Nyílt nap: robotikai fejlesztések testközelből

Havonta egy alkalommal nyílt napot tartanak a Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI) a Széchenyi István Egyetemen található Ipar 4.0 laborjában, ahol az érdeklődők robotikai fejlesztésekkel ismerkedhetnek meg testközelből. Az első alkalomra február 19-én került sor.

Győr, 2020. február 12. – Hancz Gábor, SZEhírek, fotó: Májer Csaba József

A Széchenyi István Egyetem Új Tudásterében működik hazánk legnagyobb múltú informatikai kutatóintézete, a SZTAKI Ipar 4.0 mintarendszere. Mint dr. Paniti Imrétől, a SZTAKI tudományos munkatársától megtudtuk, ebben a kutatási és innovációs kiválósági központban olyan környezetet alakítottak ki, ahol ember–robot kollaborációs kutatásokat végezhetnek. Ezt szolgálja a magas színvonalú felszereltség, ami az egyetem részéről két ipari robotot tartalmazó cellából és egy oktatási gyártósorból (amelyhez robot is tartozik) áll. A SZTAKI négy corobotos cellát telepített, valamint a munkaállomások között két autonóm beltéri járművet üzemeltet. (A cella az az emberektől elzárt terület, ahol a robot dolgozik, a corobotos cella alatt pedig olyan munkaterületet értenek, ahol speciális, kollaboratív – azaz együttműködő – robotokkal az ember képes közösen dolgozni.)

A szakember elmondta, hogy a #SZTAKInyit szemlélet jegyében rendszeresen nyílt napon mutatják meg a központot az érdeklődőknek, akik az éppen zajló munkafolyamatokba nyerhetnek betekintést. Első ízben erre február 19-én, szerdán 11 és 12 óra között kerül sor, amit további egy-egy alkalom követ március 18-án, április 22-én, május 20-án és június 17-én, mindannyiszor 11 órai kezdettel.

Dr. Paniti Imre, a SZTAKI tudományos munkatársa

„Azokat a hallgatókat várjuk, akiket érdekel az automatizálás, a robotizáció, és szeretnének valós problémákat, illetve azok megoldását látni. Hasznos gyakorlati ismeretekre tehetnek szert” – mondta el dr. Paniti Imre. Az ipar40kutatas.hu portálon interaktív virtuális sétán lehet bejárni a labort, előre megtekinthetők a megvalósított demók és a környezet is. A helyszínen azonban sok minden más is kiderül, például az, hogy valóban hatékonyabb egy ember és egy robot együttműködése a szerelésben, mintha külön-külön dolgoznának; miként tájékozódnak a mobil robotok, és mitől lesz biztonságos egy ilyen eszközzel egy térben mozogni; illetve milyen kommunikációs csatornát lehet alkalmazni egy-egy robotikai fejlesztésben.

A február 19-i nyílt napon való részvétel regisztrációhoz kötött, amit ide kattintva lehet megtenni.

Események

Áramszünet a Központi Campuson 2020. augusztus 14. 07:00 - 12:00
Bejelentkezés a 2020/21-es tanév I. 2020. augusztus 18. 06:00 - 2020. augusztus 29. 23:55
Munkaszüneti nap 2020. augusztus 20.