Pokorni Zoltán: A magyar felsőoktatás fordulópont előtt áll

(Kisalföld, Győr-Moson-Sopron megyei napilap, 2011. március 31.)

A duális szakképzés megoldandó gondjairól, a felsőoktatás átalakításának szükségességéről tartott tegnap előadást Pokorni Zoltán a Széchenyi-egyetemen.
A Széchenyi-egyetem partnere akar lenni a világszínvonalú autógyártásnak - többek között ezt hangsúlyozta köszöntőjében Szekeres Tamás rektor, aki emellett ismertette az intézmény példaértékű képzési, együttműködési törekvéseit és eredményeit. A győri duális szakképzési kezdeményezésről tartott konzultáción részt vett Pokorni Zoltán, az Országgyűlés oktatási, tudományos és kutatási bizottságának elnöke is. Előadásában a politikus hangsúlyozta: a magyar fels őoktatás - elsősorban demográfiai okok miatt – fordulópont előtt áll. Beszélt többek között arról is, hogy miként lehetne feltételekhez kötött ösztöndíjakkal elejét venni a magasan képzett munkaerő külföldre áramlásának, illetve arról, hogy miért hatékonyabb a felsőoktatásban az intézményi szintű gazdálkodás a kari vagy tanszéki helyett.
A jövő törekvéseiről szólva Pokorni Zoltán hangsúlyozta: „mind a duális szakképzésben, mind a felsőoktatásban a stabil, teljes értékű praxis felé kell hangolódni".
A konzultáción Kocziha Zoltán menedzser a kis- és középvállalatok munkaerő-piaci helyzetéről, Németh Kinga személyzet és szervezetfejlesztési vezető az Audi Hungaria Motor Kft. Hungaria Motor Kft. duális képzésben betöltött szerepéről beszélt, Kara Ákos, az Országgyűlés foglalkoztatási bizottságának alelnöke pedig a duális képzés lehetőségeit elemezte.

Események

Áramszünet a Központi Campuson 2020. augusztus 14. 07:00 - 12:00
Bejelentkezés a 2020/21-es tanév I. 2020. augusztus 18. 06:00 - 2020. augusztus 29. 23:55
Munkaszüneti nap 2020. augusztus 20.