Nyitott kérdések az új híd ügyében

(Forrás: Győri Nap, 2008. április 11. 16:27)

A Révfalu és Sziget városrészeket összekötő, a jelenlegi ütemezés szerint 2010-ig megépülő új híd ügyében tartottak szakmai egyeztetést a győri városházán pénteken délelőtt.

Az eddigi előkészítő munkát ismertető fórumon tervezők, városi és egyetemi vezetők egyaránt képviseltették magukat. Az együttlét jelentős részét a többé-kevésbé késznek mondható tervek bemutatása tette ki – szó esett az érintett közlekedési struktúra átalakításának sarokpontjaitól kezdve a tereprendezés, közműelvezetés problémáin át egészen a konkrét építmény megannyi technikai paraméteréig számos fontos részletről. Mivel a szakmai egyeztetésnek nem a záró alkalma, csupán egyik fontos állomása volt a hétvégi értekezlet, az ott elhangzott információk sem tekinthetők véglegesnek. Annyi bizonyosan érzékelhető, hogy a projekt résztvevőinek szándéka és a rendelkezésre álló források fényében rövidesen megindulhat a gépjárműforgalom a két városrész között. Hogy pontosan mikor, arról nincs teljes egyetértés – egyesek szerint a beruházás jelentőségéhez képest kissé szoros az ütemezés, mások úgy gondolják, minden feltétel adott, hogy két éven belül átadhassák az új hidat.

Tény, hogy maradtak még nyitott kérdések, bizonyos utcák egyirányúvá tétele éppúgy nem eldöntött, mint néhány helyen az utat keresztező gyalogosforgalom kezelése. Különleges színfoltja a vállalkozásnak, hogy a hídépítéssel és a hozzá kapcsolódó úthálózati korszerűsítéssel egyazon időben kerül sor a Széchenyi-egyetem milliárdos nagyságrendű fejlesztésére is, amely miatt számos esetben elengedhetetlen a város és a felsőoktatási intézmény, illetve a két beruházásban érintett tervezők és kivitelezők szoros együttműködése.

Ugyanúgy tény, hogy akárhogyan alakul az ütemezés, bármilyen végleges változat mellett döntsenek is az erre felhatalmazottak, Győr észak-nyugati részén rendkívül látványos építkezés indul meg a közeljövőben. S bár, ahogy néhány érintett fogalmazott, egy ideig csak pallón lehet majd megközelíteni az egyetemet és környékét, s a Szigetben, vagy annak vonzáskörzetében élőknek is lesznek kellemetlenségei a közlekedés terén, a végeredmény nyilván mindenkit – győrieket és a városunkba látogatókat egyaránt – kárpótolni fog, s az új híd valóban összeköt eddig még jórészt különálló városrészeket, funkciókat, lehetőségeket. Végső soron bennünket, embereket...

Az új híd témájában a közeljövőben lakossági fórumot szervez a városvezetés. Hogy addig is képbe kerüljenek olvasóink, mellékelten közöljük a Bodrossy Attila építész által készített látványtervek egyikét, amely a híd metszeti képét mutatja, egy lehetséges világítási koncepcióval.

Image

Események

Áramszünet a Központi Campuson 2020. augusztus 14. 07:00 - 12:00
Bejelentkezés a 2020/21-es tanév I. 2020. augusztus 18. 06:00 - 2020. augusztus 29. 23:55
Munkaszüneti nap 2020. augusztus 20.