás saláta, grillsajtos saláta. (Fotó: RAW Agency)

Mint Ákostól megtudtuk, arra törekednek, hogy helyi alapanyagokból dolgozzanak, mindent 5-10 km-es környékről szerezzenek be. A marhahúst a hamburgerhez Koroncón vágják, a fürjtojásokat Ménfőcsanakról hozzák. „Ezeket megvehetnénk a Metroban is, de inkább próbáljuk a környék gazdaságát támogatni. Szólunk a Pista bácsinak, neki ugyanúgy van fürjtojása és inkább megvesszük tőle. És tudjuk azt, hogy az tényleg házi” – fejti ki Ákos, aki azt is hozzáteszi, hogy hiába szeretnének, nem tudnak mindent itthon megvenni. „A pizzához már a kezdetüktől fogva Olaszországból hozzuk a lisztet, ott ezt kifejezetten pizzákhoz gyártják. A szalámi szintén olasz import. Viszonylag drága alapanyag, de itthon ilyet nem kapni sajnos” – mondja.

Természetesen nem csupán az étel- és italkínálat csábítja a vendégeket az Elixirbe, hanem a különböző programok is. Itt Szilárd veszi át a szót: „Pénteken vagy szombaton mindig van valamilyen programunk. Most beálltunk arra a ritmusra, hogy egyik hétvégén élőzene, a másik hétvégén Marcee, utána megint élőzene, aztán megint Marcee és így tovább. A Marcee legtöbbször a house vonalon képviselteti magát az Elixirben, viszont ezt igyekszik változatosan megtenni, váltogatja az alfajokat. Az élőzene pedig általában kilenckor kezdődik és legkésőbb éjfélkor vége. Állandó fellépőnk a Hoppáré, a Loose, a WENK FUNKover illetve Porgy's, de egy-egy estére beugrott már hozzánk az Old School Daddy vagy az Esti egyenleg is. Nagyon sok megkeresésünk van, folyamatosan hívnak telefonon a zenekarok, hogy ők is szívesen játszanának nálunk” – részletezi Szilárd, aki állítja, hogy zenés bulikat ilyen rendszerességgel senki más nem csinál Győrben, csak ők. „Az élőzenének nagy bástyája vagyunk a városban, legjobb tudomásom szerint más helyek nem szerveznek ennyi élőzenés estet, mint mi az Elixirben” – teszi hozzá az üzletvezető.

 

A Loose zenekar gyakran lép fel az Elixir-ben. (Fotó: Májer Csaba József)

Itt azonban nem ér véget az események sora. Háromhetente táncos estéknek ad otthon a bár, ugyanis a Karibi Tánc Egyesület rendszeresen szervez náluk oktatásokat, táncos alkalmakat. Szintén megemlítendő az ősszel elkezdett U.N.T.I.T.L.E.D. sorozat, amely egy összefogás tulajdonképpen 3 DJ és az Elixir között. Ők hozzák a zenét, Szilárdék csak a helyszínt biztosítják.

Mindemellett a programnaptár legújabb dobása a körülbelül kéthavonta esedékes borkóstoló, amit először Valentin-nap alkalmából hirdettek meg. A borkóstoló nem összekeverendő a borvacsorával, ahol a vendég egy menüsort eszik végig, azaz van  5-6 fogás, amihez bort ajánlanak. A borkóstolón ezzel szemben a bor van a főszerepben, emellé adnak némi harapnivalót. Egy ilyen eseményhez egy igazi gourmet is kell, erre a szerepre borbeszállítójuk egyik munkatársát kérték fel, aki italismerettel foglalkozik. Amíg ő előadott, kötetlenül lehetett beszélgetni, kortyolgatni, csipegetni. Az első borkóstoló tehát nagyon jól sült el, így garantáltan jön a következő alkalom, sőt, a sikeren felbuzdulva whiskey- vagy ginkóstolót is terveznek a tavasz folyamán.

Végül a marketingről is beszélgettünk Szilárdékkal. Ők is tudják, 2019-et írunk, szükség van a hatékony promócióra. Legújabb tervükbe Ákos avatott be. „Gondolkodunk rajta, hogy a limonádét vagy a smoothie-t logózott üvegben, take away módon el tudják majd vinni a vendégek” – mondja. „Tehát a vendég bejön, kér egy limonádét, előre megcsináljuk, gyümölccsel, fűszernövénnyel, ezzel-azzal, elviszi magával és beül órára. Ez az egyik ötletünk. A másik, hogy elképzelhető, hogy a reggelire elviteles szendvicseket is fogunk majd csinálni. Ha valaki megy órára reggel, annak már nincs ideje, hogy fél órát üljön itt és ham & eggset egyen, de így csak befut, vesz egy szalámis szendvicset, visz mellé egy capuccinot és kvázi így egy menüt kap. Vannak ilyen ötleteink, de még logisztika kérdése, hogy sikerül megoldani vagy nem” – fejtette ki a konyhafőnök.

Szilárd és Ákos tehát nagy erőkkel készülnek a tavaszra, alig várják, hogy felállíthassák a teraszt és pezsegjen az élet a K1-es kollégium előterében. Aki tud, nézzen be hozzájuk, garantáltan nem fog csalódni.

 

Tavasztól újra vár mindenkit a hangulatos terasz a K1 kollégium sarkánál. (Fotó: Horváth Márton)

Események

Szakirányválasztás 2020. szeptember 14. - 2020. szeptember 19.
Levelező tagozat óráinak időpontja 2020. szeptember 18. - 2020. szeptember 19.
Alkotóhét 2020. szeptember 21. - 2020. szeptember 26.
Elektronikus ZH nap 2020. szeptember 24.
Levelező tagozat óráinak időpontja 2020. szeptember 25. - 2020. szeptember 26.