Rólunk írták

Csillag Attila az Oxygén TV-ben nyiltakozott a tanszék önkéntes programjáról

Csillag Attila, a győri Oxygén TV hírműsorában a Vakok és Gyengénlátók Győr-Moson-Sopron Megyei Szervezetével kapcsolatos együttműködésről és a tanszék önkéntes programjáról beszélt 2018. február 5-én. Videó a tovább után.

Tovább olvasom
Nyerges Csaba összefoglalója a tanszék nyári táboráról

Péter Ábrahám fényképe.Tanszékünk napközis tábort szervezett 2018. július 2-a és 6-a között. A tábor céljairól, programjairól az egyetemi honlapon jelent meg egy összefoglaló itt.

Tovább olvasom
A Széchenyi Egyetem Teréz-anyujához nyugodtan fordulhatnak a hallgatók

Azok a diákok, akiknél diszlexiát, diszgráfiát, diszkalkuliát állapítottak meg, a felsőoktatásban is könnyítéseket kaphatnak. A győri campuson Pécsi Gertrúdhoz, a Széchenyi Egyetem esélyegyenlőségi koordinátorához fordulhatnak. Számíthatnak rá, mint ahogy arra is, hogy az egyetem felkarolja a nehézséggel küzdő hallgatóit.

Győr, 2018. augusztus 29. – SZEhírek, Nyerges Csaba

Pécsi Gertrúd, a Széchenyi István Egyetem esélyegyenlőségi koordinátora.

Nyerges Csaba interjúja Pécsi Gertrúddal a tovább után.

Tovább olvasom
Pécsi Gertrúd a Győr+ Rádióban beszélt az esélyegyenlőségről

Tanszékünk munkatársa Bajzát Zsuzsinál járt a Győr+ Rádió stúdiójában, 2018. október 8-án. A jóhangulatú beszélgetés témája az esélyegyenlőség volt.
Az adás az alábbi módon újra meghallgatható.

Tovább olvasom
Dr. Simonik Péter Oktató a hallgatókért díja

Dr. Simonik Péter, tanszékünk egyetemi docense a 2017-2018-as tanévben az Apáczai Kar diplomaosztóján átvehette az Oktató a hallgatókért díjat, amit Máté Eszter, az egyetemi Hallgatói Önkormányzat elnöke adott át. Az diplomaosztóról a Kisalföld Online is beszámolt itt.

Tovább olvasom
Bugovics Zoltán a labdarúgásról beszélt a K2 Magazinban

A Kisalföld K2 Magazinjában Sudár Ágnes készített Bugovics Zoltánnal, tanszékünk egyetemi docensével interjút a labdarúgó világbajnokság kapcsán Miért szeretjük a focit? címmel. A teljes cikk a tovább után olvasható.

Tovább olvasom
Vezetéstudomány az Audi új egyetemi tanszékén

A győri Széchenyi egyetem az Audi döntő jelentőségű partnere – mondta Thomas Sigi professzor, az Audi AG személyügyekért felelős igazgatótanácsi tagja, aki Földesi Péter rektorral együtt aláírta a világcég ötödik tanszékének megalapításáról szóló oklevelet.

Tovább olvasom
VEZETÉSTUDOMÁNY AZ AUDI ÚJ EGYETEMI TANSZÉKÉN

A győri Széchenyi egyetem az Audi döntő jelentőségű vitapartnere – mondta Thomas Sigi professzor, az Audi AG személyügyekért felelős igazgatótanácsi tagja, aki Földesi Péter rektorral együtt aláírta a világcég ötödik tanszékének megalapításáról szóló oklevelet.

Vezetéstudomány és Szervezeti Kommunikáció Tanszék jött létre a győri egyetemen a felsőoktatási intézmény és a járműgyártó világcég együttműködésének eredményeként. A vadonatúj tanszék az Audi valós igényei alapján született meg, hangoztatta a rektor.

Tovább olvasom
Az Audi Hungaria megalapította ötödik tanszékét a Széchenyi István Egyetemen

• A Vezetéstudományi és Szervezeti kommunikációs Tanszék tovább szélesíti a képzési kínálatot

• Fontos lépés a személyügyi stratégia megvalósításáért

• Prof. h.c. Thomas Sigi, az AUDI AG személyügyekért felelős igazgatótanácsi tagja: „A képzés kompetenciáink alapja és a jövő innovációinak motorja“

Győr, 2014. november 18.– Az Audi Hungaria és a Széchenyi István Egyetem együttműködése újabb fontos mérföldkőhöz érkezett: A vállalat és az egyetem hosszú évek óta stratégiai partnerek, most közösen alapították meg a Vezetéstudomány és Szervezeti Kommunikáció Tanszéket. Prof. h.c. Thomas Sigi, az AUDI AG személyügyekért felelős igazgatótanácsi tagja, Dr. Földesi Péter, a Széchenyi István Egyetem rektora, Dr. Knáb Erzsébet, az Audi Hungaria személyügyekért felelős igazgatója és a jövőbeli tanszékvezető, Dr. Patrick Waldbuesser, az Audi Hungaria személyzeti és szervezetfejlesztési vezetője írták alá a mai napon az alapító oklevelet. Ezzel a motor- és járműgyártó egy újabb fontos lépést tett a személyügyi stratégiájának megvalósítása felé.

