Munkaerőpiac

A MUNKA JÖVŐJE: AZ AUTOMATIZÁCIÓ A PANDÉMIA TÜKRÉBEN

A COVID-19 pandémia világszerte felforgatta a megszokott gazdasági működést, és robbanásszerűen felgyorsította a 2000-es években megfigyelhető digitalizációs trendeket.

Kulcsszavak: automatizáció, RPA, HR

Üzleti SZEmle - 2020. november


Tovább

Módosított állami bértámogatás

A gazdaságvédelmi akcióterv keretében munkahelyvédelmi bértámogatási programot hirdetett meg a magyar kormány, melynek értelmében az állam a rövidített munkaidőben történő foglalkoztatás idejére biztosítja a dolgozók kieső jövedelmének egy részét. A maximum három hónapos támogatási időszak alatt a munkaidő csökkentésének mértéke legalább 15 százalék, de legfeljebb 75 százalék lehet, vagyis az átlagos munkában töltött időnek a napi két órát el kell érnie. Az állam a kieső nettó munkabér 70 százalékát biztosítja, mely a munkavállaló számára adómentes juttatásnak minősül, a támogatás összege pedig dolgozónként havonta legfeljebb nettó 75.000 forint lehet.

Üzleti SZEmle - 2020. május 

Tovább

Munkaerőpiaci adatok előrejelzése a koronavírus idején

A koronavírus-járvány egy nagyléptékben változó és bizonytalan, azaz turbulens környezetet teremtett a gazdaság szereplői és a gazdaságpolitikusok számára. A napokban az egyik legfontosabb téma, amellyel kapcsolatban a hazai gazdasági sajtó is kiemelten foglalkozik, a munkahelyek megmentésének problémája. Az ennek érdekében az elmúlt két hétben meghozott kormányzati döntések és bevezetett intézkedések több vállalati (köztük több személyes) visszajelzés alapján elégtelennek bizonyulnak, várhatóan nem érik el a kívánt hatást (az okok a hazai sajtóból is ismertek, a számomra a személyes konzultációk során visszajelzést adó vállalatok, vállalkozók ugyanezeket sorolták fel).

Üzleti SZEmle - 2020. április

Tovább

Kurzarbeit szabályainak lazítása Németországban

Németországban a kormányzat a koronavírus miatti korlátozások bevezetésével párhuzamosan kiterjesztette a csökkentett munkaidejű foglalkoztatás (Kurzarbeit) alkalmazásának lehetőségeit, így több iparágban is rengeteg munkavállaló kieső bérét pótolja a német munkaügyi központ. Az általánosan a kieső nettó jövedelem 60%-át (legalább egy gyermek nevelése esetén 67%-át) biztosító állami ellátást ráadásul a német vállalatok ki is egészíthetik saját forrásokkal, így pl. az audis munkavállalók nettó jövedelmük 95%-át viszik haza jenleg. 

Üzleti SZEmle - 2020. április

Tovább

Legsérülékenyebb munkahelyek

A McKinsey tanulmánya a válság munkaerőpiacra gyakorolt hatását vizsgálja. 2020. március 21-én az amerikai munkanélküliek létszáma a két héttel korábbi tizenötszöröse volt. Amerikai munkahelyek egyharmada kockázatos/sérülékeny. 

Üzleti SZEmle - 2020. április

Tovább

Munkavállalók helyzetének javítása Ausztriában és Franciaországban

Ausztria:

Ausztriában a COVID-19 munkára vonatkozó intézkedéseinek főként azt célozzák, hogy ne szakadjon meg a kapcsolat munkáltató és munkavállaló között, illetve, hogy a munkavállalók korábbi bérüknek minél nagyobb arányát meg tudják kapni.

Üzleti SZEmle - 2020. április

Tovább

Lehetséges minta: dolgozói tulajdon – Herendi

A Herendi manufaktúra tulajdoni szerkezete példát ad arra, hogy a (részben) dolgozói tulajdon pozitív visszacsatolásokat indukálhat akár egy globális brand sikereire is. Természetesen ez a technika kizárólag magasan képzett, intellektuálisan alkalmas rétegek esetében merülhet fel, ám motiváló erőként hathat, és bizonyos feltételek megvalósulása esetén tőkebevonásra is felhasználható.

Üzleti SZEmle - 2020. április

Tovább

Események

Szakirányválasztás 2021. március 1. - 2021. március 6.
Levelező tagozat óráinak időpontja 2021. március 5. - 2021. március 6.
Elektronikus ZH nap 2021. március 5.