Ösztöndíjjal külföldre: most kell élni a lehetőséggel!

Az ösztöndíjas kiutazási lehetőségekről tartott tájékoztatót a Széchenyi István Egyetem Nemzetközi Programok Központja Dr. Lukács Eszter oktatási rektorhelyettes vezetésével. Oktatók és külföldi ösztöndíjat korábban elnyert hallgatók, programszakértők egyaránt azt hangsúlyozták, hogy érdemes is, hasznos is világot látni az egyetemi évek alatt.

Győr, 2018. február 15. – SZEhírek

 

Dr. Karácsony Gergely szerint azok a hallgatók, akik külföldi egyetemekre is eljutnak, más perspektívából látják a világot. 

A külföldi tanulmányokat segítő ösztöndíjakra pályázó hallgatók fejleszthetik nyelvismeretüket, megismerhetnek egy új iskola- és oktatási rendszert, bővíthetik szakmai ismereteiket, kapcsolati hálójukat, új barátokat szerezhetnek, építhetik a karrierjüket, új munkalehetőséghez juthatnak és megmérettethetik önmagukat, hangsúlyozta előadásában Mészáros Márta, az egyetem Nemzetközi Programok Központjának irodavezetője.

A Széchenyi Egyetemen hétféle külföldi ösztöndíj közül válogathatnak a hallgatók. Ide tartozik az Erasmus + tanulmányi vagy szakmai gyakorlati célra, az E+ nemzetközi kreditmobilitási pályázat, SZE külföldi részképzési ösztöndíj, a Go East részképzési ösztöndíj, a Campus Mundi ösztöndíj, a CEEPUS és a Makovecz ösztöndíj. Mészáros Márta elmondta, hogy a központ munkatársai mindenben segítik a külföldi ösztöndíjakat megpályázó hallgatókat. Az egyéni célok meghatározásánál mik a fontos szempontok? Hogyan lehet megtalálni a legalkalmasabb intézményt? Milyen elvárásoknak kell megfelelniük a pályázóknak? Hogyan kell pályázni?  Hová, mikor, milyen módon kell benyújtani a pályázatot? Ezekre a kérdésekre mind-mind segítik megadni a válaszokat. Az érdeklődők részletes tájékoztatást kapnak az ipc.sze.hu oldalon. A Facebookon is jelen vannak (SZE International Office), de hasznos információkat tudnak adni a volt Erasmus diákok ugyanúgy, mint az ESN Győr önkéntesei.    

Dr. Karácsony Gergely dékánhelyettes, a Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Kar kedvenc oktatója két fő okot említett, amiért igazán érdemes élni a külföldi ösztöndíj lehetőséggel, és világot látni. Az egyik, hogy a kint tapasztaltak hatására a hallgatók perspektívába tudják helyezni saját életüket, a tanulmányaikat, a városukat, az országukat. Mert látnak egy másik típusú világot, egy másfajta oktatási rendszert. Lesz viszonyítási alapjuk. Találkozhatnak sok külföldi hallgatóval, akikkel versenyezni fognak az európai álláspiacon.  A másik fontos érv a külföldi ösztöndíj mellett, hogy csak az egyetemista lét tud kinyitni egy olyan időablakot, amibe belefér a hosszabb, ráadásul anyagilag is támogatott külföldi tartózkodás. A családalapítás, munkavállalás után ez már szinte lehetetlen lesz. Ezért is bátorította Karácsony Gergely a hallgatókat, hogy éljenek most a lehetőséggel.

Mészáros Márta, a Nemzetközi Programok Központjának irodavezetője (Ig. 101.) elmondta, hogy hasznos információkkal tudják segíteni a hozzájuk forduló hallgatókat.

Dr. Miletics Dániel adjunktus, az Építész-, Építő- és Közlekedésmérnöki Kar kedvenc oktatója szerint mindenkiben él a kalandvágy, mégis sokakban az aggályok kerekednek felül. Felejtsék el a kishitűséget a nyelvtudással kapcsolatban, és ne tartsanak attól sem, hogy a külföldi tanulmányok miatt esetleg halasztaniuk kell itthon az egyetemen. Ha tehetik, vigyék magukkal a párjukat is, pályázzanak együtt, de ha ez nem is lehetséges, pár hónapos távollétet ki kell bírnia egy jó kapcsolatnak.  A legtöbben olyan sok barátot szereznek a kintlét alatt, hogy bárhová is utazzanak később a világban, szállásra alig kell majd költeniük. Mindenhol akad ugyanis egy barát az Erasmusból, aki vendégül látja őket.

Dr. Lőrincz Ildikó dékánhelyettes, a Magyar Rektori Konferencia Kreditelismerési Munkacsoportjának Széchenyis delegáltja önmaga is részese volt az Erasmus programnak, mesterképzése alatt a Sorbonne egyetemen is tanult. Egyike lehetett annak az ötmillió diáknak, akik 1987 óta szervezetten, védett keretek között, anyagi támogatással részt vehettek az Erasmus programokon. Meghatározó szakmai élménynek tartja a francia felsőoktatásban töltött időszakot, nem mellékesen olyan mély barátságokat is kötött, amik a mai napig aktívan élnek.

Máté Eszter, az EHÖK elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a hallgatói önkormányzat utazási támogatással tud segíteni, ehhez csak egy könnyen kitölthető pályázatot kell benyújtani.

Gyulai Anna, a Tempus Közalapítvány pályázati referense az osztondijkereso.hu honlapra hívta fel a hallgatók figyelmét, ahol részletes információkat kaphatnak a külföldi ösztöndíj lehetőségekről. Illetve a campusmundi.hu weboldalra, ahol Campus Mundi ösztöndíjjal kapcsolatos minden fontos kérdésükre megtalálhatják a választ. És, ha már weboldalaknál tartunk, Kakukk Lilla a Visegrádi Alap képviseletében a visegradfund.org címet ajánlotta a hallgatók figyelmébe, ahol a Visegrádi ösztöndíjak részletes leírása található.

Az Erasmus Student Network (ESN) képviseletében Maróti Boglárka beszélt az Európa szerte tizenötezer önkéntest tömörítő szervezetükről. A Széchenyi Egyetemen is hetven ESN-tag segíti a külföldi hallgatókat.

A tájékoztatón azok is megszólaltak természetesen, akik ösztöndíjasként utazhattak ki külföldi egyetemekre. Stangl Orsolya például Észtországot, Treszkai Marcell pedig Kanadát választotta. Mindketten életre szóló élményeket szereztek, fényképalbumjukban megörökíthették a sarki fényt, a rénszarvas simogatást, a kutyaszánozást, vagy éppen a Niagara vízesés látványát. Izgalmas kutatási és gyakorlati munkát, találkozásokat a kinti magyarsággal, a barátságokat, mindazt, amitől felnőttebbek és önállóbbak lettek, jobban megismerhették a világot és önmagukat. Minden hallgatónak jó szívvel ajánlják ugyanezt az élményt. 

Események

Elektronikus ZH nap 2020. április 3. 08:00 - 15:00