Rugalmas duális képzési rendszer kialakítására törekszik a Széchenyi

2009-2011 közötti tananyag-fejlesztési projektek eredményeként a Széchenyi István Egyetemen az őszi félévtől 28 fő kezdte meg a duális mérnökképzésben az utolsó két féléves tanulmányait.

A most zajló „A Practing tapasztalataira épülő duális mérnökképzési módszerrel felépített részlegesen német nyelvű járműmérnök BSc szak megvalósítása a Széchenyi István Egyetemen, a Kecskeméti Főiskola közreműködésével" című pályázat egyik kuriózuma, hogy annak köszönhetően kialakíthatják a magyarországi duális mérnökképzés hosszú távú modelljeinek elvét.

A feladat nehézsége több okból adódik: van egy törvényi szabályozás, melybe bele kell illeszteni az újszerű képzési formát. Több multinacionális cég anyavállalatánál ugyanis már működik a duális mérnökképzés, de még a németországi vállalatoknál is teljesen eltérő rendszerekről van szó, így még nehéz az egységes kezelés. Valamint a projektben érintett felsőoktatási intézmények oktatási struktúrái, szokásai sem egységesek.

A problémák kiküszöbölésére 2012 őszén egy kutatócsoport alakult a pályázat keretein belül. Tagjaik képviselik a Széchenyi István Egyetemet és a Kecskeméti Főiskolát. Munkájuk során átvilágították a Németországban működő duális képzési modelleket az Audi és a Mercedes cégeknél, megnézték a jelenlegi törvényi lehetőséget, felmérést készítettek a hazai leányvállalataiknál, valamint áttekintették a két felsőoktatási intézmény működő struktúráját.

Ennek eredményeit egy megvalósíthatósági tanulmányban összegzik, amely alapot teremt a cégek, a felsőoktatási intézmények és törvényhozók részére, hogy a magyarországi viszonyokat figyelembe vevő rugalmas duális képzési rendszer jöjjön létre. Amely megfelelő módon lehetőséget biztosít minden résztvevő számára a helyi specialitások érvényesülésére.

Az egyetem „A Practing tapasztalataira épülő duális mérnökképzési módszerrel felépített részlegesen német nyelvű járműmérnök BSc szak megvalósítása a Széchenyi István Egyetemen, a Kecskeméti Főiskola közreműködésével" című projektjét az Európai Unió és a magyar állam több mint 164 millió forinttal támogatja.

Megjelenés helye:
Rugalmas duális képzési rendszer kialakítására törekszik a Széchenyi
2013.06.25. 18:17
http://www.kisalfold.hu/gyori_hirek/rugalmas_dualis_kepzesi_rendszer_kialakitasara_torekszik_a_szechenyi/2339106/

Események

Nyári ügyeleti rend 2019. július 29. 00:00 - 2019. augusztus 20. 23:00
WAKO utánpótlás Kick-box Európa-bajnokság 2019. augusztus 24. - 2019. szeptember 1.
Szenátusi Ülés 2019. augusztus 26. 14:00 - 16:00
Bejelentkezés a 2019/20-as tanév I. félévére 2019. augusztus 28. 06:00 - 2019. szeptember 7. 23:55