Széchenyi-egyetem: Szekeres elindul, Rechnitzer visszalép

(www.kisalfold.hu  2008.01.29.)

Győr - Két nappal a győri Széchenyi István Egyetem rektori pályázatának lejárta előtt újabb fordulat történt. Dr. Szekeres Tamás jelenlegi rektor korábbi elhatározását feladva ismét pályázik, dr. Rechnitzer János dékán pedig ugyancsak korábbi döntését megváltoztatva nem pályázik.

Rechnitzer professzor a két döntést bölcs kompromisszumnak nevezte. A megállapodás értelmében, amennyiben Szekeres Tamást újraválasztják, s ezt egyetemi körök közel százszázalékosnak nevezik, akkor az általános rektorhelyettesi posztot Rechnitzer János kapja meg. Míg a rektort az egyetemi szenátus választja, addig a rektorhelyettest a rektor nevezi ki, s a szenátusnak csak egyetértési joga van.

– Az én koncepcióm és a rektor úr koncepciója között sok a közös vonás, s beláttam azt is, hogy Szekeres Tamás tapasztalataira és elfogadottságára szüksége van a Széchenyi-egyetemnek – indokolta döntését Rechnitzer professzor. Elmondta azt is, összefogásuk egyetemi érdek, a felsőoktatás viharos tengerén ugyanis könnyen léket kaphat az a hajó, ahol nem egy irányban húznak az evezősök.

Dr. Szekeres Tamás a Kisalföld megkeresésére csak annyit mondott: „igen, megerősítem, hogy korábbi elhatározásomat feladom, és beadom a pályázatomat".

A rektorválasztásra azért került sor, mivel Szekeres Tamás megbízatása július utolsó napján lejár. Amikor 2005-ben megválasztották, az akkor érvényes felsőoktatási törvény szerint a rektori állás betöltésének felső korhatára 65 év volt, aki ezt elérte, le kellett mondania. A törvényt időközben módosították, a limit 70 évre emelkedett, így a most 65 éves Szekeres Tamás egy teljes, ötéves ciklust végigvihet. Támogatottsága a szenátusban biztosra vehető, más jelöltnek egyetemi körök nulla esélyt adnak.

Az előre prognosztizálható döntés tavasszal várható, a rektort a köztársasági elnök nevezi ki, arra azonban nem volt példa, hogy a szenátus döntését a köztársaság első polgára megkérdőjelezte volna.

Események

Elektronikus ZH nap 2020. április 3. 08:00 - 15:00