Telt ház a nyílt napon: továbbra is ezreket vonz a Széchenyi István Egyetem

Idén is megnyitotta kapuit a Széchenyi István Egyetem, amelynek keretében a középiskolások megismerkedhettek az intézmény széles képzéskínálatával. Az esemény vonzáskörzete most már nem csupán a szűkebb régió volt – az egész Dunántúlról érkeztek fiatalok, sőt, olyanok is akadtak szép számmal, akik hosszában szelték az országot, hogy első kézből tájékozódjanak az egyetem nyújtotta lehetőségekről.

Győr, 2020. január 16. – Horváth Márton - Hancz Gábor, SZEhírek

Tavalyhoz hasonlóan idén is zsúfolásig megtelt a Széchenyi István Egyetem aulája szerdán délelőtt: továbbtanulni vágyó fiatalok sokasága ostromolta kérdéseivel a standok mögött álló oktatókat és hallgatókat, akik mindenben igyekeztek segíteni a győri campusra érkező látogatóknak.

 

Több, mint négyezren vettek részt az idei nyílt napon. (Fotó: Májer Csaba József)

A pályaválasztás során nagy a tét: a jelentkezési döntés a diákoknak és az egyetemeknek is roppant fontos. Előbbieknek azért, mert hosszú évekre elköteleződhetnek egy intézmény mellett, utóbbiaknak pedig azért, mert a felsőoktatás nem működhet hallgatók nélkül – így természetes törekvése a „piac” szereplőinek, hogy minél versenyképesebb képzéseket és szolgáltatásokat biztosítsanak a diplomára vágyóknak. Ezen a téren a Széchenyi István Egyetem minden évben kitűnően vizsgázik – a nyílt napon résztvevők számának folyamatos emelkedése legalábbis ezt bizonyítja.

Természetesen a sikert nem adják ingyen: az Egyetemi Szolgáltató Központ (ESZK) munkatársai, a karok oktatói és a Hallgatói Önkormányzat tagjai egyaránt azon dolgoznak, hogy a győri egyetem híre mindenhova eljusson. Roadshow keretében hétről hétre járják a középiskolákat szerte az országban, előadásokat tartanak, bemutatják az intézményt a diákoknak.

 

A Hallgatói Önkormányzat tagjai is hozzájárultak a rendezvény sikeréhez. A képen a Kautz-kar csapata látható. (Fotó: Horváth Márton)

„A felvételi kampány már augusztusban elkezdődött és egészen februárig tart” – mondta érdeklődésünkre Jerkovich Brigitta, az ESZK munkatársa, a Felvételi és Rendezvényszervezési Osztály vezetője. „A felvételi roadshow során minden héten legalább három iskolából volt megkeresésünk. Nem riadtunk vissza attól sem, ha a Dunán túlra vagy akár külföldre hívtak bennünket, nagy örömmel mentünk Szlovákiába is” – jelentette ki.

Az osztályvezető sorolta, mennyi minden előzte meg a Nyitott Kapukat. „A középiskolai előadásokon kívül folyamatosan tartottunk felvételi tanácsadást, részt vettünk a budapesti Educatio kiállításon és online is nagyon aktívak voltunk” – részletezte, majd hozzátette, rendkívül fontos az is, hogy az egyetem vezetésének támogatásával igyekeztek mindenben segíteni a jelentkezőket.

„Az idei évben szigorodtak a felsőoktatásba bejutás követelményei, ugyanis most már egy emelt szintű érettségi megléte szükséges a sikeres felvételihez. Ez nyilván olyan körülmény, amihez alkalmazkodnunk kellett, ezért hogy egy példát említsek a korábbaikhoz hasonlóan a Battyhány-szakkollégium segítségével felkészítő kurzusokat hirdettünk emelt szintű történelem érettségire. Szintén felajánlottuk, hogy nyelvtanáraink segítenek a nyelvvizsgára való felkészülésben. Bár végül a kötelező nyelvvizsga feltételét eltörölték, a programot a jövőben is folytatjuk” – tájékoztatott Jerkovich Brigitta.

Jól látható, a Széchenyi István Egyetemen minden erő azt szolgálja, hogy a pályaorientáció a lehető legsikeresebb legyen. Ennek látszanak is az eredményei a felvételi statisztikákon, ám a leglátványosabb eredménye ennek a munkának mégiscsak a Nyitott Kapuk, ahol idén is rekordszámban vettek részt a középiskolások.

 

Informatikus hallgatói képviselők a pult mögött. (Fotó: Horváth Márton)

A nyílt napra érkezők kilenc kar nyolcvankettő képzése közül válogathattak. A standok sorában megtalálható volt többek között a Diákhitel Központ, az Egyetemi Könyvtár, de természetesen a kollégiumokról, ösztöndíjakról, sport- és szórakozási lehetőségekről is kaphattak információkat a vendégek. A karzaton az egyetem duális képzésben közreműködő partnerei kaptak helyet, így a diákok közvetlenül az érintett cégektől kérdezhettek.

Az eseményt – a hagyományokhoz hűen – különböző programok is színesítették. A D1-es előadóterem csordultig megtelt dr. Horváth András rektorhelyettes előadására, amelyen a felvételi eljárás részleteit, a legfontosabb tudnivalókat ecsetelte a diákoknak.

