Tiszteletbeli szülésznővé avatták a főorvost

A hétvégén tartott XXII. országos szülésznő-konferencián „tiszteletbeli szülésznővé" avatták a győri Petz-kórház szülé­szetének osztályvezető főorvosát, dr. Nagy Sándort. Nyártól nagy változás lép (elvben) életbe: a szülésznők végezhetik a terhesgondozást is. A szülésznők évente mindössze két orvost díjaznak - azokat, akik szerintük a legtöbbet tették a szülésznőképzésért, illetve a szakmájuk elismeréséért. Neves professzorok szerepelnek a listán, köztük a közelmúltban elhunyt Gardó Sándor professzor is. Most még egy győri név került fel: idén az egyik kitüntetett dr. Nagy Sándor, a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház osztályvezető főorvosa lett. Mint mondta, számára azért fontos ez a díj, mert olyanoktól kapta, akiknek a véleményére hallgat és ad is.

Nagy Sándor valóban egyike azoknak Magyarországon, akik a szülésznők képzését kiemelt kérdésként kezelik. A győri Széchenyi István Egyetem Petz Lajos Egészségtudományi és Szociális Képzési Intézet vezetője, a diplomás szülésznőképzés évek óta az ő irányítása alatt folyik. Ez a képzés a záloga annak a rendeletnek is, amely elvben nagy változást hoz a terhesgondozásba. Hogy egyelőre miért csak elvben, azt mindjárt ki is fejtjük, előtte a változás lényegéről:
A Magyar Közlönyben április elején megjelent, a várandósgondozásról szóló miniszteri rendelet értelmében szülésznő - szülész-nőgyógyász szakorvos által megállapított alacsony rizikójú várandósság esetén - maga is végezheti a terhes nők gondozását. Magyarán egy kismama dönthet arról, hogy szakorvos helyett szülésznő segítse a kilenc hónapig tartó terhessége során és ő legyen vele a szüléskor is. A jogszabály ugyanakkor pontosan rögzíti, mely szülésznők vállalhatják ezt a feladatot. Alapfeltétel többek között a felsőfokú szülésznői szakképesítés, vagy főiskolai szülésznői végzettség. Ha a terhesség során mégis rizikó merül fel, akkor a szülésznőnek a kismamát azonnal szülész-nőgyógyász szakorvoshoz kell irányítania.
„Ez nagy felelősség, ami az egyik buktatója lehet annak, hogy a szülésznők tömegével vállalják ezt a feladatot - mondja dr. Nagy Sándor, akit értelemszerűen a témában is megkerestünk. - Ez egy lassú folyamat lesz, hiszen a feltételeket is meg kell teremteni a terhesgondozás biztosítására. Ne beszéljünk mellé: egy praxis kiépítése nagy felelősség és nem utolsósorban pénz. A felsőoktatási képzésben elméleti szinten eddig is szerepelt a terhesgondozás, most a gyakorlati rész kap majd nagyobb hangsúlyt. Mert igény van arra, hogy szülésznők segítsék a kismamák várandósságát - s most már jogszabály is van, ami ezt engedi."

Események

Elektronikus ZH nap 2020. április 3. 08:00 - 15:00