Műszaki területen a harmadik legtöbb helyet a győri egyetem vitte

(Forrás: www.kisalfold.hu, Kiss Szimóna - 2012.01.23. 17:23)

A Széchenyi István Egyetemen műszaki területen a győri intézményben összességében 30 százalékkal nő az államilag támogatottként fel.

Pénteken nyilvánosságra hozták az idei felsőoktatási felvételi eljárásra vonatkozó keretszámokat. A jogi és gazdasági képzéseken drasztikusan csökkentették az állami ösztöndíjas helyek számát: előbbit megyei egyetemen senki nem tanulhat ingyen, gazdasági tanulmányokat öten kezdhetnek szeptemberben térítésmentesen, a Széchenyi István Egyetemen (SzE-Győr). A műszaki terület támogatásának köszönhetően azonban a győri intézményben összességében 30 százalékkal nő az államilag támogatottként felvehetők aránya.

Az ország 45 felsőoktatási intézménye közül a hetedik legtöbb ösztöndíjas helyet kapta a győri, a műszaki területet tekintve pedig a harmadik legtöbb támogatott férőhely jutott Győrbe.

Dr. Szekeres Tamás rektor a délutáni sajtótájékoztatón elmondta: - Tavaly 2660 államilag finanszírozott hallgatót vettünk fel, a mostani felvételi eljárásban 3448 államilag támogatott helyet hirdethetünk meg. Ez 30 százalékos növekedést jelent. A műszaki karra 57 százalékkal vehetünk fel több támogatott hallgatót.

Az államilag támogatott helyek jogi és gazdasági területen való drasztikus csökkentése ellenére a győri egyetem vezetése optimista. A Kautz Gyula Gazdaságtudományi Karon a hallgatók 55-60 százaléka jelenleg is költségtérítéses formában tanul, így dr. Józsa László dékán szerint "várhatóan nem fog nagy törést okozni a keretszámokról szóló döntés a kar életében". Bizakodó a Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Kar dékánja is, hiszen jelenleg is évfolyamonként mindössze húsz fő tanul államilag finanszírozottként. A jogi képzés tekintetében eddig is a budapesti intézményekre korlátozódott az állami ösztöndíjas férőhelyek kétharmada. Ennek ellenére dr. Szalay Gyula kiemelte: "A jogász-képzést csak látszólag nem finanszírozzák!" Mint mondta: a felsőoktatási helyettes államtitkár levélben tájékoztatta őt arról a kormányzati szándékról, hogy az önköltséges hallgatóknak visszatérítik a képzés összegét, ha a közszférában helyezkednek el. Ez a Győrben végzett jogászok 40 százaléka. lvehetők aránya.

 

Események

Szakirányválasztás 2018. szeptember 17. 00:00 - 2018. szeptember 22. 23:00
Levelező oktatás kontaktóráinak időpontja 2018. szeptember 21. 00:00 - 2018. szeptember 22. 23:00
Alkotóhét 2018. szeptember 24. 00:00 - 2018. szeptember 30. 23:00
Szenátusi Ülés 2018. szeptember 24.