Tovább olvasom
Egyre nemzetközibb a Széchenyi István Egyetem

A győri Széchenyi-egyetemen folyó képzések egyik legnagyobb előnye, hogy a gyakorlatban hasznosítható tudást adnak, állapította meg Pieter Vermeulen, a Dél-afrikai Köztársaság magyarországi nagykövete.

Pieter Vermeulen a napokban az egyetemen találkozott dr. Földesi Péter rektorral, dr. Lukács Eszter rektorhelyettessel, a Nemzetközi Programok Központ vezetőjével és a Győrben tanuló dél-afrikai diákokkal. A nagykövet elmondta, hogy a Dél-afrikai Köztársaság először vesz részt a Stipendium Hungaricum programban, ezért is érezte fontosnak a diákok visszajelzését.

"Országunk hallgatói nagyon jó véleménnyel vannak a Széchenyi-egyetemről – mondta el lapunknak Pieter Vermeulen. – Amit most láttam, az megerősített abban, hogy a győri egyetem rendkívül gyakorlatias képzést nyújt. A dél-afrikai hallgatók nagyon szeretik Győrt, az egyetlen nehézségként a nehezen megtanulható magyar nyelvet említették."

A nagykövet hangsúlyozta, hogy a két ország felsőoktatási rendszere hasonló, de sok dél-afrikai hallgató, kikerülve az egyetemről, nehezen talál állást, mivel az általuk megszerzett tudásra nincs kereslet az álláspiacon. Napjainkban ezért előtérbe került a szakmunkások képzése. A győri egyetem képzései pedig ezen a területen is kiemelkedőek, mert gyakorlati tudást adnak a hallgatóknak. Az egyetem ipari cégekkel kialakított kapcsolatai más egyetemek számára is modellértékűek lehetnek abban,  ahogy végzőseik elhelyezkedési lehetőségeit elősegítik. Pieter Vermeulen végezetül még hozzátette, hogy a Széchenyi-egyetem ipari kapcsolatai példamutatóak voltak számára.
 
Az idei tanévre 25 országból 68 hallgató érkezett az egyetemre a Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogram keretében, többek között Mexikóból, Kínából, Azerbajdzsánból, Moldovából, Kenyából, Indiából és Irakból. Ezekkel az országokkal Magyarország kormányközi megállapodásokat kötött. Erasmus-program keretében összesen 12 országból 57-en tanulnak jelenleg a Széchenyi-egyetemen.

(A Kisalföld c. napilap 2018.január 16-án megjelent cikke)

Tovább olvasom
Problémás kerékpáros gócpontok nyomában a városban

Tóth Péter, tanszékünk docense, Szeghalmi Balázs, a Kisalföld újságírója és Máthé-Tóth Péter, a Győr Megyei Jogú Város Útkezelő Szervezetének mérnöke még 2017 novemberében járták be a győri belváros és Nádorváros kerékpáros közlekedés szempontjából problémás pontjait. A bejárásból cikk született, ami a 2018. január 5-én jelent meg a Kisalföld hasábjain.

 A teljes cikk a tovább után.

Tovább olvasom
Karácsonyi cipősdobozaink célba értek

Tanoda karácsony A Nits Andrea és Csillag Attila által kezdeményezett és szervezett ajándékgyűjtő akció a végéhez ért. A győri Széchenyi István Egyetem oktatói 72 doboznyi ajándékot gyűjtöttek össze a Győri Tanoda-klub hátrányos helyzetű kisdiákjai számára, melyet a karácsonyi ünnepség keretében adtak át számukra.

Tovább olvasom
Önvezetô autók — már nem a jövô

A Széchenyi István Egyetem Közúti és Vasúti Járművek Tanszéke (KVJT) és a Járműipari Kutatóközpont közös szervezésében kedden rendezték meg az Autonóm Járművek Konferenciát.

