Mozgásban a Mobilis: a kiállítási központtól az élményközpont felé

Új irányokba mozdul a kampusz területén működő Mobilis Interaktív Kiállítási Központ. Erőteljesebben nyitottak egyrészt a természettudományok irányába, másrészt az általános iskolák felé.  Lelátót és laborszigeteket építenek. Bérletet kínálnak a diákoknak és órarend szerinti programokkal várják őket. 


Győr, 2018. február 8. - SZEhírek

Két éve kapott felkérést Mobilis vezetésére a Széchenyi István Egyetem oktatója, dr. Dőry Tibor és helyettese, Keszthelyi Bernadett. Közösen állítottak fel egy új jövőképet.  Az addig főleg a járműipar érdekességeire és a fizikára épülő központ kínálatát kiterjesztették a kémia, biológia, és még a matematika felé is. Összefogtak a Győri Tankerületi Központtal, és mint egy színház, vagy filharmonikus zenekar, kedvezményes áru bérleteket ajánlottak az általános iskolai osztályoknak. A három alkalmas rendszerben a gyerekek élményszerű kísérleti bemutatókon vehetnek részt a tananyaghoz kapcsolódóan.

Keszthelyi Bernadett és dr. Dőry Tibor a Mobilis földszinti terén, ahol a tervek szerint már ősztől laborszigetek várják a diákokat. 

Csapatuk, mint mondják, az általános iskola alsó és felső tagozatát átkötő osztályokhoz tud a legjobban igazodni. Ennél a korosztálynál lehet a leginkább kapcsolódni a tananyaghoz olyan interaktív, a gyerekeket is megmozgató kísérletekkel, amikre egyébként sem idő, sem ember, sem lehetőség nincs, főleg a kisebb iskolákban. A Mobilisnek is lett egy folyamatosan megújuló, kvázi órarendje, ami elérhető a honlapon, így a látogatók tervezni tudják, hogy miben szeretnének részt venni, mire érkezzenek éppen. A kísérleteket pedig szakavatott, gyakorlott demonstrátorok, kémia- és fizika tanárok, mérnök-informatikusok vezetik. A bérletvásárlásba a Tankerület után a Nemak Győr Kft. és a Mobilis főszponzora, az Audi Hungaria Zrt. is bekapcsolódott.

Azután pedig, hogy ezt az új irányt meghatározták, kisebbfajta csoda is történt. Tavaly ugyanis megjelent egy EFOP pályázat, ami teljesen egyezett a koncepciójukkal. A pályázat a tananyaghoz illeszkedően olyan interaktív élményközpontok látogatását ösztönözi, ahol a gyerekek az iskolai környezetből kiszakadva tudnak a fizikához, biológiához, kémiához, matematikához kapcsolódni. Olyan élmény éri őket, és olyan változás kezdődhet, ami a várakozások szerint azt eredményezi, hogy évek múlva többen fognak természettudományos tárgyakból érettségizni, és többen választják a fizika-, kémia-, biológia szakos tanári hivatást, illetve a Széchenyi István Egyetem mérnök szakjait. Az orientálást erre már kis korban el kell kezdeni.

„Itt van a gyönyörű központunk, van egy hatalmas földszinti terünk, azt be tudjuk rendezni laborszigetekkel, illetve egy nagyobb lelátóval úgy, hogy egyszerre akár több osztály is részese lehessen a kísérleti bemutatóknak. A laborszigeteken pedig minden gyerek felügyelet mellett, biztonságosan, de önállóan tud majd kísérletezni, mérni, megnézni, beleszagolni a kémia és a fizika világába” – mondják a Mobilis vezetői, így a tervek szerint idén szeptembertől már kezdődhetnek is a foglalkozások. Csaknem kétszáz millió forintos forrásból gazdálkodhatnak az elnyert pályázatnak köszönhetően. A projektben összesen húsz győri és Győr környéki partneriskolával működnek együtt, és versenyek, nyári táborok, szakkörök, felzárkóztató foglalkozások is részei a programnak. Nem tehetséggondozásról van tehát szó, hanem arról, hogy kinyitnak olyan lehetőségeket, amikhez sok iskolában valóban nincs meg a feltétel. Egyrészt az érdeklődő diákokat tudják így tovább inspirálni, másrészt támogatják például azokat is, akik a suliban elvesztették a fonalat mondjuk matekból, de a Mobilis segítségével utolérhetik osztálytársaikat.

 A gyerekek önmaguk is bekapcsolódhatnak a kísérletekbe.

Az új irány természetesen nem jelenti azt, hogy a jól bevált programok, rendezvények ne folytatódnának tovább a Mobilisban: idén is lesz  Kísérletbazár, Tech Together Junior, Győri Gyermekegyetem, Kutatók éjszakája, illetve Nemak-Mobilis Robotverseny. Változatlanul várja a látogatókat a Tudományos Játékbolt kreatív és innovatív játékokkal. Szülinapi bulikat tarthatnak  továbbra is a gyerekek, valamint szakkörök, táborok követik egymást a tanév során.

A FIRST LEGO League nemzetközi robotépítő és -programozó versenyben a Mobilis szakkörére járó csapat a közép-európai döntőbe jutott. A World Robot Olympiad Advanced Robotics Challenge tatabányai regionális versenyén pedig két Széchenyis egyetemi csapat is indul a Mobilis munkatársai támogatásával.  

„Fontosnak tartjuk, hogy a gazdag programkínálatunk mellett a társadalmi felelősségvállalásban is aktív szerepet vállaljunk. A napokban adtunk például otthont a Méhecske Közhasznú Alapítvány fogyatékkal élő gyerekek és fiatalok számára rendezett ergométeres evezős versenyének. Az egyedülálló rendezvény immáron nemzetközivé vált, és örömünkre szolgál, hogy ennek a különleges közösségépítő rendezvénynek a Mobilis is részese lehetett” – mondták az élményközpont vezetői.

A tizedik Méhecske ergométeres evezősversenynek a napokban a Mobilis adott otthont.

Események

Gyerekegyetem 2020 2020. június 22. - 2020. június 26.
Vizsgaidőszak vége 2020. június 27.
Szenátusi Ülés 2020. június 29. 14:00 - 16:00