Továbbra is Európa csúcsán a Győr

Az ETO a női kézilabda bajnokok ligájának döntőjében olyan játékot mutatott, amelyre nincsenek szavak. A győriek megvédték BL-címüket!

A délután a bronzmérkőzéssel kezdődött, amely előtt a győri szurkolók nagy tapssal köszöntötték a Vardar Szkopje három erősségét, Dokicot, Radicevicet és Lekicet, akik egykor az ETO-t erősítették. Az ex-győriek vezette csapat az elején el is húzott, de a négygólos előnyüket a dán csapat a második félidő elejére behozta, és egy rövid időre szorossá vált a mérkőzés. A Vardar tudott újítani, így ismét meglépett, 45 percnyi játék után már öt gól volt az előnyük, és kettős emberhátrányból is betaláltak. Az előny a végéig megmaradt, a Szkopje 34-31-re megnyerte a mérkőzést és megszerezte az első női final four bronzérmét.

Ezután közeledett az est és az év főmérkőzése, amelyre a győri szurkolók lelkesen hangoltak. A döntőben tehát az ETO a nagy rivális Buducnosttal csapott össze, és az egész BL-szezont tekintve kijelenthető, hogy a finálé résztvevői Európa két legjobb csapata volt. A mérkőzést a Győr kezdte, de a kapusok mindkét oldalon védéssel mutatkoztak be. A nyitó találatot stílusosan a csapatkapitány Görbicz Anita szerezte, majd Löke folytatta, a kapuban pedig Lunde parádézott. A Buducnost a tőle megszokott kemény védekezéssel operált, első gólját a hetedik percben szerezte (2-1). Görbicz nagyszerűen osztogatott, Kovacsics szélről volt eredményes, a másik oldalon Neagu talált be. A 10-ik percben Amorim találatával 3-2 volt az állás, majd hamar 7-2-re lépett meg a zöld-fehér csapat, nem csoda, hogy a vendégek időt kértek, akik Neagu révén a 15-ik percben szerezték meg 3-ik góljukat. Ezután heves gólpárbaj következett, a 20-ik percben 10-5 volt az állás. Az ETO ezekben a percekben hihetetlenül összeszedetten és fegyelmezetten játszott, a 23-ik percben Orbán góljával 12-6-ra vezetett. Fél perccel a szünet előtt, 14-10-nél kérte ki első idejét Ambros Martín, amit jól tett, mert az általa kért figura végén hetest harcolt ki a Győr, amit Görbicz értékesített is (15-10).

A második játékrész Bulatovic góljával kezdődött, amire Neagutól érkezett gyors válasz. A nyolcadik percre három gólra jött fel a Podgorica, majd mindkét oldalon néhány elhibázott támadás következett. A gólcsendet Orbán hatalmas gólja törte meg. A két kapus ziccereket fogott, és 45 perc játék után ismét csak három gól volt a különbség (19-16). Knezevic második kiállítása után Görbicz szerzett csodás találatot, majd Orbán is betalált (21-16). Az idei BL-szezonban talán először néha már-már a tanácstalanság jelei mutatkoztak a Podgorica játékosain, miközben a Győr egyre felszabadultabban játszott. A 22-ik percben, 23-18-nál a Buducnost időt kért, hogy Dragan Adzic a hajrára újra feltüzelje csapatát. Knezevic emberhátrányból be is talált, de erre Kovacsics gyorsan válaszolt, majd Heidi Löke ismételt. Öt perccel a vége előtt Görbicz élményszámba menő góljával 26-20 volt az állás, Katrine Lunde pedig újabb bravúrokkal járult hozzá az egyre közelebb kerülő sikerhez. A vége 27-21 lett, és nem kérdés, a Győri Audi ETO továbbra is Európa, ha úgy tetszik a világ legjobb csapata! Nem mellesleg Görbicz Anita a BL gólkirálynői címét is megszerezte.

A Budapestről hazatérő csapatot a szurkolók a Városháza előtt fogadták, ahol éjszakába nyúlóan ünnepelték a BL-címvédőt…

Hatalmas ováció és taps fogadta a Győri Audi ETO begördülő buszát, amelyről a lányokat egyesével szólították a színpadra. A bajnokokat Borkai Zsolt polgármester köszöntötte. Mint mondta, ma is jó volt győrinek lenni, és ez annak a csodálatos csapatnak köszönhető, amelynek tagjai végig fantasztikusan küzdöttek egymásért. Hozzátette, a BL-címet megvédeni nagyobb fegyvertény a tavalyi győzelemnél is.

Kelecsényi Ernő, a klub elnöke a szurkolóknak és a csapat támogatóinak mondott köszönetet, amiért az egész idényben az együttes mellett álltak. Azt is leszögezte, az ETO-nál továbbra sincs jobb csapat a világon!

Görbicz Anita, a BL-gólkirálynője ugyancsak a szurkolóknak köszönte meg a bíztatást. Mint mondta, nélkülük biztosan nem emelhették volna magasba a BL-serleget. „A mai napon az édesanyákat ünnepeljük, boldog anyák napját kívánunk mindannyiuknak!” – zárta a csapatkapitány.

Ambros Martín, a sikerkovács edző hanyag magyarsággal csak ennyit mondott: Tavaly jó volt, most viszont …(sípszó)… jó! A felszabadult hangulatot jól jellemzi Heidi Löke nyilatkozata is, a norvég beállós a következőket mondta: Ec, pec, kimehetsz, holnapután bejöhetsz, cérnára, cinegére, ugorj cica az egérre fuss!

Az ünneplésen sem maradhatott el a játékosok és a törzsszurkolók kedvenc rigmusa, a magyar népmesék dala sem!

A Győr tehát megvédte címét, városunk továbbra is a világ legjobb női kézilabdacsapatát tudhatja magáénak!

Események

Elektronikus ZH nap 2020. április 3. 08:00 - 15:00