Nézze meg belülről, milyen milliárdos épületei lesznek a győri egyetemnek

(Kisalföld online, Győr-Moson-Sopron megyei napilap, 2010. június 11., Szeghalmi Balázs)

A kisalfold.hu részt vett azon a bejáráson, ahol húsz oktató és diák társaságában megtekinthettük, milyen új épületekkel gazdagszik a Széchenyi Egyetem. Sok-sok fotóval. A bejárást Lipi László fejlesztési igazgató kalauzolta végig.

Mint arról beszámoltunk, a Széchenyi Egyetem több milliárd forintos támogatásból létrehozhatja az Új-Tudástér közösségi teret, valamint az INNO-Share Regionális Tudástranszfer Központot.

72 helyes parkoló az Új-Tudástér alatt
A többek közt laboroknak, kutatótermeknek, hallgatói centrumnak, nyelvi központnak és műszaki tudományok doktori iskolájának helyet biztosító Új-Tudástér tetején napkollektorok kapnak majd helyet.
A jelenlegi főépület és az Új-Tudástér között az összeköttetést egy folyosó fogja biztosítani. Az Új-Tudástér előtt pedig egy zöldövezetet is kialakítanak, vagyis egy szép sétány hozzájárul majd az egyetemi fílinghez.

Futurisztikus: az épületek tetejét fű növi be

Mind az Új-Tudástér, mind az új könyvtárnak otthont adó INNO-Share épület tetejét fűvel fogják beborítani. Ide az egyetemi polgárok ugyan nem mehetnek ki napozni jó idő esetén – csak a személyzet nyírhatja majd a szóban forgó füves területet –, de mindenképp remek látványt ígér ez az építészeti megoldás.

Együttműködik a megyei és az egyetemi könyvtár a jövőben?

A milliárdos egyetemi beruházás műszaki átadása 2010 októberében lesz, míg az üzembe helyezése várhatóan egy év múltán, 2011 szeptemberében.
A több mint 1 órás bemutató során elhangzott, hogy a győri egyetem "még több vasat tart a tűzben", vagyis újabb pályázatok biztosíthatják a pénzügyi forrást a szóban forgó épületek minden igényt kielégítő felhasználásához. (Röviden a laborok, kutatótermek modern felszereléseiért még küzdeni kell.)
Információnk szerint az INNO-Share épületben elképzelhető a megyei és az egyetemi könyvtár együttműködése, s erről már tárgyalások is kezdődtek.

Régi és új, posztszocialista és modern: milyen lesz az esztétikai összhang?
Arra a kérdésünkre, miszerint a két modern, 21. századi megtestesítő központ mellett nem mutatnak-e majd nagyon a múltba a Széchenyi Egyetem jelenlegi épületei, Lipi László fejlesztési igazgató úgy válaszolt: "a nyílászárók cseréjére és a korábbi épületek megfelelő hőszigetelésére folyamatosan pályázunk. Így nem csupán az amortizációt szeretnénk elkerülni, hanem a régi és az új épületeket esztétikailag valamilyen szinten összhangba hozni".

Események

Election Night tanszéki rendezvény 2019. május 26. 18:30 - 20:00
Szenátusi Ülés 2019. május 27. 14:00 - 15:00
Jézus élete - Beszélgetős estek 2019. május 27. 19:00 - 21:00