Szeretik Győrt a Széchenyi István Egyetem külföldi hallgatói

Felmérés készült a Széchenyi István Egyetemen tanuló külföldi hallgatók körében arról, mennyire elégedettek a város kínálta lehetőségekkel, a képzésekkel és az egyetemi szolgáltatásokkal. Győrt nyugodt, csendes, biztonságos, csodálatos természeti környezetű városnak tartják, a kollégiumi ellátást pedig a legjobbnak az országban. Nagyon elégedettek az oktatókkal, az egyetemi élettel és az Egyetemi Könyvtárral is.  

Győr, 2019. január 30. – SZEhírek, Nyerges Csaba

Dr. Lukács Eszter oktatási rektorhelyettes a nemzetköziesítési értekezleten számolt be a külföldi hallgatók körében végzett felmérés eredményeiről a győri egyetemen. A válaszokból kiderül, hogy a világ távoli pontjairól érkezett diákok a magyarokat kedvesnek, udvariasnak tartják. Szívesen ismerkednek a magyar történelemmel, az itteni hagyományokkal, a magyar konyhával, és jó véleménnyel vannak hazánkról, valamint rólunk, magyarokról is. A rektorhelyettes rávilágított arra, hogy a külföldi hallgatók intézményválasztásában legalább olyan fontos az adott ország és a város, mint az egyetem megítélése. A tanulmányaikat egyféle befektetésnek is kezelik a jövőbe, és kalkulálnak azzal, hogy mikor, hogyan térül meg ráfordításuk a felsőoktatásra.

 

Külföldi hallgatók a nemzetközi főzőesten a Széchenyi Étteremben, 2018 őszén, a győri campuson.

A széchenyis külföldi hallgatók közül szabadidejükben a legtöbben Budapestre látogatnak, a második legkedveltebb célpontjuk Tata, a dobogó harmadik fokán pedig Sopron áll. Érdekesség, hogy a Balaton a negyedik helyre szorult, Pannonhalma pedig alig ismert számukra. A Győrből általuk meglátogatott országok listáját toronymagasan Ausztria vezeti, majd Csehország és Szlovákia következik a sorban. A határon túli városlátogatások közül Bécs, Prága és Pozsony emelkedik ki.

A külföldi hallgatók Győrt nyugodt, csendes, biztonságos, nem zsúfolt városnak tartják, ahol minden gyalog is könnyen megközelíthető. (Nem csoda, hiszen többen érkeztek sokmilliós, ázsiai metropoliszokból.) A nyelvi nehézségek ellenére vonzó számukra a győriek kedvessége, a közösség befogadó attitűdje. A város csodálatos természeti környezete és folyói, illetve az ingyenes city buszt is magában foglaló jól szervezett tömegközlekedés kerül a harmadik helyre a Győrrel kapcsolatos pozitívumok között. Óriási előnynek tekintik, hogy mindent, egy helyen megtalálnak az egyetemi campuson, ez fontosabb számukra, mint például a három főváros közelsége. Nagyon kedves szokás szerintük, hogy az egyetemen mindenki köszön a másiknak, és kinyitja egymás előtt az ajtót.

A külföldi hallgatók örülnének, ha idővel megtérülő befektetés lenne a helyi vállalkozások számára nemzetközi éttermek nyitása Győrben. Konkrétan említették az indiai, kínai, arab, olasz és spanyol, illetve nemzetiségüktől függetlenül a vegetáriánus konyhát. Bíznak abban, hogy a külföldi hallgatók számának növekedése is hozzájárulhat ehhez. Segítséget jelentene a számukra, ha a speciális alapanyagokat helyben tudnák beszerezni az étkezésükhöz. Mint ahogy az is, ha a szolgáltatások igénybevételénél (üzletek, sportprogramok, mozik) jobban tudnának boldogulni az angol nyelvvel.

