Niki egy pici segítséget kér tőlünk

Foki Nikolett, a Széchenyi István Egyetem hallgatója nagyon súlyos balesetet szenvedett, nyaktól lefelé teljesen megbénult, lélegeztetőgépre szorult hosszú ideig. Orvosra, dr. Fodor Gábor a lehetetlennel is szembe fordulva, igazi kis csodákat ért el, és azóta is próbálja könnyebbé tenni Niki életét. A fiatal lány most tőlünk kér egy pici segítséget azért, hogy örömet szerezhessen orvosának.

Győr, 2018. március 2. - SZEhírek

Az Egészség- és Sporttudományi Karon egészségügyi szervezőnek tanuló Foki Niki csaknem két év után látogathat újra az egyetemre. Azért érkezik március 6-án, kilenc órakor az aulába segítőivel, hogy egy ici-pici támogatást kérjen mindannyiunktól. Egyetlen mozdulatot, szavazatot, amivel dr. Fodor Gábort Szent-Györgyi Albert Orvosi Díjhoz juttathatjuk. Amikor végre másfél éves intenzív osztályos kezelés után kimozdulhat, és elhagyhatja otthonát, Niki azért teszi, hogy másnak szerezzen örömet.

 

Niki elbűvölő lány. Most az egyetemi polgárság, hallgatók, oktatók, munkatársak segítségét kéri. A fotót H. Baranyai Edina, a Kisalföld fotóriportere készítette, aki azóta is Niki mellett áll.  

Kétezertizenhat májusát írtuk, Nikiék a Balatonra utaztak. Egy szembejövő autó kocsisort kezdett előzni, és frontálisan nekik ütközött. Barátja édesanyja, aki a motort vezette, azonnal meghalt, Niki mögötte ült, nyaktól lefelé teljesen megbénult a szörnyű balesetben, önállóan lélegezni sem tudott. Vétlenek voltak. A győri kórházban dr. Fodor Gábor volt éppen ügyeletes, ő vette át a mentőktől a súlyosan sérült lányt, és azóta is vele van, követi a sorsát, napi kapcsolatot tart vele. Niki kezdetben folyamatosan lélegeztetőgépre szorult. A kórházban sokan segítették, és Fodor doktor volt az, aki kijárta, hogy Nikit egy különleges eljárással meg tudják műteni Svédországban, pontosan egy évvel a szörnyű baleset után. Rekeszizom pacemakert ültettek a szervezetébe, és napközben már nem szorul lélegeztetőgépre. A laptopját szemmozgásával tudja irányítani, így tarthatja a kapcsolatot a külvilággal, és ennek segítségével készíthette el önmaga azt a szórólapot, amit kedden, az aulában segítőivel, többek között Görbitz Anitával fognak kiosztani. 

„Fodor doktor nemcsak orvos, hanem egyben a legjobb barátom is lett, aki éjszakákat nem sajnálva keresi a megoldást a napjaim megkönnyítésére. Soha nem adja fel az értem való küzdelmet, ezt ismételgette nekem a legfontosabb pillanatokban. Ő volt az, aki felkutatta számomra a rekeszizom pacemakert, mindvégig hitt a bonyolult, nyolcórás műtétben, és még nekem is hitet tudott adni, amikor elvesztettem azt. Szabadságot vett ki és kiutazott Svédországba, végig ott volt mellettem a kintlétünk alatt. Másfél év után, tavaly novemberben jöhettem haza a kórházból, azóta is naponta hív, vagy eljön hozzánk Csornára” – mondja az elbűvölő lány, miért is tartja érdemesnek dr. Fodor Gábort a Szent-Györgyi Albert Orvosi Díjra.

 

Dr. Fodor Gábor Nikivel a győri kórházban a svédországi műtét után.

Niki jelenleg a szakdolgozatát írja. A címe: Alanyi jogon járó juttatások elemzése személyi sérüléssel járó baleset esetén. Kitalálhatják, hogy miért. Hamarosan államvizsgázik, és diplomát szerezhet a Széchenyi István Egyetemen. A campuson is sok barátra, segítőre lelt, odafigyelést, szeretet kap azóta is. Pécsi Gertrúdot említi a Szociális Tanulmányok és Szociológia Tanszékről, Zborovján Ferencné Nellit az Egészségtudományi Tanszékről, Csizmazia Sándornét a Tanulmányi Osztályról és Dr. Nagy Sándor dékánt, aki már a kórházban töltött időszak alatt is támogatta a családot. Mindenkin érzi a segítőszándékot a campuson, hogy be tudja fejezni az egyetemet.

Niki édesapja az Audiban dolgozik, három műszakban. Niki is dolgozott az egyetemi tanulmányai mellett, édesapja munkahelyén volt gyakornok, és a főnöke, a munkatársak is mellé álltak a nehéz helyzetben. Anyukája azóta otthagyta óvónői állását azért, hogy folyamatosan lánya mellett lehessen. A család vágya, hogy Niki hasznos rehabilitációs kezeléshez juthasson. Magyarországon erre nincs lehetősége, a külföldi kezelés viszont iszonyúan drága. De ahogy eddig is történtek kis csodák, ahogy Niki elektromos kerekesszékéhez kifejlesztettek egy olyan vezérlőt, amit szájával mozgathat, ahogy ma már szemmozgásával irányíthatja a laptopját, ahogy Lions-Kantharos összefogással lábmozgató készülékhez juthat, ahogy szülővárosában futottak és kerékpároztak érte, remélhetőleg ez is megvalósulhat. Ha elég sokan Niki mellé állnak. Kedden, az aulában is egy kis kiállást fog kérni, de akkor szeretett orvosáért, dr. Fodor Gáborért. Szavazni ezen az oldalon lehet: http://szentgyorgyialbertorvosidij.hu/szavazas/, legnagyobb biztonsággal a Gmail rendszerből. Március 6-án az egyetem aulájából is küldhetnek szavazatot, nemcsak jelképesen, hanem a valóságban is Niki mellé állva.

Aki teheti, ossza meg másokkal az elragadó lány történetét, segítse, hogy egyik álma megvalósuljon, és viszonozhasson valamit abból a szeretetből, ami átsegítette őt a hétköznapi embernek felfoghatatlanul nehéz időszakon.

A Szent-Györgyi Albert Orvosi Díj

A díjat munkájuk elismeréseként olyan orvosok kaphatják, akiket a szakmai zsűri mellett pácienseik is érdemesnek tartanak arra. A díjra olyan szakembereket lehet jelölni, akik cselekedetükkel megmentették betegük életét, vagy akár a mindennapi orvosi munkájuk során olyan elhivatottsággal praktizálnak, melyben rendkívüli odaadással, tudományos igényességgel és humanitárius szemlélettel segítenek a hozzájuk fordulókon. A közönség jelölései és szavazatai alapján 3 orvos Kelet-Magyarországról, 3 orvos Nyugat-Magyarországról, 1 orvos Budapestről kaphatja meg a díjat.

Események

Szakirányválasztás 2018. szeptember 17. 00:00 - 2018. szeptember 22. 23:00
MÉK Parasztolimpia 2018. szeptember 19.
Hallgatói klubkoncert 2018. szeptember 19. 19:00 - 23:00
Levelező oktatás kontaktóráinak időpontja 2018. szeptember 21. 00:00 - 2018. szeptember 22. 23:00
Alkotóhét 2018. szeptember 24. 00:00 - 2018. szeptember 30. 23:00