Ösztöndíj ifjú zenészeknek a Széchenyi-egyetemen

(www.gyorinap.hu 2008. február 21.)

A győri Egyetemi Zenei Alapítvány zenekari ösztöndíjait csütörtökön 11 órakor a Széchenyi István Egyetem Hangversenytermében  dr. Szekeres Tamás rektor, a kuratórium elnöke adta át.

Első alkalommal 2001. őszén hirdette meg zenekari ösztöndíj pályázatát az Universitas-Győr Alapítvány. Az ösztöndíj szervezője 2007-től az Egyetemi Zenei Alapítvány. A Győri Egyetemi Zenekar és a Győri Symphonic Band szakmai munkájában folyamatosan és eredményesen közreműködő zenetanár-jelölt hallgatók pályázhattak a most tizenegyedik alkalommal átadandó ösztöndíjra., amely öt hónapra szól, s összege havi 13 ezer Ft. Ezúttal az egyetemi zenekar 5, a fúvószenekar 10 hallgatója lett az alapítvány ösztöndíjasa.

A győri Széchenyi István Egyetem kiemelkedő tanulmányi eredményt felmutató hallgatói a Köztársasági és a tanulmányi ösztöndíj mellett - az Universitas-Győr Alapítvány szervezésében - tanévenként 20 "Győri Universitas", 3 Klatsmányi Tibor – Varga László, 2 Horváth Ede, 3 Szemerey Loránt és 1 Palotai Zoltán, félévente 15 zenekari, 10 Wáberer’s, 5 Pannon Work ösztöndíjat nyerhetnek el. Az alapítvány ösztöndíjprogramjának anyagi hátterét a személyi jövedelemadóból felajánlható 1 % és a Győrben diplomát szerzett egykori hallgatók, az egyetem célkitűzéseit támogató cégek felajánlásai teremtik meg.

A tanév második félévének zenekari ösztöndíjasa lett a révkomáromi – Szlovákia – Banyák Tibor (nagybőgő). Banyák Tibor a felvidék legismertebb zenész dinasztiájának tagja. Neves „felmenője” Bihari János, aki Mária Terézia udvari zenészeként szerzett széles körben elismerést. Ösztöndíjas lett Berki Gábor (mélyhegedű) pápai, Buzási Diána (hegedű) rádi, a pécsi Czepf József (fuvola), a sárvári Csikós György (harsona) széchenyis zenetanár szakos hallgató. A gordonos Domonkos Balázs a szlovákiai Nagymegyerről, a fagottos Hanis Petra Szakonyból, az ütőhangszeres Juhász Gábor Győrből, a kürtös Karsai Farkas László Budapestről, a klarinétes Kónya Judit Mezőhegyesről, a hegedűs Lélek Réka Ajkáról, a harsonás Lovai Tamás Tamásiból, a szintén harsonás Pőcz Balázs ugyanebből a városból, a gordonkás Tirnbach Sára Mohácsról, az oboás Völgyi Bálint Szombathelyről jött a Széchenyi István Egyetemre, a Varga Tibor Zeneművészeti Intézetbe tanulni.

- Minden negyedik zenetanár szakos hallgató kap jó tanulmánya miatt külön, köztársasági, universitas vagy zenekari ösztöndíjat - mondta el ezúttal is dr. Ruppert István intézeti igazgató. Áthallgatással, a párhuzamos képzés keretében az egyetem más szakjai, tantárgyai is kiegészíthetik a zenei képzésben résztvevők felkészültségét. A Varga Tibor Zeneművészeti Intézet hallgatói - a Magyarországon példa nélkül álló - ösztöndíj támogatással és az egykori zsinagóga egyetemi hangversenyteremként való használatával kiváló szakmai háttérrel készülhetnek zenei pályájukra.

A Győri Egyetemi Zenekar - karmester Ménesi Gergely művésztanár, Kalló Zsolt a vonós szekció vezetője - az elmúlt évben is két CD-felvételt készített, s vendégszerepelt Németországban és Svájcban is. A Győr Symphonic Band – vezetője Szabó Ferenc művésztanár – 2002-ben megnyerte a Siklósi Nemzetközi Fúvószenekari Fesztivált, több rádiófelvételt készített, s az ország legjobb szimfonikus fúvós zenekarai közt jegyzi őket a szakma. Az intézet és a győri Richter János Zeneművészeti Szakközépiskola hallgatóiból álló Győri Leánykar megalakulása óta húsznál több lemez- és CD felvételt készített. Az elmúlt években a Nemzetközi Kodály Társaság meghívására Angliában és Belgiumban is felléptek. A rendszeres hazai szereplések mellett Franciaországban, Izraelben, Lengyelországban, Szlovákiában és Ausztriában is nagysikerű koncerteket adtak. A Nemzetközi Kodály Társaság meghívására 2005. augusztusában Leicesterben (Anglia) a nyitó hangversenyt a Győri Leánykar adta. 2006. nyarán a Salzburgi Ünnepi Játékokra kapott meghívást a Győri Leánykar, ahol a Michael Haydn évfordulón koncerten és a dómban misén is szerepelt. Az Európában működő egynemű karok között a legrangosabbak között jegyzett együttes karnagya Szabó Miklós Kossuth-Díjas, Liszt-Díjas, Bartók-Pásztori Ditta Díjas professzor.

Események

Áramszünet a Központi Campuson 2020. augusztus 14. 07:00 - 12:00
Bejelentkezés a 2020/21-es tanév I. 2020. augusztus 18. 06:00 - 2020. augusztus 29. 23:55
Munkaszüneti nap 2020. augusztus 20.