Nagyot szólt az idei gólyabál – rekordsokan mulattak a Városi-Egyetemi Csarnokban

Gyakran hallani, hogy a mai fiatalokat már nem hozza lázba a bálozás. Nos, a Széchenyi István Egyetem hallgatói megcáfolták ezt a tételt, hiszen nemcsak hogy ott voltak, hanem minden eddiginél többen is vettek részt az idei gólya- és öregdiákbálon. Az elsősök a nyitótánc és az elmaradhatatlan gólyaavatás után a Bagossy Brothers Company koncertjét élvezhették, majd hajnalig ropták a tánctéren.

Győr, 2019. november 20. – Horváth Márton, SZEhírek

Úgy tűnik, a bálozás sosem megy ki a divatból. Legalábbis, aki ellátogatott egyetemünk a gólya- és öregdiákbáljára péntek este, az nem üresen kongó csarnokot látott, hanem rengeteg fiatalt, akik parádésan szórakoztak. A hangulatra jellemző, hogy a meghívott zenekar nem tudott szünetet tartani, mert folyamatosan zsúfolásig tele volt a táncparkett. Természetesen a szervezők nagy megelégedésére.

„Amióta itt vagyok, nem emlékszem ekkora létszámú gólyabálra. Mi magunk sem számítottunk ekkora érdeklődésre – mondta kérdésünkre Bittner Cintia, az esemény főszervezője. „Jól mutatja az idei érdeklődést, hogy az előzetes jegyárusítás időszakában közel kétszázzal többen vettek jegyet, mint tavaly. Ebből nagyjából ötszáz jegy kombinált volt, azaz az elsősök a gólyahétjelentkezéssel együtt kedvezményes áron már a gólyabálra is tudtak jegyet venni. Egy ekkora rendezvény esetében ez szerintem nagyon jó arány. Ráadásul ők még nem is tudták, ki lesz a sztárfellépő” – tette hozzá.

A Helix Rendezvényszervező Iroda osztályvezetőjétől megtudtuk azt is, hogy mint minden évben, ezúttal is újdonságokkal készültek az eseményre. Ezeket persze leginkább azok vehették észre, akiknek van összehasonlítási alapjuk, de most – hála Cintiának – mindenki bepillanthat a kulisszák mögé.

„Alapvetően két területet tudok megemlíteni, amiben nagy változások voltak idén. Az egyik az arculat. 2012 óta egészen tavalyig jóformán ugyanaz volt a gólyabál design-ja. Most új motívumokkal és új színvilággal kedveskedtünk a hallgatóságnak, ami a díszítésben is megjelent. Ha már itt tartunk, jöjjön a második terület. A dekorációban elhagytuk az utóbbi években megszokott mennyezetről lelógó hatalmas gömböket. Idén helyettük nagy zöld füzéreket helyezünk el ezüstös spirállal. Olyan, mintha jégcsapok lennének, illetve kicsit szőlőfürthöz tudnám őket hasonlítani” – fejtette ki a főszervező.

A háttérben jól kivehető a dekoráció. (Fotó: Májer Csaba József)

Térjünk vissza magához az eseményhez! A bál programja az első néhány órában nagyon feszes volt, folyamatosan történt valami a színpadnál. Máté Eszter EHÖK-elnök és dr. Földesi Péter rektor köszöntője után a gólyák nyitótánca következett. A koreográfiát – tavalyhoz hasonlóan – egyetemünk két versenytáncos hallgatója, Mózsik Zsolt és Németh Nikolett dolgozta ki és tanította meg a pároknak, sőt, a gólyákat követően maguk is tartottak egy rövid bemutatót.

