Tudásközpont

(www.gyorihet.hu, Süle Tímea,2007.03.08.)

A Széchenyi István Egyetem keretein belül működõ Járműipari Regionális Egyetemi Tudásközpont (JRET) elsõdleges céljai 2006-ban, működésének elsõ évében sikeresen megvalósultak. A projekt oktatók, hallgatók és a konzorciumi partnerek bevonásával olyan jelentõs kutatási infrastruktúrát, eszközállományt és szellemi kapacitást koncentrált, amely megfelelõ alapot teremt a következõ évek járműipari kutatásainak, fejlesztéseinek.

A Széchenyi István Egyetemen működõ Járműipari Regionális Egyetemi Tudásközpont célja az egyetemi és vállalati kutatás integrálása a járműipari tudományos és technológiai fejlesztések megvalósítására. A projekt a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal támogatásával működik 2006 és 2008 között.

A program a fokozatos építkezés elvén alapul. Az elsõ évben a kapacitásfejlesztés, a kutatási infrastruktúra kialakítása volt az elsõdleges feladat. Az egyetemen és a partnervállalatoknál igényes környezetben létrejöttek a teljes konzorcium fejlesztéseit kiszolgáló geometriai méretellenõrzõ, anyagvizsgáló, szimulációs és technológiai laboratóriumok. A korszerű, mintegy félmilliárd értékű eszközpark működtetésére a kezdetektõl jelentõs szellemi kapacitást koncentrált a tudásközpont. A második évben a kutatási háttérre és a szakértelemre alapozva az eredmények alkalmazására kerül sor, ezt követõen pedig a tudományos és technológiai továbbfejlesztés kerül elõtérbe.

A konzorciumi partnerek, a Borsodi Műhely Kft., a Rába Futómű Kft. és a SAPU Bt. sikeresen teljesítették a 2006-ra irányzott terveket. A régióban a járműipar koncentrációja jelentõs, Gyõr-Moson-Sopron megyében az országos átlag négyszerese. A JRET a Gyõr gazdasági vonzáskörébe tartozó autóipar innovációs igényeit szolgálja ki.

A kutatások két szakmai terület, a technológia és a konstrukció köré szervezõdnek. Kiemelt szempontok a biztonság, a környezetbarát működés és a gazdaságos gyártás. A járműgyártási technológiák fejlesztésének folyamatában fontos szerepe van a számítógépes szimulációnak. A tudásközpont kiemelt célja a tehetséggondozás, az egyetemen folyó oktatás és a vállalati továbbképzések erõsítése. A programba bekapcsolódó hallgatóknak erõteljes motivációkkal, szorgalommal, nyelvtudással kell rendelkezniük, hiszen aktívan segítik a tudásközpont munkáját, részt vehetnek a tervezés, kísérletezés, kivitelezés folyamatában is. A projektbe bevont hallgatók közül hárman már a partnervállalatoknál dolgoznak kutató-fejlesztõi munkakörben.

Események

Bejelentkezés a 2020/21-es tanév I. 2020. augusztus 18. 06:00 - 2020. augusztus 29. 23:55
Munkaszüneti nap 2020. augusztus 20.
Tantárgyválasztási időszak 2020. augusztus 24. - 2020. augusztus 29.