NAGYKORÚ LETT A JOGÁSZKÉPZÉS

Nagykorú lett a Deák Ferenc Jogtudományi Kar, a modern kori képzés első jogászai 1995-ben kezdtek, s 15 éve vehették át a diplomájukat.

(Kisalföld, Győr-Moson-Sopron megyei napilap, 2015. sueptember 1,)

Laczó Balázs

Húsz éve éli reneszánszát a győri jogászképzés, ahogy Földesi Péter rektor fogalmazott – hiszen korábban több mint 100 éven át, 1776-tól 1892-ig működött. Amint a volt alkotmánybírósági elnök és a győri jogászképzés egyik megalapítója, Bihari Mihály utalt rá, itt tanult többek között Deák Ferenc, Czuczor Gergely és Mikszáth Kálmán is. Az ő követőjük tehát az a 272 hallgató, akik a Széchenyi István Egyetem jogi karán belevetik magukat idén az első éves római jogba. Amint Lévainé Fazekas Judit, a Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Kar dékánja beszámolt róla, egy jogszabályváltozás miatt idén nem hirdethették meg a népszerű nemzetközi igazgatási mesterszakot, amin tavaly 50 elsőéves kezdett tanulni. Egyébként a 272 gólyából 121 tanul 2015-től a hagyományos jogász szakon, a többi az egyéb lehetőségek közül választott, hiszen 6 szakon képzik a hallgatókat.

A tegnap a zsinagógában tartott jubileumi ünnepségen Földesi Péter rektor arról beszélt, hogy a „Széchenyi” nyitott egyetem, s egyetemmé válása óta talán sikerült meghálálnia azt a bizalmat, amit a magyar felsőoktatástól kapott.

Bihari Mihály a történelmi régmúltba nyúló emlékezése után az újrakezdést idézte fel, amikor 1995 szeptemberében, még az ELTE kihelyezett tagozataként megindult a jogászképzés.

Szalay Gyula volt dékán – aki szintén aktív részese volt az újraalapításnak – kollégáira emlékezett, akik mindeddig a győri falak között tanítottak, Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselő pedig arról beszélt, hogy szinte minden Győrött végzett jogász el tud helyezkedni a munkaerőpiacon.

Az igazságügyi miniszter távollétében Márkusfalvy-Tóth Ádám helyettes államtitkár köszöntötte az ünneplőket, s hangsúlyozta: fontos, hogy megszabaduljunk a Budapest-központúságtól, az itt végzettek tehát lehetőleg maradjanak a régiójukban.

Az ünnepségen az egyetem Pro Fakultate emlékérmet adott át több prominens vendégnek, az önkormányzat pedig ezüst emlékéremmel méltatta a 20 éves jogászképzést. A kitüntetést Csörgits Lajos aljegyző adta át Lévainé Fazekas Judit dékánnak.

Események

Election Night tanszéki rendezvény 2019. május 26. 18:30 - 20:00
Szenátusi Ülés 2019. május 27. 14:00 - 15:00
Jézus élete - Beszélgetős estek 2019. május 27. 19:00 - 21:00