Orbán Viktor: "Győr és az egyetem fejlődéséről is szerződést kötünk."

(Győr+, Győr Megyei Jogú Város hetilapja, Bakács László, 2011. július 15.)

Nem először járt miniszterelnökként Orbán Viktor a győri Audi-gyárban. A kormányfő az ezredforduló évében egy jegyzetfüzetbe nagybetűkkel azt írta le, hogy „Legyen Győrben egyetem!" Orbán Viktor ugyan feljegyzését az Audinál felejtette, a mondat rögzítése után felgyorsultak az események. Az Oktatási Minisztérium 2000 szeptemberében már egyértelműen kiállt a győri egyetem mellett, és a szaktárca államtitkára városunkban jelentette ki: lesz Győrben egyetem!

Orbán Viktor 11 év után - ismét kormányfőként - vendégeskedett az Audinál, abban a gyárban, ahol a következő években egymilliárd eurót is meghaladó fejlesztés valósul meg. Beszédében a miniszterelnök utalt rá, milyen jó látni azt az elszántságot és dinamizmust, amely a német autóipari cég részéről a nagyberuházást övezi.

„Amikor egy magamfajta ember eljön Győrbe, és meglátogatja az Önök gyártelepét, akkor az első gondolata, ellenállhatatlanul előtörő gondolata valahogy úgy hangzik, hogy azt szeretnénk, ha egész Magyarország így nézne ki. Az Audi olyan, amilyennek látni szeretnénk Magyarországot: világos, hogy van jövője, duzzad az erőtől, modern, termelő, és sok-sok ezer magyar embernek ad munkát. Amikor az Audival több mint egy évtizeddel ezelőtt először folytathattam személyesen stratégiai tárgyalásokat, már akkor ott motoszkált a fejemben az a gondolat, amit a legvilágosabban csak most, tizenegy év elteltével tudok megfogalmazni, s úgy hangzik, hogy egy országnak nem csupán arra van szüksége, hogy szövetségeket kössön más államokkal, hanem a modern világ, a modern európai világ úgy alakul, hogy szövetségeket kell kötni nagy világkonszernekkel is. Ezeket okosan és biztos kézzel kell kiválasztani, hosszú távú tervekről kell velük tárgyalni, hosszú távú tervekről kell megegyezni, és ezen keresztül hosszú távra kell garantálni lehetőleg minél több magyar ember munkahelyét"- fogalmazott Orbán Viktor.

A kormányfő nyolcperces beszédében egyértelművé tette, hogy Magyarország számára kiemelten fontos az Audi jelentős munkahelybővítéssel együtt járó bővítése, amihez 11,2 milliárd forintos állami támogatás is társul. Ez munkahelyenként 6 millió forintos finanszírozás, s egyben befektetés is a jövő számára.

„A magyar kormány támogatja az Audit a magyarországi beruházásaiban, mert hosszú távra keres partnert, de szeretnénk, ha minden győri ember, különösen az itt dolgozók éreznék, hogy valójában és elsősorban őket támogatjuk, mert azáltal, hogy az Audi Magyarországon sikeres, sok-sok ezer új munkahelyet hoz létre. Ma valahol a nyolcezernél tartunk. Ha az Audi nem lenne itt Magyarországon, legalább nyolcezerrel kevesebb családnak lenne Magyarországon biztos, tervezhető megélhetése és kenyere az asztalon" - mondta a miniszterelnök.

Orbán Viktor a Parlamentben és az Európai Unió soros elnökeként is számtalanszor hangsúlyozta az elmúlt hetekben, hónapokban, hogy ma Magyarország és Európa számára a legnagyobb értéke a munkahelyteremtésnek van. Erre célzott az Audi-gyárban elhangzott beszédében is.

„Sok mindent bele lehet látni egy ilyen épülő gyárba. Nyilván akik itt vannak, mérnökök vagy szakmunkások elsősorban egy csarnokot látnak, belelátják a gépsorokat, látják a beérkező alkatrészeket, és nyilván belelátják a kigördülő autókat is. Én azonban a hamarosan itt dolgozó több mint 2000 magyar embert látom legszívesebben magam előtt. Velük együtt lassan a tízezret is meg fogja haladni az itt dolgozó emberek száma; ez pedig már egy város, egy városrésznyi ember. Ugyanennyi, tízezernyi egyéni, családi történet. Ezek mind a remény történetei: a tanulás, a kitartás, a szorgalom és a tapasztalatszerzés történetei. Emberek történetei, akik dolgozni akarnak és tesznek is azért, hogy a lehető legmagasabb szinten dolgozhassanak, kereshessenek és a legjobb módon tarthassák el a családjukat."

