Több ezren ünnepelték a műszaki karok végzőseit

Megtelt a hétvégén a Győri Városi Egyetemi Csarnok a Széchenyi István Egyetem Audi Hungaria Járműmérnöki Kar, az Építész-, Építő- és Közlekedésmérnöki Kar, és a Gépészmérnöki, Informatikai és Villamosmérnöki Kar közös diplomaátadó ünnepélyén. Közel négyszáz frissdiplomást köszöntöttek, köztük az első, duális képzésben részt vett járműmérnököket és az ország első elektromos járműhajtás szakmérnökeit.

Győr, 2019. február 9. – SZEhírek, Nyerges Csaba

Sem a küzdőtéren, sem a nézőtéren nem maradt szabad hely, zsúfolásig telt a több ezer férőhelyes Győri Városi Egyetemi Csarnok a Széchenyi István Egyetem műszaki karainak közös diplomaátadó ünnepélyén. A hangulat is illeszkedett a hely szellemiségéhez. Amikor a végzősöket szólították a diploma átvételéhez, a nézőtérről időnként olyan üdvrivalgás hallatszott, mint amikor sztársportolók sorakoznak fel egy-egy sorsdöntő rangadóra.

 

Csaknem négyszáz végzős hallgató vehette át a diplomáját a zsúfolásig telt csarnokban. Fotó: Kun Zoltán

Dr. habil Hanula Barna, az Audi Hungaria Járműmérnöki Kar dékánja nyitotta meg az ünnepséget, majd Prof. Dr. Kuczmann Miklós, a Gépészmérnöki, Informatikai és Villamosmérnöki kar dékánja mondott köszöntőt. „Mérnöknek lenni jó! Ez egy nagyon szép, kihívásokkal teli szakma, nem utolsó sorban jó elhelyezkedési lehetőségekkel és jó fizetéssel. Bizonyára hétfőn sokan már dolgozni mennek önök közül, vagy visszatérnek hozzánk az iskolapadba, de biztosan nem kell állásinterjúkra járniuk. Egy dolgot viszont ne felejtsenek el! Ha valaki a műszaki, informatikai tudományok irányába kötelezi el magát, akkor a tanulást nem hagyhatja abba. Mesterképzéseinken magasabb szintű szakmai ismereteket szerezhetnek, doktori képzéseink pedig kiváló keretet adnak a tudományos továbbfejlődésre, ha oktatni-kutatni szeretnének” – fordult a végzősökhöz Kuczmann Miklós professzor.

A diákság nevében Preisz Judit műszaki menedzser hallgató köszönt el az egyetemtől. „Okkal érezzük magunkat szerencsésnek, hogy a Széchenyi István Egyetemet választottuk. Az első hetekben csillogó szemmel csodáltuk azt a légkört, ami miatt sokan szerettünk győri hallgatónak lenni, hiszen az itt kialakult különlegesen összetartó közösségnek hála egy újabb családra leltünk. Hogy mit is adtak nekünk az egyetemista éveink? Barátokat, emlékeket, szerelmet, hivatást, és nem utolsó sorban tudást” – hangsúlyozta Preisz Judit.

Az ünnepség kedves színfoltja volt a Művészeti Kar műsora: Szabó Alexa előadásában csendültek fel „A csitári hegyek alatt” gyönyörű dallamai,  zongorán kísért Dr. Ruppert István.

A Széchenyi István Egyetem Hallgatói Önkormányzata által odaítélt Oktatók a Hallgatókért Díjat az Audi Hungaria Járműmérnöki Karról Dr. Zsoldos Ibolya egyetemi tanár, az Anyagtudományi és Technológiai Tanszék vezetője, az Építész-, Építő- és Közlekedésmérnöki Karról Dr. habil. Fischer Szabolcs egyetemi docens, a Közlekedésépítési és Vízmérnöki Tanszék oktatója, a Gépészmérnöki, Informatikai és Villamosmérnöki Karról pedig Dr. Borbély Gábor egyetemi docens, a Távközlési Tanszék vezetője vehette át.

Az újonnan alapított Pro Progressum díjat az egyetemen működő hallgatói szervezetek fejlődéséért végzett kiváló szakmai munka elismeréseként vehették az Arrabona Racing Team, a SZEnergy és a SZEngine hallgatói csapatok kiemelkedő teljesítményt nyújtó tagjai. Ezt követte a Pro Auditoribus hallgatói díjak kiosztása.

 

Dr. Kecskés Gábor, Dr. habil Hanula Barna, Prof. Dr. Kuczmann Miklós, Dr. Szép János. Fotó: Kun Zoltán

A diplomaátadási ceremónia különlegessége volt az első, duális képzésben részt vett járműmérnökök köszöntése. Németh Katalin, az AUDI Hungaria Zrt. Oktatási-Tudományos Kooperációk vezetője köszöntőjében az Audi és az egyetem sikeres, szerteágazó tudományos és oktatási együttműködését méltatta. A duális képzésen végzetteket követően  járműmérnökök, környezetmérnökök, logisztikai mérnökök, műszaki menedzserek, energetikai veszteségfeltáró auditorok, építészek, infrastruktúra-építőmérnökök, építész- és építőmérnökök, közlekedésmérnökök, villamosmérnökök, gazdaságinformatikusok és mérnökinformatikusok, gépészmérnökök, mechatronikai mérnökök vették át a diplomájukat. Amikor a csaknem négyszáz diák közül az elektromos járműhajtás szakirányú továbbképzési szakon végzett, utolsónak szólított hallgató is átvette diplomáját, felszabadult éljenzés töltötte be a csarnokot.  

A diplomaátadó ünnepség zárásaként az Audi Hungaria Járműmérnöki Kar, az Építész-, Építő- és Közlekedésmérnöki kar, és a Gépészmérnöki, Informatikai és Villamosmérnöki Kar végzett hallgatóinak ünnepélyes eskütételét a karok vezetői fogadták.

Események

Áramszünet a Központi Campuson 2020. augusztus 14. 07:00 - 12:00
Bejelentkezés a 2020/21-es tanév I. 2020. augusztus 18. 06:00 - 2020. augusztus 29. 23:55
Munkaszüneti nap 2020. augusztus 20.