Robotprogramozási verseny világdöntője lesz Győrben

Győr ad otthont 2019 novemberében a World Robot Olympiad (WRO) nemzetközi robotprogramozási verseny világdöntőjének, ismertették a szervezők közös sajtótájékoztatón tegnap a városházán. Győr az Olimpiai Sportparkban hatvanöt ország közel háromezer versenyzőjét fogja vendégül látni. A Széchenyi István Egyetem szállással és étkezéssel segíti az ellátásukat.

Győr, 2018. június 20. – SZEhírek, Nyerges Csaba

Dr. Földesi Péter, Borkai Zsolt, Dr. Palkovics László és Dr. Szögi Zoltán együtt jelentette be a világdöntő rendezését.

A tizenöt éves múltra visszatekintő verseny célja, hogy a gyermekeket és a fiatalokat közelebb hozza a természettudományos ismeretekhez, valamint ösztönözze őket a mérnöki, informatikai szakma választására. A csapatok a kategóriáktól függően LEGO MINDSTORMS, vagy MAXRIX, TETRIX elemekből építik meg robotjaikat. Az adott évi, egész világon egységes feladatot mindenki előre megkapja, felkészülhet, ugyanakkor a verseny első napján bevezetnek egy egységes meglepetés szabályt. A darabjaira szétszedett LEGO-szettet azután ennek a meglepetésszabálynak megfelelően kell beprogramozni.

„Idén először, nemcsak a foci VB miatt, de fesz futball kategória is, ahol a csapatok által megépített és beprogramozott robotok egymás ellen mérkőznek meg egy infra labdát kergetve” – mondta Dr. Szögi Zoltán, az Edutus Nonprofit Zrt. vezérigazgatója. Magyarország képviseletében az Edutus Főiskola nyerte el a WRO rendezési jogát. Szögi Zoltán szerint óriási előrelépést jelent, hogy a WRO bekerült a támogatott tanulmányi versenyek közé. A WRO hazai népszerűségét jelzi, hogy idén már 135 csapat mérkőzött meg a nemzeti döntőben.

A sajtótájékoztatón részt vett Dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter. Milyen lesz az a kor, amikor a robotok kollégáink lesznek? Fizessenek-e a robotok után jövedelemadót? Kell-e fizetni utánuk szociális hozzájárulást? Mi történik akkor, ha a robot balesetet okoz, milyen jog vonatkozik majd rá? Hozhat-e egy robot érzelmeken alapuló döntéseket? Ezek azok a kérdések, amikkel a tudomány képviselői egyre inkább szembesülnek, és egy részük már nem is műszaki, hanem inkább pénzügyi, jogi és erkölcsi jellegű kérdés” – mondta a tárcavezető, hozzátéve, hogy a WRO-hoz hasonló versenyek segíthetnek abban, hogy a fiatalok viszonyulni tudjanak az új világhoz. Ha látják, hogy a saját maguk által épített eszköz végrehajtja az utasításaikat, meg fogják érteni, hogy nem kell tartani attól, ami a mindennapi életünk része lesz.

 

Dr. Palkovics László szerint Győr megértette azt, hogy együttműködéssel lehet előre jutni. 

A miniszter szerint Magyarország több szempontból is a legalkalmasabb hely a verseny megrendezésére. Az exportot tekintve például egész Európában nálunk a legmagasabb a hi-tech hozzáadott érték. Győr pedig pontosan arra nagyon jó példa, hogyan kell az új technológiákhoz viszonyulni. Ez a közösség megértette azt, hogy együttműködéssel lehet előre jutni. A város, az egyetem, a cégek össze tudtak fogni annak érdekében, hogy hi-tech környezet jöjjön létre.

Borkai Zsolt polgármester arra világított rá a sajtótájékoztatón, hogy valószínűleg nincsen még egy olyan város a nagyvilágban, ahol két éven belül két olimpiát is rendeznének. Az EYOF után más területen, de újra olimpiát rendezhet Győr. A városvezető kiemelte, ahogy a technológiai újítások is otthon vannak a városban, úgy a robotikai verseny is otthonra lel az Olimpiai Sportparkban. Köszönettel vette, hogy Győrre esett a választás, és támogatásáról biztosította a rendezvényt.

Dr. Földesi Péter, a Széchenyi István Egyetem rektora arról az együttműködési rendszerről beszélt, amiben a város, az egyetem, az ipar, élen az Audi Hungáriával együtt akar tenni Győrért, a városért, a közösségért, a polgárokért. „Örömmel látjuk, hogy az együttműködési rendszerünkbe bekapcsolódott Magyarország Kormánya is.  A hatékonyság és a takarékosság szempontjából ugyanis oda érdemes fejlesztéseket vinni, ahol már bizonyítottak, és Győr városa ilyen” – mondta a rektor. A Széchenyi István Egyetem a társintézményekkel az együttműködés és a verseny harmóniáját próbálja megteremteni. „Van olyan terület, ahol versenyzünk, és van, ahol együttműködünk. A WRO az utóbbihoz tartozik. A mai fiatalok szeretnek játszani és versenyezni. Mi lehet számukra jobb dolog, mint LEGO-versenyt rendezni robotikában. Azt hiszem, ha valami elő tudja segíteni azt a folyamatot, hogy a műszaki-természettudományos-informatikai képzés területén magasabb beiskolázási szintet tudunk elérni, akkor ez a verseny ilyen” – mondta Földesi Péter, rávilágítva arra, hogy Győrben ezen a téren is vannak hagyományok. A Formula Student, a Betonkenu Kupa, a sokféle verseny, amit fiataloknak kínálnak. Ugyanígy a Mobilis Interaktív Kiállítási Központ is hasonló célokkal épült a campus területén. A közös munka eredményeként pedig folyamatosan nőnek a beiskolázási számok a műszaki, természettudományos és informatikai képzéseken.

Az eseményen ugyancsak jelen lévő Dr. Filep Bálint kancellár portálunk kérdésére elmondta, hogy az egyetem szállás és étkezés biztosításával segíti a világdöntő megrendezését.

 

Az együttműködés és a verseny harmóniáját tartja fontosnak a felsőoktatásban Dr. Földesi Péter.

Események

Gyerekegyetem 2020 2020. június 22. - 2020. június 26.
Vizsgaidőszak vége 2020. június 27.
Szenátusi Ülés 2020. június 29. 14:00 - 16:00