Széchenyi Alumni Magazin a győri öregdiákok tájékoztatására

(www.kisalfold.hu  2007.09.27.)

A Széchenyi Alumni Magazin a Széchenyi István Egyetem és a győri X-Meditor Kft. közös kiadásában jelenik meg negyedévente – jelentette be Pintér Imre, a cég vezetője és Gégény István főszerkesztő.

A kiadvány első számával a XIV. Akadémiai Nap keretében ismerkedhettek meg a programok résztvevői, ezzel egyidőben több ezer öregdiák kapta meg postán a lapot. A Magyarországon ma még egyedüli kiadványt az egykor Győrben diplomát átvettek számára készítette a cég, amelynek ajánlását „A hely szelleme" címmel Hiller István kultuszminiszter, s a „A város visszavár" mottóval Borkai Zsolt győri polgármester írta. Az "alumni" kifejezés a világ számos pontján a felsőoktatási intézmények öregdiákjait jelöli.

A győri egyetem mai rektorával, a 37 esztendeje, 1970 kora tavaszán, a jogelőd intézmény által felvett első munkatársával készített „Az egyetem az életem" című interjúban a mai eredmények mellett az elkötelezettség és a jövőkép is hangsúlyos. „A feleségem, gyermekeim, unokáim ma már elfogadják, hogy még álmomban is a Mosoni-Duna partján járok" – mondja dr. Szekeres Tamás.

Az öregdiákok közül Pócza Mihály, a Kisalföld Volán Zrt. vezérigazgatója ma is kölcsönösen hasznos kapcsolatot ápol egykori iskolájával. Két lánya az intézmény „öregdiákja". Az Audi Hungaria Motor Kft. már a cég győri indulásakor, az első mérnökök kiválasztásakor hatékony támogatást kapott az intézménytől. A mind szélesebb együttműködés kereteit az elmúlt évben alapított AUDI-Széchenyi István Egyetem Intézet mellett a Practing gyakorlatorientált mérnökképzési program sikere is jelzi. Az egyetem Állam- és Jogtudományi Karának két meghatározó oktatója, dr. Bihari Mihály egyetemi tanár, a jogász szak szakvezetője, „civilben" a Magyar Köztársaság Alkotmánybíróságának elnöke és dr. Szigeti Péter egyetemi tanár, az Országos Választási Bizottság elnöke személyes és szakmai kapcsolatukról vallanak a magazinban (a két jogtudós korábban soha nem adott közös interjút). A győri Karrier és PR Iroda napi tevékenységét Tamándl László, háromdiplomás irodavezető, néhány napja már az egyik doktori iskola hallgatója mutatja be.

Lélekemelő örökség a címe a győrszigeti, az egykori zsinagógát bemutató írásnak. A Zeneakadémián kívül a Széchenyi István Egyetem az egyetlen hazai felsőoktatási intézmény, amelynek saját hangversenyterme van – olvasható a szép fotókkal illusztrált kiadványban.

A magazinban az építész műterem, az egykori alapító főigazgató, Prof. Dr. Hegedűs Gyula életműve mellett az egyetem gazdaságfejlesztő tevékenységét is több írás mutatja be. A Járműipari Egyetemi Tudásközpont innovációs centrumként működik, s tevékenységében a nemzetközi szinten jegyzett új eljárások és berendezések fejlesztése a cél – ismerhetjük meg a gazdaság és a felsőoktatás együttműködésének sikeres győri modelljét.

A „Quo vadis, felsőoktatás?" – kérdésre dr. Manherz Károly, az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakállamtitkára válaszolt, majd egykori széchenyis hallgatók, Gyarmati Balázs, Kővári Luca, Bede Csaba, Babos Rita és Mukics Katalin „azokról a bizonyos egyetemi évekről" mondják el személyes élményeiket. A Kautz Gyula Közgazdász Szakkollégium tíz évének alakítói, az 1981-ben végzett gépjármű üzemi szakosok közelmúltban tartott öregdiák találkozójának résztvevői mellett friss diplomások – köztük Baumgatner Zsolt Forma-1-es versenyző is - is elmondják véleményüket az egykori alma materről.

Az előfizetéssel megrendelhető, évente négy alkalommal megjelenő kiadvány bevételéből – a felajánlás szerint - a Hegedűs Gyula tudományos ösztöndíj anyagi alapjához járul hozzá a cég.

Részletes információ, megrendelés, kapcsolatépítési lehetőség, fórum, oktatók által vezetett blogok: www.szechenyimagazin.hu

Események

Bejelentkezés a 2020/21-es tanév I. 2020. augusztus 18. 06:00 - 2020. augusztus 29. 23:55
Munkaszüneti nap 2020. augusztus 20.
Tantárgyválasztási időszak 2020. augusztus 24. - 2020. augusztus 29.