Népszerű lett a Multifunkciós Kollégium

Szeptember közepe táján elmondható: ki lehet tenni a „Megtelt” táblát a Széchenyi István Egyetem kollégiumaira. A modern körülmények, a campus nyüzsgése és a kellemes, zöld környezet hallgatók ezreit vonzza; a túljelentkezés közel kétszeres. Akit nem vettek fel, annak sem kell csüggednie: várólistáról még bekerülhet.

Győr, 2018. szeptember 18. – SZEhírek, Horváth Márton

 „A mosonmagyaróvári Cserháti Sándor Kollégiumot leszámítva körülbelül kétszeres a túljelentkezés. Tavaly a férőhelyet igénylők nagy részét fel tudtuk venni, idén viszont ismét nehéz lett bekerülni a kollégiumba, főleg a Multifunkciós Épületbe. Ennek a legvalószínűbb oka az, hogy a tavaly átadott új szárny beépült a köztudatba és – nem meglepő módon – hamar népszerűvé vált a hallgatók körében” – kezd bele Májer Eszter Petra, az Egyetemi Szolgáltató Központ vezetője.

 

„Elképesztően népszerű a Multifunkciós Kollégium” – mondja Májer Eszter Petra. (Fotó: Májer Csaba József)

Talán az első helyes jelölések mutatják leginkább a hallgatók preferenciáit, ezért vessünk pár pillantást a nyers adatokra. A Multifunkciós Kollégiumot 1895-en, a Hegedűs Gyula Kollégiumot 648-an jelölték meg elsőnek, ezt követi a Külső Kollégium, majd a Famulus kollégium zárja a sort. Látható, hogy a Multifunkciós Kollégiumot majdnem háromszor annyian választották, mint a második helyen lévő Hegedűs Gyula Kollégiumot. A számok világosan jelzik, hogy a hallgatók a modernebb, tágasabb, komfortosabb új komplexumot részesítik előnyben.

Akit nem vettek fel, automatikusan várólistára kerül és reménykedhet, hogy behívják.

„Ezt nehéz megmondani. Jelentősen függ attól, hogy a hallgató milyen képzésen tanul. A várólista ugyanis szakhoz kötött, ráadásul külön elsőéves és felsőéves, valamint fiú-lány várólistát vezetünk mindegyik kollégiumhoz. Nyilván nagyobb szakokon nagyobb a valószínűsége, hogy behívnak valakit várólistáról. Egy kisebb szakon már jó adag szerencse kell hozzá.” Eszter azt is hozzáteszi, hogy szeptemberben még elég nagy a mozgás: sokan meggondolják magukat, kiköltöznek. Az előre bejelentett visszamondásokkal együtt hozzávetőlegesen a felvettek közel 8%-a dönt így. Akkor kezdhet tehát aggódni valaki, ha októberig nem kerül be várólistáról, hiszen utána már a félév végéig kicsi a valószínűsége, hogy plusz férőhelyek szabadulnak fel.

A központvezető szerint nem csak a várólistába lehet kapaszkodni, van más lehetőség is. „Méltányossági kérelemmel ebben a tanévben ezidáig közel 100 embert vettünk fel a kollégiumba. Ha megüresedik egy férőhely, nem mindig tudunk várólistáról behívni embert. Egyrészt lehet olyan szakon költözik ki valaki, ahol nincs várólista, így nincs kit behívni, vagy van kit behívni, de már nem akar beköltözni. Időközben talált albérletet, már berendezkedett a bejárásra, és így tovább. Ilyenkor a leadott méltányossági kérelmek közül hívjuk be a soron következő hallgatókat.”

Eszter azzal nyugtatott minket, hogy nem kell elkeseredni akkor sem, ha valakinek semmi reménye a kollégiumi férőhelyre. Vannak nem egyetemi fenntartású kollégiumok is Győrben, ahol szívesen fogadják a hallgatókat. Ilyen például a Szent László Katolikus Szakkollégium, amely mintegy 10 perc sétára van csupán a campustól. Érdemes megpróbálni azoknak, akiknek nem reális opció az albérlet vagy a bejárás. „Úgy tudom, náluk van még néhány szabad hely” – zárta szavait a központvezető.

Események

Áramszünet a Központi Campuson 2020. augusztus 14. 07:00 - 12:00
Bejelentkezés a 2020/21-es tanév I. 2020. augusztus 18. 06:00 - 2020. augusztus 29. 23:55
Munkaszüneti nap 2020. augusztus 20.