Rektorok, dékánok a műszaki oktatásról

(www.kisalfold.hu 2008.02.14.)

Győr - A Magyar Rektori Konferencia Műszaki Szakbizottsága tegnap a Széchenyi-egyetemen Manherz Károly felsőoktatási szakállamtitkár részvételével tartotta ülését.

– Többek között arról esett szó, hogy a szakképzési hozzájárulás révén kapott eddigi támogatást szeptembertől nem közvetlenül a műszaki, informatikai szakokat oktató felsőoktatási intézmények kapják, hanem bonyolultnak tűnő pályáztatás útján lehet majd elnyerni – számolt be lapunknak a találkozóról dr. Kóczy T. László dékán. – A támogatás feltétele lenne, hogy a bolognai rendszerben az úgynevezett bachelor (a korábbi főiskolai – a szerk.) fokozaton a felsőoktatás által 6 helyett kiharcolt 7 féléves oktatásból egy teljes félévet – harminc kreditpont értékben – gyakorlati képzőhelyeken töltsenek a hallgatók.

Lapunk kérdésére, hogy a bachelor fokozaton így is sikeres lehet-e az alapozó tárgyak megfelelő elsajátítása, Kóczy T. László elmondta: Győrött az országban első alkalommal, a múlt szombaton osztottak ki diplomákat bachelor szintet teljesített hallgatóknak. Az egyetem nem engedett az alapozó tárgyak elsajátításának színvonalából és ez bizony az induló létszám jelentős megcsappanásához vezetett...

A konferencia másik témája a közös jegyzetek, tankönyvek használatára vonatkozó ajánlás volt. Bár a dékán értékelése szerint ez a világon sehol sem működik így, a Széchenyi-egyetem nyitott az együttműködésre. Éppen most fejezték be 116, minden fontos tárgyra kiterjedő jegyzet kidolgozását, valamennyit felajánlották a konferencia résztvevői számára.

Nagy erőkkel készültek Győrött a felsőoktatási intézmények előtt álló újabb „akadályugrásra", az úgynevezett kapacitásakkreditációra is. Ez azt jelenti, hogy központilag megvizsgálják, elegendő eszköz – szék, labor, előadóterem – áll-e rendelkezésre a felvételi keretszámok megtartására. Kiderült, a Széchenyi-egyetem e tekintetben akár növelhetné is a korábbi keretszámokat.

Dr. Kóczy T. Lászlótól megtudtuk, házigazdaként, tekintettel az elhúzódó ülésre, végül is csupán vetített képes előadásban tudta bemutatni a győri campust a résztvevőknek.

Események

Jézus élete - Beszélgetős estek 2019. február 18. 19:00 - 21:00
Beszélgess Velem! - Adat=biztonság? 2019. február 19. 17:00 - 19:00
Hallgatói klubkoncert 2019. február 20. 19:00 - 23:00
Levelező oktatás kontaktóráinak időpontjai 2019. február 22. 13:30 - 2019. február 23. 18:30
MÉK Szalagavató 2019. február 23. 16:00 - 23:00