Sport és természettudomány a Mobilisben

A győri egyetem rektorának és a Mobilis központ vezetőjének lángolt a tenyere - egy sajtótájékoztatón bemutatott kísérletben.

A szerdai sajtótájékoztatón dr. Dőry Tibor, a Mobilis Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője és Dr. Földesi Péter, a Széchenyi István Egyetem rektora látványos bemutatón szemléltette, milyen izgalmas programok várnak a látogatókra a következő hónapokban a Mobilisben. Az intézményben tíz hónapon keresztül, havonta változó témák mentén, szórakoztató formában, hasonló élményeken keresztül mutatják be a tíz kiemelt EYOF sportágat győri sportolók, egyesületek részvételével. A szombati rendezvényeken közönségtalálkozók, kiállítások, sportágismertetők, barkácsolások zajlanak majd.

Az új tematikus év programjaival megmutatják a sport természettudományi (biofizika, élettudományok), technikai (sporteszköz, méréstechnika), tudománytörténeti, társadalmi vonatkozásait. Komplex megközelítésbe helyezik a sportot és a természettudományok kapcsolatát.

Újdonság, hogy a Mobilis természettudományos bérletsorozatot indít óvodásoknak és általános iskolásoknak. A bérletes foglalkozások egyedi természettudományos témakörök mentén kidolgozott, interaktív kísérletekkel, látványlaboratóriumi eszközökkel, audiovizuális anyagok felhasználásával zajlanak.

Keszthelyi Bernadett, a Mobilis intézményi kapcsolatok vezetője a Kutatók Éjszakája győri programjairól beszélt, amely szeptember 30-án lesz 18 és 24 óra között az egyetemmel közös szervezésben. Többek között olyan új tematikus kísérleti bemutatókat terveznek, amelyek szorosan kapcsolódnak a „Sport és természettudomány” tematikus évhez. A rendezvénnyel évről évre változatos és izgalmas programokon keresztül igyekeznek bemutatni a kutatói életpályához kapcsolódó tevékenységeket. A fiatalok megismerhetik a kutatói pályát, annak szépségeivel és nehézségeivel együtt, népszerűsítik a természettudományokat, megmutatják, hogy kutatónak lenni izgalmas hivatás.

Dr. Földesi Péter, a Széchenyi István Egyetem rektora a Kutatók Éjszakája kapcsán kifejtette, az esemény legfontosabb feladata az, hogy a fiatalok számára pályaválasztási tanácsokat kínáljon, segítve ezzel az életpálya-modell kialakítását. A tudományt népszerűsítő események nemcsak az egyetem, a Mobilis számára fontosak, hanem a régió ügye is, hiszen szükség van a térség gazdasági szereplőinek a szakképzett munkaerőre. „Mi minden lehetek?”- erre a kérdésre kell válaszolni az egyetemnek, fel kell mutatni azokat a lehetőségeket, amelyek a Széchenyi Egyetemen hallgatójaként megvalósíthatnak a képzések keretei között. Ezért fontosak az olyan programok, mint a mostani Kutatók Éjszakája rendezvénysorozat - hangsúlyozta a rektor.

Nagy Dániel, a NEMAK HR és kommunikációs specialistája szerint a pályaválasztási döntések meghozatalához kell segítségek adni a diákoknak. Ezt szolgálja a NEMAK és a Mobilis együttműködése is. Az új tematikus évről szólva üdvözölte, hogy a sport mint kiemelt tematika megjelenik az éves programokban, hiszen a NEMAK is kiemelten fontosnak tartja és évek óta támogatja a győri iskolákat abban, hogy a sportolási lehetőségeiket bővítse.

(Forrás: http://gyorplusz.hu/cikk/sport_es_termeszettudomany_a_mobilisben.html )

Események

Véradás 2019. szeptember 19. 10:00 - 16:00
Levelező tagozat óráinak időpontja 2019. szeptember 20. - 2019. szeptember 21.
Gondos Borbála PhD értekezésének műhelyvitája 2019. szeptember 20. 11:00 - 13:00
Szakirányválasztás 2019. szeptember 23. - 2019. szeptember 28.
Alkotóhét 2019. szeptember 23. - 2019. szeptember 27.