Új hallgatói-oktatói centrum Győrben

(www.kisalfold.hu  2008.02.08.)

A Mosoni-Duna győr-révfalui partszakasza melletti volt BM csónakház épületének kezelője 2007. decemberétől a győri egyetem lett. A Széchenyi István Egyetem a város felsőoktatási intézményeinek hallgatói-oktatói centrumaként hasznosítja az épületet.

- A Közlekedési és Távközlési Műszaki Főiskola győri indulásától, az 1970-es évek közepétől a mindenkori intézményi vezetés terveiben egy többfunkciós hallgatói centrum kialakítása is szerepelt – kezdi a beszélgetést Kovács Zsolt, az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat elnöke.

Ennek egyik formája volt a már egy évtizede lebontott „A" klub. Egy új épület létesítésének az esélyei mindig kicsik, ezért a széchenyis Egyetemi Hallgatói Önkormányzat vezetői folyamatosan tájékozódtak a győri lehetőségekről.

Így találták meg az egyetemi campus melletti volt rendőrségi csónakház, a Bridge étterem épületét. A tárgyalásokon az Országos Rendőr-főkapitányság, a Megyei Rendőr Főkapitányság, a Széchenyi István Egyetem, az EHÖK által megfogalmazott hasznosítási programot megvalósíthatónak, támogatandónak találták.

Az eredményes tárgyalások a Hallgatói Önkormányzat vezetőit is motiválták, s már a tanév kezdetétől készültek a kezelői jog átvételére. Nagy segítségünkre volt a gördülékeny átvételben László Mátyás, korábbi üzemeltető folyamatos „atyai" segítsége - mondják. Segítette a kezdést, hogy számos győri cég már évek óta elkötelezetten támogatja a Győri Egyetemért Közhasznú Egyesületet.

Az egyetem és a Mosoni-Duna partja között található kétszintes épület éttermi funkciója a továbbiakban is az egyik fő profil maradt. A hallgatók az épület színterein kora reggeltől késő estig kulturáltan tölthetik el szabadidejüket, két előadás, tanóra között nyugodt körülmények között várhatják a következő tanulmányi erőpróbát.

Itt működik már a Modern Amatőr Színjátszó Egyetemi Kör, s a szakkollégiumok, a Tóth Lajos Professzori Klub tagjai, a szakestek szervezői is hamar felfedezték az épület jó adottságait. A kollégiumi stúdió munkatársai itt szerezhetnek gyakorlatot s a rendezvényszervezők is gyorsan kialakították bázisukat. A földszinti sporteszköz tárolókból 30 portya kajak és portya kenu, 20 túrakerékpár közül választhatnak majd a széchenyisek.

Pénteken és szombaton a város középiskolásai is látogathatják - diákigazolvánnyal – az egyetemi centrumot. A kulturális rendezvények sora a Bölcselők Egyetemi Körének programjaival indult, s kiállítások, filmvetítések szerepelnek a centrum tavaszi kínálatában.

- A klub üzemeltetését az Universitas-Győr Nonprofit Kft. és a Győri Egyetemért Közhasznú Egyesület által létrehozott UNIKLUB Kft. végzi, amely által az egyetemi kontroll és a hallgatói érdekek érvényesülése biztosított – mondja el Kovács Zsolt. Az új Győri Hallgatói Oktatói Klub üzletvezetője Knauz Péter, aki mérnöki diplomája mellett vendéglátó szakképesítéssel is rendelkezik, s több éven keresztül a Hallgató Önkormányzatban a Hallgatói Információs és Szolgáltató Központ egyik alapítója és vezetője volt. Az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat és az Egyetem is úgy látta, hogy a Klub vezetői megfelelően képviselik érdekeiket, a hallgatóság célkitűzéseit.

- Az új hallgatói közösségi tér programját az egyetem vezetői a kezdetektől kiemelten támogatták, amit a hallgatók nevében köszönettel vettünk – fogalmazza meg Knauz Péter. Az egyetem nagy anyagi támogatásával átalakítják, modernizálják a belső tereket. Az elektromos hálózatot például az árvízvédelmi szempontokat érvényesítve építik át.

A centrum vezetői megkeresték a győri kulturális intézményeik vezetőit is, s együttműködést ajánlottak, kértek és partnerekre találtak. A klub kínálatát, programját a www.bridge.szeportal.hu internetes oldalakon olvashatják az érdeklődők.

- Az óriási lehetőség egyúttal nagy feladatot jelent. Ezért a tervezésbe, az üzemeltetésbe mind több hallgatót vontunk már be és a továbbiakban is számítunk segítségükre. Így érvényesítjük „a hallgató a hallgatóért" elvet – mondja Kovács Zsolt.

A kft. ügyvezetője, Filep Bálint szerint a centrum hallgatóbarát jellege a vendéglátás szolid áraiban, sokrétű hallgatói szolgáltatásaiban és a hallgatói elképzelések támogatásában és megvalósításában is megmutatkozik, s a profitot hallgatói célokra fordítják vissza. Ezzel a hallgatók által üzemeltetett klubbal Győr is tovább erősítette az egyetemi szolgáltatások eddig is színes hátterét.

Események

Bejelentkezés a 2020/21-es tanév I. 2020. augusztus 18. 06:00 - 2020. augusztus 29. 23:55
Munkaszüneti nap 2020. augusztus 20.
Tantárgyválasztási időszak 2020. augusztus 24. - 2020. augusztus 29.