 

Dr. Lukács Eszter rektorhelyettes fontos visszajelzésként értékelte, hogy a válaszadók döntő többsége köszönetnyilvánításra is felhasználta a kérdőív adta lehetőséget.

Rátérve az egyetemi képzésre, Dr. Lukács Eszter rektorhelyettes elmondta, hogy a Széchenyi István Egyetem által kínált angol nyelvű képzési programokkal mind a részidős, mind a teljesidős külföldi hallgatók általánosan elégedettek. Külön kiemelték a Nemzetközi Programok Központjának tevékenységét, valamint az Alumni, Karrier és Információs Központ (AKIK) szolgáltatásait. Nagyon elégedettek az oktatókkal/professzorokkal, az Egyetemi Könyvtárral, a hallgatói élettel, a kollégiummal, a mentor programmal, és az adminisztratív munkatársak tevékenységével egyaránt.

Az egyetem által nyújtott képzési programok a gyakorlati szakmai kompetenciák és a karrierépítés szempontjából is nagyon hasznosnak bizonyulnak a külföldi hallgatók számára. Külön megemlítették a Járműmérnök BSc, a Járműmérnök MSc és a Nemzetközi tanulmányok BA szakán zajló képzéseket. A válaszadók döntő többsége továbbra is a magyar hallgatókkal közösen szeretne részt venni az oktatásban. Szíves tanulnak magyarul, igénylik is a beszédcentrikus, a magyar nyelvtanra is kiterjedő képzést.  

A nemzetközi hallgatók 94 százaléka az egyetem kollégiumaiban lakik. A 2017-es Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválra épült, illetve a megújult épületekben nyújtott ellátást jobbnak tartják, mint Magyarország bármely más egyetemén. Külön kiemelték a biztonságot és tisztaságot. Az önkéntes hallgatói mentorrendszerrel (ESN) átlag felett voltak elégedettek a Járműmérnök, az Ellátásilánc menedzsment és a Nemzetközi tanulmányok szakos hallgatók. A mentorok segítségét főként a tartózkodási engedélyekkel, valamint a NAV-, illetve a hallgatói kártya ügyintézése kapcsán kérték. A legnépszerűbb, ESN által szervezett programok a „Pub Crawl”, a „Welcome Party” és az „International Dinner” voltak.

A nemzetközi hallgatóik igénylik saját kultúrájuk bemutatásának lehetőségét, továbbá a nemzetközi sportrendezvényeken és az interakciókra építő programokon való részvételt.  Népviseleteik bemutatására, a nőnap megünneplésére, illetve a különböző újévek megünneplésére, Győr környéki rövid utazások szervezésére tettek még javaslatot. 

Dr. Lukács Eszter rektorhelyettes fontos visszajelzésként értékelte, hogy a válaszadók döntő többsége köszönetnyilvánításra is felhasználta a kérdőív adta lehetőséget. Ezekben a személyes hangvételű üzenetekben az egyetemről és a városról is elismerőleg szóltak. Ahogy egyikük fogalmazott: „Nagyon jó egyetem, kedves ügyintézés, barátságos mentorok, jó oktatók, tiszta, olcsó kollégium.”

Számokban

Jelenleg több mint négyszáz nemzetközi diákja van a Széchenyi István Egyetemnek a világ negyvenhárom országából.  A teljes képzésen lévő külföldi hallgatók közül a legtöbben Azerbajdzsánból, Szíriából, Jordániából, Oroszországból és Tunéziából érkeztek.  A csereprogramok keretében Spanyolországból, Törökországból, Németországból, Franciaországból és Olaszországból jött a győri és mosonmagyaróvári campusokra a legtöbb diák.

Események

Áramszünet a Központi Campuson 2020. augusztus 14. 07:00 - 12:00
Bejelentkezés a 2020/21-es tanév I. 2020. augusztus 18. 06:00 - 2020. augusztus 29. 23:55
Munkaszüneti nap 2020. augusztus 20.