Révfalu egyetemi városrésszé vált

(Révfalui Hírlap, 2006. december, kiadja a Győr-Révfalui Baráti kör Egyesület, Winkler Csaba)

A Széchenyi István Egyetem campusa Győr kertvárosában, a Mosoni-Duna festői szépségű kanyarulatánál, a belvárostól pár percre található. Az 1968-ban Közlekedési és Távközlési Műszaki Főiskola néven alapított jogelőd épületegyüttesét (tanulmányi-, labor- és kollégiumi épületek) a város különböző részein kijelölt öt lehetséges terület közül a révfalui helyszínen építették fel.

Az addig árvízveszélyes, infrastruktúrával szerényen ellátott Révfalu az 1970-ben kezdett, s az eltelt időben is folyamatosan tartó építkezéseknek, fejlesztéseknek köszönhetően Győr legértékesebb városrésze lett. A magyar felsőoktatási intézmények között a győri több szempontból kivételt jelent: az épületek eleve oktatási célra készültek, s a beruházók minden létesítményt egy helyszínre tettek. Mindez jelentős kisajátítással járt együtt, de az akkori városvezetés ma is példa értékű méltányossággal kezelte és oldotta meg az itt lakók ingatlanjainak megvételét, lakáshoz történő jutásukat.

A 36 évvel ezelőtt kezdődött építkezés új fejlődési lehetőségeket, érdekeltségeket is hozott a városrészben. 1974-től három év alatt az addig három fővárosi és egy szegedi helyszínen működő intézmény „települt át” Győrbe, s egységes, integrált főiskolaként folytatta működését. Ez a magyar felsőoktatásban szinte példa nélküli, sikeres integráció meghatározóan átformálta Révfalu városrész arculatát, fejlődési lehetőségeit.

Mit jelent a városrész lakóinak ma az egyetem?

A kezdetekben ezer, ma már mintegy nyolcezer nappali szakos hallgató új színnel, de több, addig nem tapasztalt „fiatalos” formával járt, jár együtt. A hallgatók albérletet és időszaki munkát keresnek, új szolgáltatásokat (pl. étkezés, szórakozás, fénymásolás) igényelnek. Manapság már a július elejétől augusztus közepéig tartó időszak az ellenpélda: kiürülnek az egyetem környéki éttermek és szórakozóhelyek, visszaesik a forgalom a hallgatókra számító szolgáltatásoknál. S persze nincs az év többi részében megszokott színes, nagy létszámú, fizetőképes forgatag. Egy hallgató átlagosan és minimálisan félszázezer Ft-ot költ havonta, ez a két félévre számítva minimálisan mintegy félmillió Ft. S ennek többségét egyetemi, győri szolgáltatásokra, árukra. Az átlagos költést szorozzuk meg a nappalis létszámmal (közel nyolcezer), minimálisan négymilliárd az összeg. S itt további négyezer fő tanul levelező vagy távoktatási tagozaton… Így az egyetem kiegészíti a helyi idegenforgalmat is.

Persze a nagyobb közúti és gyalogos forgalom, az átlagostól eltérő időbeosztású és sokfelől jött hallgató jelenléte megváltoztatta a csendes Révfalu mindennapjait. A fiatal életkor életmódbeli sajátosságai néha konfliktusokat gerjesztenek, de az egymás mellett élés gyakorlata többségében sokféle pozitív példát hoz. A városrész lakói közül mind többen beiratkozott olvasók az egyetemi könyvtárban, a Városi-Egyetemi Csarnok még nyitottabbá tette a campust, s az egyetemisták színes kulturális, sportrendezvényei vonzzák a győrieket is. Mivel az egyetem területét nem jelzi kerítés, nincsen kapu sem. A szép park a séták kedvelt helyszíne. Ismert minden korosztály számára, de a park egyben „átjáró” terület is.

A Kálóczy téri Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézmény lakói a napi együttélésben érzékelik az egyetem működését. Az egyetem munkatársai, hallgatói az intézmény épületei előtti útszakaszon, járdán közlekednek, a forgalom minden napszakban több zajjal jár. Ez a múltban is gyakori konfliktusokhoz vezetett. Ma már nagyobb a megértés mindkét fél részéről.

S persze a legfontosabb: a városrész tanulni vágyóinak ma már érdemesebb itt helyben alapképzési vagy mesterszakot választaniuk, s itt készülhetnek a munkaerőpiac későbbi megmérettetéseire is.

A győri Pannon Work cégcsoport a diákmunka szervezésének egyik hazai piacvezetője, s a pénzkereset mellett a későbbi végzettségnek megfelelő szakmai feladatok biztosítására is nagy hangsúlyt helyeznek a munkák szervezésekor. Ez lehet az egyik első lépés a jó elhelyezkedéshez.

- Egymás mellett élünk, érdekünk, hogy mi, az itt lakók is ismerjük az egyetem működését, napi életét – mondja Kadler Gusztáv, a Révfalu Baráti Kör elnöke. Körünk tagjai a közelmúltban több csoportban részletesen megismerték az egyetem napi életét, az oktatási, kutatási tevékenységről is részletes tájékoztatást kaptunk. Nagyon jóleső érzéssel tapasztaltuk, hogy korszerű oktatás, jól felszerelt laborok, műszerek jelzik a Széchenyi István Egyetem működést. Örülünk annak is, hogy az egyetem Hallgatói Önkormányzata mindig új kezdeményezésekkel keresi meg a Kálóczy téri Szociális Intézmény lakóit, s a nagyon pozitív kapcsolatépítés segíti elfogadtatni az egyetem közvetlen közelségéből adódó helyzetet.

Események

Bejelentkezés a 2020/21-es tanév I. 2020. augusztus 18. 06:00 - 2020. augusztus 29. 23:55
Munkaszüneti nap 2020. augusztus 20.
Tantárgyválasztási időszak 2020. augusztus 24. - 2020. augusztus 29.