Nagyobb sebességre kapcsol az Egyetem

(Napló, Veszprém megyei napilap, 2010. június 9.)
Kiss Nikolett

Veszprém - Mintegy hárommilliárd forintos projektet indít a Pannon Egyetem és a győri Széchenyi István Egyetem - közösen számoltak be sajtótájékoztatón erről.

A két felsőoktatási intézmény egyenrangú együttműködésén alapuló Mobilitás és környezet című projekt fókuszában a magyar gazdaság számára stratégiai fontosságú jármű és közlekedésiparhoz, illetve az ennek fenntartható fejlődési pályáját biztosító energetikai és környezeti kérdésekhez kapcsolódó kutatási kapacitások fejlesztése, végrehajtása áll.
Dr Rédey Ákos, a Pannon Egyetem rektora a sajtótájékoztatón elmondta: a két egyetem ezen országos szinten is egyedülálló pályázati konstrukcióban egymást erősítve szolgálja a nemzetgazdaság érdekeit. A rektor kiemelte: ezzel nemcsak minőségi váltást szeretnének a felsőoktatás területén, hanem cél az is, hogy javítsák a gazdaság versenyképességét és a piaci szereplők lehetőségeit. Az erősségek közt kiemelte: az intézmények végig tudják vinni az innovációs láncot.

Dr. Szekeres Tamás, a győri egyetem rektora elmondta: egyértelmű volt, hogy a járműipar már nem lesz ugyanaz, mint amilyen a válság előtt volt. Fontos szerephez jutnak az energia és anyagtakarékos megoldások, az alternatív járművek. Éppen ezért tartották fontosnak, hogy az Új Magyarország Fejlesztési Terv pályázatához nagy tapasztalattal rendelkező partnert keressenek, s eme meghatározott cél mentén szövetkeztek a Pannon Egyetemmel, amely már köztudottan ért el jelentős eredményeket a kenőanyag fejlesztés területén.

Dr. Kristóf János veszprémi rektorhelyettes és dr. Zsoldos Ibolya a győri felsőoktatási intézmény docense elmondták: a projekt négy szorosan összefüggő, egységesen a járműipari alkalmazási területeket érintő kutatási főirányba tartozó tevékenységet foglal magába. Ezek a következők: járműipari anyagok és gyártás-technológiák kutatása, belső égésű motorok mechanikai hatásfokának javítását célzó kutatások, járműinformatikai és mechatronikai-, valamint nagy energiatartalmú és környezetbarát üzemagyagok kutatása.

Bár a 3,2 milliárdos projekt melyhez hárommilliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyertek közvetlen célja az alapkutatási kapacitások és kompetenciák fejlesztése, a kutatási tématerületek a kapcsolódó iparág kulcsproblémáinak megoldására fókuszálnak, ezzel biztosítva a létrejövő eredmények későbbi hasznosulását.

Események

Election Night tanszéki rendezvény 2019. május 26. 18:30 - 20:00
Szenátusi Ülés 2019. május 27. 14:00 - 15:00
Jézus élete - Beszélgetős estek 2019. május 27. 19:00 - 21:00