Nyolcadik a győri egyetem kara

(www.kisalfold.hu  2007.11.27.)

Győr - A hazai egyetemi, főiskolai karok népszerűségét elemzi a Felsőoktatási Műhely című folyóirat legújabb száma. A nappali tagozatos alapképzésre jelentkezők és az első helyre beadott jelentkezési lapok száma alapján a győri Széchenyi-egyetem műszaki tudományi kara idén a nyolcadik legnépszerűbb.

Az első három helyezett ugyanaz, amely tavaly: az élen az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kara áll, ezt követi a Budapesti Corvinus Egyetem Gazdaságtudományi, majd a Budapesti Gazdasági Főiskola Kereskedelmi, Vendéglátó-ipari és Idegenforgalmi Főiskolai Kara.

A győri műszaki tudományi kar egy év alatt tizenötödik helyezettből lett nyolcadik, s közben két százalékkal többen jelentkeztek képzéseire.
A folyóiratban több széchenyis szak jelentkezőinek területi megoszlásáról is találunk adatokat. Győrben a jogász szakon az elmúlt évben és idén is a jelentkezők 49,5 százaléka Győr-Moson-Sopron megyei volt.

A statisztikai régió másik két megyéjéből – Vas és Zala – a jelentkezők aránya közben felére, 14,3 százalékról 7,1-re csökkent. A többi országrészből, megyéből viszont növekedett az érdeklődés: 36,2-ről 46,2 százalékra változott. A győri gépészmérnöki szakot tavaly és idén is azonos területi érdeklődés jellemezte: a jelentkezők 30 százaléka stabilan a megyéből pályázott, a régió további két megyéjének aránya 14 százalékról 18-ra, a többi országrészé 56 százalékról 52-re változott.

A győri mérnök-informatikus képzésre 30,2 százalékról 34,5-re növekedett a megyei jelentkezők aránya, és szintén nőtt (18,2 százalékról 22,9-re) a régió két további megyéjéből a szakot választottak száma, miközben közben 51,6 százalékról 42,6-re csökkent a többi országrész, megye jelentkezőinek részesedése.

A gazdálkodási és menedzsment szakon növekedett a megyéből jelentkezők aránya, míg a régió másik két megyéjének százalékos részesedése minimálisan bővült. A többi megyéből 42,9 százalékról 35,1-re csökkent a széchenyis képzést választók részaránya.

Események

Elektronikus ZH nap 2020. április 3. 08:00 - 15:00