 

Tovább olvasom
Kossuth Rádió - TUDOMÁNYOS KUTATÁSOKRÓL A SZONDA CÍMŰ MŰSORBAN

Kossuth Rádió - TUDOMÁNYOS KUTATÁSOKRÓL A SZONDA CÍMŰ MŰSORBAN

(Kossuth Rádió, 2017. november 12., 14:05)

A Magyar Rádió Kossuth Adóján a „Szonda” című tudományos műsor különkiadásában a Széchenyi István Egyetemen folyó kutatási tevékenység több területe volt a téma. A kutatási témákat, eredményeket dr. Földesi Péterrektor, dr. Bokor József akadémikus, az MTA alelnöke, a Széchenyi István Egyetem Járműipari Kutató Központjának vezetője, dr. Neményi Miklós akadémikus, a mosonmagyaróvári Mezőgazdaság- és Élelmiszer-tudományi Kar professzora, dr. Lévayné dr. Fazekas Judit, a Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Kar dékánja és dr. Papp Ilona, a Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kar dékánja mutatta be. A műsor itt meghallgatható:https://www.mediaklikk.hu/radio-lejatszo-kossuth/?date=2017-11-12_14:06:00&ch=mr1

Tovább olvasom
Interjú Pécsi Gertrúddal a Győr Pluszban

Tanszékünk ügyvivő szakértőjével, Pécsi Gertrúddal készített interjút a Győr Plusz újságírója Kaszás Kornél 2017. október 7-én Miért ne nézzük mindig „az érem jó oldalát”? címmel.

 

Tovább olvasom
Egyetemi napközis tábor Győrben a tanszék oktatóinak és hallgatóinak jóvoltából

Érzékenyítés, kertészkedés, raklapbútor készítés is szerepelt annak a tábornak a programjában, melyet hallgatók szerveztek egyetemi dolgozók gyermekeinek.

A tábor több, az egyetem különböző tanszékein dolgozó munkatás összefogásával valósult meg, akik önkéntes munkájuk révén hozzájárultak ahhoz, hogy a táborban résztvevő gyermekek sokszínű programok révén juthassanak felejthetetlen élményekhez. A programok között szerepelt: különleges játékos feladatok, érzékenyítés, kertészkedés, túrázás a természetben, raklapbútor készítettek, népdalokat és néptáncot tanultak, valamint kézműves foglalkozáson vettek részt

A tábor létrehozásának ötlete dr. Tóbiás Lászlótól és Csillag Attilától ered, akik a szemeszter kezdetén, 8 ifjúságsegítő hallgatóval együtt egy olyan projektgyakorlat létrehozása mellet döntöttek, mely amellett, hogy innovatív, hosszútávon fenntartható, hagyományt teremtve évről évre megismételhető, fejleszthető, erősíti a kapcsolatot az egyetemen lévő tanszékek munkatársai között.

A tábor utolsó napján családi napot szerveztek, melynek alkalmával a táborban résztvevő segítőket, gyermekeket és családtagjaikat közös bográcsozásra várták.

Tovább olvasom
Interjú Simonik Péterrel újonnan megjelent könyve kapcsán

Hitközségi Híradó 2017. március 4-5. oldalA Komáromi Zsidó Hitközség "Hitközségi Híradó" című lapjának munkatársai 2017 márciusában interjút készítettek Simonik Péterrel, tanszékünk egyetemi docensével tatabányai helytörténeti kutatásairól és a közelmúltban megjelent, a helyi zsidóság történetét bemutató munkájáról. A teljes cikk a tovább után.

Tovább olvasom
Sportdiplomáciai képzés – már keresztfélévben is

Sportdiplomáciai képzés indult 2016 őszén a Széchenyi István Egyetemen. A bármely szakterületen szerzett, legalább alapképzési diplomával választható szakirányú továbbképzés időtartama 2 félév, s levelező munkarendben, szombati napokon Budapesten vannak a konzultációk.

Tovább olvasom
Jogi karok rangsorolva: SZE a harmadik helyen

A Heti Válasz 2016. november 24-i, 47. számában közölt felsőoktatási kiadványban a jogi karok rangsora változást hozott a korábbi évek eredményéhez képest: az ELTE-t megelőzve első helyre került a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Kar.  

Tovább olvasom
Győri lány a IX. Országos Egyetemi és Főiskolai Mesemondó Verseny különdíjasa

„Nem kérdés számomra, hogy majd később gyerekeimnek is tovább szeretném adni az irodalom iránti szeretet.”

Tovább olvasom

Események

Nyugdíjas Egyetem 5. előadás 2019. május 20. 10:00 - 11:00
FRENÁK PÁL WORKSHOP 2019 2019. május 20. 14:00 - 16:30
Election Night tanszéki rendezvény 2019. május 26. 18:30 - 20:00