 

A nyitótánc leglátványosabb aktusa. (Fotó: Májer Csaba József)

 

Mózsik Zsolt és Németh Nikolett, az egyetem táncos párosa. Ők tanították meg a gólyáknak a nyitótáncot. (Fotó: Májer Csaba József)

A legnagyobb várakozás alighanem az est sztárfellépőjét előzte meg. Úgy tűnik, a szervezők idén is jó lóra tettek, a Bagossy Brothers Company produkciójára ugyanis jóformán mindenki kíváncsi volt. A közönség tagjaival beszélgetve kiderült, az előadó neve önmagában jelentős vonzerővel bírt: az elővételben 3000 forintos jegyért cserébe jó üzletnek hangzott egy másfél órás, teljes értékű koncert – és akkor a gólyabál többi „szolgáltatásáról” nem is beszéltünk.

 

A Bagossy Brothers Company koncertjét hatalmas siker övezte. (Fotó: Májer Csaba József)

 

Ez a kép nem egy fesztiválon készült, hanem a Gólya- és Öregdiák Bálon. (Fotó: Májer Csaba József)

A fellépést követően már csak egy programpont maradt hátra a hajnalig tartó „ereszdelahajam” előtt: a nagy izgalmakkal kecsegtető bálkirály- és bálkirálynő-választás eredményhirdetése. A jelöltekre a rendezvény alatt lehetett szavazni, az érvényes vokshoz a belépőjegy felmutatására volt szükség. Végül a résztvevők döntése alapján a bálkirály a gépészmérnök Vincze Bálint lett, míg a bálkirálynői koronát Parragh Dóra járműmérnök hallgató kapta. (Érdekesség, hogy az utóbbi években rendre a gépészmérnökök taroltak ezeken a megmérettetéseken. Valószínűleg ennek oka a szak méretében keresendő: egy nagyobb szak hallgatója több embert tud mozgósítani.)

 

A bálkirály- és bálkirálynő választás dobogósai. (Fotó: Horváth Márton)

Próder Anna elsőéves logisztikai mérnök hallgató is indult a bálkirálynő címért, de nem csak emiatt vett részt a rendezvényen. „Már szeptemberben eldöntöttük az ismerőseimmel, hogy mindenképp részt veszünk a gólyabálon. Hallottuk, hogy milyen jó szokott lenni és kíváncsiak voltunk, mert még sosem báloztunk egy ekkora csarnokban. Szerintem mindenki számára emlékezetes este marad ez a mai” – mondta portálunknak.

 

Próder Anna (jobbra) barátnőjével. (Fotó: Nagy Ferenc)

Ugyanakkor nemcsak a gólyák, hanem az öregdiákok is képviseltették magukat a mezőnyben. Minden évben akad jó pár olyan hallgató, aki visszatér az alma materbe. Ők rendszerint korábban is a közösség szerves részét képezték, azaz a Hallgatói Önkormányzat vagy különböző szakkollégiumok tagjai voltak.

Így tett Szalatnai Balázs is, aki júniusban végzett közlekedésmérnök hallgatóként a Széchenyi István Egyetemen. Balázs gyerekkora óta a vasút nagy szerelmese, jelenleg a MÁV-nál dolgozik mozdonyvezető-gyakornokként. Mint mondta, rendszeresen visszajár az egyetemre, nehezen tud elszakadni az intézménytől. Jelenleg szülővárosában, Hatvanban él, de fontolgatja, hogy Győrbe költözik. Azt sem tartja kizártnak, hogy a közeljövőben beiratkozik valamilyen mesterképzésre.

„Mióta az egyetemre kerültem, minden évben voltam gólyabálon, csak akkor még hallgatóként. Idén is hívtak, én pedig nem tudtam nemet mondani. Szerencsére sok ismerősöm van még mindig itt, nagyon jól érzem magam” – nyilatkozta érdeklődésünkre.

 

Elek József és Szalatnai Balázs. (Fotó: Horváth Márton)

Események

Szakirányválasztás 2020. szeptember 14. - 2020. szeptember 19.
Levelező tagozat óráinak időpontja 2020. szeptember 18. - 2020. szeptember 19.
Alkotóhét 2020. szeptember 21. - 2020. szeptember 26.
Elektronikus ZH nap 2020. szeptember 24.
Levelező tagozat óráinak időpontja 2020. szeptember 25. - 2020. szeptember 26.