A 11 évvel ezelőtti Orbán-látogatás kapcsán említett győri egyetem ügyének idén ismét aktualitása lett. Felmerült ugyanis, hogy a felsőoktatás reformjával a Széchenyi István Egyetem önállósága megszűnhet a jövőben. Amióta a hír napvilágot látott, a győri önkormányzat, az Audi, és az oktatási intézmény vezetése is erős lobbi tevékenységet fejt ki az önálló győri Széchenyi-egyetem megtartása érdekében. A miniszterelnök Győrben tett utalásaiból arra lehetett következtetni, hogy az utalások - a korszerű járműgyártáshoz elengedhetetlen, minőségi szakképzés fenntartásának jelentőségére - célhoz értek.

„Szeretném Önöket emlékeztetni arra, hogy még az előző kormányom időszakában az Audival kötött megállapodás eredményeképpen létrejött a győri egyetem is. A győri egyetem megszületésében kulcsszerepet játszott az Audi. Az Audi világossá tette, hogy nemcsak egy gyárat akarunk, hanem akarunk még majd másodikat meg harmadikat is, és azt is akarjuk, hogy egy ipari fejlesztési központot hozzanak ide, ahol ne csak autókat gyártsanak, hanem fejlesztés is történjen. Itt, az Audinál legalább száz mérnök dolgozik fejlesztőmérnökként. Ha azt akarjuk, hogy mindez itt, Győrben megvalósuljon, ahhoz nekünk magát a várost is fejlesztenünk kell. Egy gyártelep - legyen bármilyen modern - ki van szakítva a valóságos életből, egy sziget, amely nincs színvonalában azonos, külső környezetével napi kapcsolatban, nem tud vonzerőt jelenteni egy olyan világkonszern számára, mint amilyen az Audi. Ezért mi, amikor az Audival szerződést kötünk, amikor új üzemet építünk, akkor Győr város fejlődéséről is szerződést kötünk. Nekünk itt egy olyan várost kell fölépíteni, amely Európa egyik legmodernebb és legvonzóbb városa, ahova az Audi világkonszern különböző más városaiból örömmel jönnek, ha éppen itt kell dolgozni, és akiket itt képeztek szívesen fogadnak az Audi gyárainak bármely vezető beosztásában. Ezért szeretném önöket biztosítani arról, hogy a győri egyetem továbbra is Magyarország egyik leggyorsaban fejlődő egyeteme lesz, és reményeink szerint belehelyezkedik abba a fejlesztési koncepcióba, amelyet a város polgármesterével, az Audi vezetőivel és a magyar kormány fejlesztésért felelős szakembereivel közösen alkotunk meg a város következő tíz-tizenöt éve számára"- tette egyértelművé Orbán Viktor.

A miniszterelnök beszéde folytatásában kitért a kormány gazdaságfejlesztési törekvéseire, és arra, hogy a jövőbeni tervek megvalósításához továbbra is számítanak az Audi együttműködésére.

„Önök mondták ki ezzel a beruházással azt, hogy a magyaroknak van jövőjük, ők állítják azt ezzel a beruházással, hogy a magyar munkásba érdemes befektetni, ők állítják, hogy érdemes ezt az autót magyar munkásokkal előállítatni, mert képesek vagyunk ilyen szépre, a német precizitásnak megfelelő pontossággal és versenyképes bérrel előállítani ezt a terméket. Ez egy rendkívül hízelgő ítélet a magyar munkások képességéről, a magyar emberek szellemi és intellektuális képességéről, amely egyúttal nemcsak a mostani állapotot ismeri el, hanem biztatást jelent a jövőre nézve is. Azt kívánom Önöknek, azt kívánom az Audinak, azt kívánom Magyarországnak, hogy ez a gyár is hirdesse az évtizedes sikeres együttműködésünket, hirdesse az egész világban, hogy Magyarországon érdemes befektetni, mert stabil és kiszámítható partnerek vagyunk. Érdemes befektetni, mert a világ egyik legjobb üzlete a magyar emberekbe fektetni, mert a magyar emberek képesek értékes, jól képzett és tisztes gyarapodást szorgalmas munkával megháláló munkát végezni a legmodernebb kihívások közepette is" - fogalmazott az alapkőletételi ceremónián a kormányfő.

 

Események

Nyári ügyeleti rend 2019. július 29. 00:00 - 2019. augusztus 20. 23:00
WAKO utánpótlás Kick-box Európa-bajnokság 2019. augusztus 24. - 2019. szeptember 1.
Szenátusi Ülés 2019. augusztus 26. 14:00 - 16:00
Bejelentkezés a 2019/20-as tanév I. félévére 2019. augusztus 28. 06:00 - 2019. szeptember 7. 23:55