Országos Honismereti Akadémia Győrött – ÁDER JÁNOS AZ EGYETEMEN

2018. július 2-6. között Győrben, a Széchenyi István Egyetemen rendezi a Honismereti Szövetség a XLVI. Országos Honismereti Akadémiát. A téma a víz és az élet.

Győr, 2018. július 3. – SZEhírek, Winkler Csaba

Áder János köztársasági elnököt Földesi Péter rektor, Filep Bálint kancellár és Borkai Zsolt polgármester fogadta az egyetemen. 

A hétfő délelőtti nyitó plenáris előadást Áder János köztársasági elnök „A víz jelentősége múlt- jelen-jövő időben” címmel tartotta. A köztársasági elnököt az előadás előtt Földesi Péter rektor, Filep Bálint kancellár és Borkai Zsolt Győr polgármestere a város és az egyetem jelenéről, a további fejlődést elősegítő tervekről tájékoztatta.

A konferencia programjából az egyetemhez kapcsolódó előadókat, témákat vesszük sorra. Részletes program: https://honismeret.hu/esemenyek/xlvi-orszagos-honismereti-akademia.

Kedden „A víz és életmód” témakörben Andrásfalvy Bertalan egykori művelődési miniszter, néprajzkutató „A víz és az ember kapcsolata a történelemben” címmel tart előadást. Az egykori miniszter 1993-ban, a Győri Egyetemi Program ünnepélyes meghirdetésekor a helyi felsőoktatás fejlesztésének egyik jeles támogatója volt.

Lanczendorfer Zsuzsanna néprajzkutató, a Széchenyi István Egyetem Apáczai Csere János Kar egyetemi docense „A víz a magyar népdalkincsben” témáról tart előadást.

A víz és a szakralitás a témája Lukácsi Zoltán, a Győri Hittudományi Főiskola volt rektora „A vizet fakasztó Szent László és a győri Herma” című előadásnak.

Július 4-én, szerdán „A Szigetköz kutatója – tisztelet Timaffy László emlékének” témakör szerepel a programban. Timaffy László néprajzkutató az 1990-es évek elején a Győri Akadémiai Klub elnöke volt, s támogatta a győri felsőoktatás kiteljesedését megalapozó célkitúzéseket. Alexay Zoltán ny. docens, a Széchenyi István Egyetem egykori oktatójának témája: „A Szigetköz természeti kincsei, népélete.
Néma Sándor, levéltáros, történész a Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Kar óraadója „A vízgazdálkodással kapcsolatos pecsétek és címerek a Győr Moson-Sopron megyei településeken” című kutatási munkájának eredményeit ismerteti a konferencián.

Szakál Gyula egyetemi docens, gazdaságtörténész előadásának címe „A folyóvizek szerepe Győr modellváltásaiban – kereskedővárosból iparváros.”

A rendezvény fővédnöke Áder János, Magyarország köztársasági elnöke.

Események

Munkaszüneti nap 2018. október 22.
Munkaszüneti nap 2018. október 23.
Elektronikus ZH nap 2018. október 24.
MÉK Ünnepi Szenátusi Ülés 2018. október 25. 10:00 - 11:00
Levelező oktatás kontaktóráinak időpontja 2018. október 26. 00:00 - 2018. október 27. 23:00