Négy győri építész jövőt idéző teás- és kávéscsészéket álmodott

(Győri Vasárnap, 2007. november 25.)

Miamanónak, Sajtlyukaknak, Switchnek és Teatojásnak keresztelte tervezőjük azokat az újszerű, futurisztikus teás- és kávéscsészéket, melyeket az egyik leghíresebb hazai porcelánmanufaktúra felhívására készítettek el megyeszékhelyi építészek. Dr. Géczy Nórának, a Széchenyi István Egyetem egyetemi adjunktusának Miamanóit a legjobb nyolc pályamunka közé választotta a Zsolnay.

Magyarország egyik leg(el)ismertebb porcelánmanufaktúrája, a pécsi Zsolnay idén nyáron írt ki pályázatot kétszemélyes teás- és kávéskészlet tervezésére. „Azokat a pályamunkákat keressük, melyek a fiatalabb korosztály forma- és esztétikai igényeinek megfelelnek, tükrözik a kortárs formavilágot, s méltóak a Zsolnay márkanévhez” – hogy szó szerint idézzük a pécsi felhívást.
E sorokat olvasván a fiatal győri építészgenerációból, a Széchenyi István Egyetemről négyen gondoltak egy nagyot, s ötletesebbnél ötletesebb, 21. századi hangulatot idéző, parányi csészékkel rukkoltak ki. Az alkotások futurisztikus formavilágát jól sejteti a pályamunkák elnevezése is: Kovács Enikő „Sajtlyukaknak”, Nagy Zsuzsa „Switch-nek”, Miklósi Tibor „Teatojásnak”, míg a Megye hét csodája játékunk egyik zsűritagja, Géczy Nóra „Miamanónak” keresztelte az apró csészéket.

Kicsi felhőkarcolók és teatojások
„Viccesen azt szoktam mondani, hogy kétszáz évnél fiatalabb épületekkel, festményekkel, vagy képzőművészeti tárgyakkal nem kezdek, mert ezek alkotói nem sértődnek meg kritikai hangok hallatán. A szóban forgó csészék azonban már most megérnek egy misét” – mondta Székely Zoltán, a Xantus János Múzeum munkatársa. A győri művészettörténész szerint az ifjú építészek eredetiségükkel nem csupán izgalmas, de egyben igényes, letisztult formákat álmodtak meg, hanem mindezt ötvözték a Zsolnay hagyományaival. „Géczy Nóri kicsi, ám mégis grandiózus felhőkarcolókat, Kovács Enikő sárgás sajtlyukakat eszünkbe juttató, Nagy Zsuzsi száz évvel ezelőtti trendet megújító, s Miklósi Tibor fantasztikus filmeket idéző tojáscsészéi egytől egyig megütik a mércét, s vállalhatók a Zsolnay számára” – tette hozzá Székely Zoltán.

Mi lesz Miamanóval?
Az, hogy mi lesz a megálmodott csészék sorsa, egyelőre a jövő titka. „Ha a Zsolnay végül mégsem dönt a tervek sorozatgyártása mellett, akkor sem érzem kárba veszett időnek a munkát, hisz építészként egy kalandos kihívás volt a csészék dizájnjának kitalálása. Azt sem tartom egyébként lehetetlennek, hogy egy másik porceláncég jóvoltából kerülnek majd egyszer Miamanók az üzletek polcaira” – közölte Géczy Nóra. A tojáscsészéket tervező Miklósi Tibor szintén hasonlóan gondolkodik. „Úgy hiszem, akkor jár el helyesen egy építész, ha nem csupán a megvalósítást tartja szem előtt, hanem minden egyes tervet tanulási folyamatként él meg. Így az összes ötlet, elképzelés szó szerint beivódik az ember” – nyilatkozta Miklósi Tibor.
Egy biztos: a Zsolnay pályaművekről döntő bizottsága negyvennégy beérkezett tervből Géczy Nóra „Miamanóit” választotta be a legjobb nyolc közé.

Mindenki megtekintheti a csészéket
A négy pályamunkát 2007. december 6-ig tekinthetik meg az érdeklődők a győri Big Ben Club-ban. A régi Centrum Áruház helyén nyílt exkluzív étteremben ez az első hivatalos, nyilvános kiállítás.

Események

Alkotóhét 2020. szeptember 21. - 2020. szeptember 26.
Elektronikus ZH nap 2020. szeptember 24.
Levelező tagozat óráinak időpontja 2020. szeptember 25. - 2020. szeptember 26.
Szenátusi Ülés 2020. szeptember 28. 14:00 - 16:00
Levelező tagozat óráinak időpontja 2020. október 2. - 2020. október 3.