Ötvenhárom friss jogi doktor a győri egyetemről

(forrás: www.hircity.hu, 2009.06.29.)A Széchenyi István Egyetem Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Kar ötvenhárom jogász-jelöltje az elmúlt hétvégén tette le doktori esküjét. 
Tanulmányi előmenetelük, záróvizsgájuk eredménye alapján a csornai Horváth Rita, az enesei Nagy Klára, a szabadkai Szekeres Ivóna és a győri Járfás András summa cum laude minősítésű doktori oklevelet vehetett át. Cum laude bejegyzésű diplomát harmincketten, ritét tizenheten kaptak.
A jogászképzés 1995-ben, a nagy hagyományú Győri Jogakadémia megszűnése után 103 évvel egyetemi szakként tért vissza a térség meghatározó városába. A jogász szak a Széchenyi-egyetem egyik meghatározó pillére. Az erős gazdasági háttérnek, a kisebb oktatott létszámnak köszönhetően a jogi diploma megszerzésekor az egyetem Karrier Irodájának felmérése szerint a végzettek 11%-a már biztos állással rendelkezik, további 18%-uk két hónapon, 25%-uk negyedéven belül, 38%-uk fél éve belül talál állást. „A nálunk végzetteknek nincs elhelyezkedési gondja” – mondta el dr. Szalay Gyula, a kar dékánja. Az elmúlt három év frissdiplomásai a képzés erősségei közül a szakmai felkészítés mellett a gazdasági és kommunikációs ismereteket, a jogi problémák megoldására való gyakorlati felkészítést hangsúlyozták. 85% vélte úgy, hogy ismét a Széchenyi István Egyetemet választaná felsőoktatási oktatási helynek.
Győrbe meghatározóan hét dunántúli megyéből jönnek a jogász szakra, s az elhelyezkedéskor – bár a kisalföldi megyeszékhely a legnépszerűbb pályakezdési helyszín – túlnyomórészt megyéjüket, földrajzi térségüket választják a végzettek. A klasszikus bírósági, ügyészségi, ügyvédi álláshelyek mellett előtérbe kerültek a közigazgatási, a banki, a gazdasági, a pénzügy jog szakterületei.
A győri egyetem jogi kara a közelmúltban alapította meg tanácsadó és támogató testületét, a Társadalmi Tanácsot. A testületben a jogász szakma elismert, tekintélyes és feddhetetlen szakemberei és közéleti személyiségek vesznek részt. A tagok a társadalmi, a gazdasági, a munkaerőpiaci igények alapján értékelik a kar tevékenységét, képzési rendszerét, szakstruktúráját, s javaslatokat adnak a győri képzés további fejlesztésére. A Társadalmi Tanács tagja jogosult a „Széchenyi István Egyetem Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Kar tanácsnoka” cím viselésére. A tagok között szerepel több felső- és nyugat dunántúli városi, megyei önkormányzat, bíróság, ügyészség, államigazgatási és jogász szervezet vezetője. A kar tanácsnoka lett dr. Gatter László, a Fővárosi Bíróság elnöke, dr. Hájos Zoltán, a szlovákiai Dunaszerdahely polgármestere, dr. Havasiné dr. Orbán Mária, a Győri Ítélőtábla elnöke s Kovács Dániel, a Pápai Református Kollégium Gimnázium igazgatója is.

 

Események

Áramszünet a Központi Campuson 2020. augusztus 14. 07:00 - 12:00
Bejelentkezés a 2020/21-es tanév I. 2020. augusztus 18. 06:00 - 2020. augusztus 29. 23:55
Munkaszüneti nap 2020. augusztus 20.