A szakember hasznos tanácsokkal szolgált a jelenlévőknek. Elmondta, hogy a helyes jelentkezési stratégia az, ha valaki az egyéni érdeklődési körét, felkészültségét, képességeit, készségeit, a családja által vállalható anyagi terheket, a szóba jöhető intézmények presztízsét és az általuk nyújtott szolgáltatásokat egyaránt figyelembe veszi a döntésénél. Szerinte például csak azért nem érdemes egy szak mellett letenni a voksot, mert azzal a végzettséggel várhatóan majd jól lehet keresni; fontos, hogy annak legalább egy részterületéről úgy érezze a diák, valóban szereti. Hozzátette: gyakran kérdezik tőle, hogy akik kevés ponttal jutnak be az egyetemre, el tudják-e végezni. Erre igennel felelt azzal a megjegyzéssel, hogy az eltökéltségen sok múlik, hiszen el kell kezdeni keményen tanulni.

 

A D1-es teremben dr. Horváth András oktatási rektorhelyettes a felvételi tudnivalókról tartott előadást. (Fotó: Májer Csaba József)

Az előadáson dr. Horváth Ildikó, a Széchenyi-egyetem VR Learning Centerének vezetője ismertette, hogy a maxwhere.com portálon regisztrálva, a MaxWhere alkalmazást letöltve, majd az SZE Infóteret kiválasztva 3D-s virtuális térben egy helyen találhatók meg a felvételivel kapcsolatos információk.

 

A leendő hallgatóknak a MaxWhere is bemutatkozott dr. Horváth Ildikó révén.. (Fotó: Májer Csaba József)

Elmerülvén a Nyitott Kapuk forgatagában, beszélgetve középiskolásokkal és szervezőkkel, azt tapasztaltuk, nagyon tudatosan érdeklődtek a fiatalok. A leggyakoribb kérdések a különböző juttatásokra, költségekre, követelményekre vonatkoztak, de sokakat érdekelt a kollégiumi jelentkezés menete vagy épp az, hogy adott szakmával hol lehet elhelyezkedni.

A vonyarcvashegyi Tóth Esztert az egyetemen villamosmérnöknek tanuló barátja kísérte el a nyílt napra. A lányt az egészségügyi terület érdekli; a továbbtanulást illetően Győrön kívül csupán Zalaegerszeg jön nála számításba. A campust párja révén már jól ismeri, a kollégiumban is töltött néhány napot vendégként. „A Széchenyit fogom első helyen megjelölni, az egészségügyi szervező szakot” – jelentette ki magabiztosan.

 

Tóth Eszter az egészségügyi szervező szakot vette célba. (Fotó: Májer Csaba József)

Kovács Ádám és Ihász Adrián a győri Lukács Sándor középiskolába járnak, mindketten kollégisták. Gépészmérnökök szeretnének lenni, másban nem is gondolkodnak. A továbbtanulás helyét illetően sincs bennük kétség: Győrben szeretnének maradni. „Az oktatás itt magas színvonalú, és sok cég van a városban. Inkább ide jövünk, mint Budapestre. Ráadásul én szeretnék tanár lenni, ahhoz pedig kell a diploma is” – mondta Ádám. Adrián úgy véli, nem fog gondot okozni nekik a felvételi: „Egész jó átlagunk van, négyes-ötösök vagyunk mindenből. Nyelvvizsgán is voltunk nemrég. Még egy évet kihagyunk, megyünk technikusira, így onnan is számítunk pluszpontokra” – nyilatkozta portálunknak.

 

Kovács Ádám és Ihász Adrián gépészmérnökök szeretnének lenni. (Fotó: Májer Csaba József)

Hozzájuk hasonlóan Kirchknopf Fanni is bizakodó. „Édesapám üzletvezető, így némileg jártas vagyok a gazdaság dolgaiban. Bár a sok matektól kicsit tartok, de úgy gondolom, a gazdálkodás és menedzsment szak illene hozzám” – válaszolta arra a kérdésünkre, melyik képzés nyerte el a tetszését. Fanni számára Győr hazai pálya, hiszen a campustól mindössze öt percre lakik, ide is jár gimnáziumba, a Kazinczyba. Az egyetemet nagyon szimpatikusnak tartja. „Pest nem vonz, túl nagy város. Győr sokkal barátságosabb számomra. A másik pozitívum, hogy modern az egyetem campusa, nagyon tetszik. Ráadásul a SZESE-ben röplabdázok, így azt is tudnám folytatni” – fejtette ki.

 

Kirchknopf Fanni számára a Széchenyi István Egyetem ideális választás lenne. (Fotó: Májer Csaba József)

„Az osztályunkban vagyunk körülbelül harmincan, abból huszonöten maradnánk Győrben és öt menne az ország többi részére” – ezt már Sziffer Márton jedlikes diák mondta, aki a jelentkezés során Széchenyi István Egyetem és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem között fog választani. A dilemmában előbbi áll nyerésre, ugyanis az érvek Győr mellett szólnak. „Itt közel lenne a családom, a barátaim és eleve ismerem a várost. A campuson is jártam már, nagyon tetszik, hogy minden közel van” – fogalmazott Márton, aki azt is elárulta, hogy jókat hallott az egyetemről, hiszen nővére is ide jár. „Szerintem a két iskola ugyanazt a színvonalat tudja adni nekem szakmailag. Ilyen szempontból nem látok különbséget Győr és Budapest között” – tette hozzá.

Aligha zárhatnánk ennél hízelgőbb megállapítással tudósításunkat.

 

Sziffer Márton középiskolásként már a Gólyahetet is megízlelte. (Fotó: Horváth Márton)

Események

Elektronikus ZH nap 2020. április 3. 08:00 - 15:00