Rektori fórum: fókuszban a modellváltás

„Mindenkire szükségünk van” – jelentette ki dr. Földesi Péter az április 8-án megtartott online rektori fórumon. Az eseményen a munkatársak és a hallgatók számára megnyugtató válaszok hangoztak el a modellváltással kapcsolatban. Elhangzott, hogy nincs szó elbocsátásokról, versenyképes bérezési-ösztönzési rendszer kialakítása a cél, az államilag finanszírozott helyek pedig megmaradnak. Kiderült az is, hogy az idei félév vizsgáinak lebonyolításáról hamarosan döntés születik.

Győr, 2020. április 9. – Hancz Gábor, SZEhírek, fotók: Májer Csaba József

Évek óta hagyomány, hogy dr. Földesi Péter, a Széchenyi István Egyetem rektora fórumon számol be a legfontosabb ügyekről, és válaszol a munkatársak, hallgatók kérdéseire. Az idei alkalom – noha a helyszín ismét a D1-es előadó volt – mégis rendhagyónak számított, mert a koronavírus-helyzet miatt a teremben csupán néhányan ültek, az érdeklődők az interneten nézhették a közvetítést, s előzetesen, valamint élőben is tehettek fel kérdéseket.

Az eseményen a legtöbb szó a modellváltásról esett. Mint ismert, a kormány nemrégiben úgy döntött, a Széchenyi István Egyetem egy – az egyetem iránt elkötelezett – alapítvány fenntartásába kerül idén július 1-jétől. Ezzel kapcsolatban dr. Földesi Péter utalt rá: egyértelmű szándék, hogy a fenntartóváltás előnyös legyen az oktatóknak, a munkatársaknak, a meglévő és jövőbeni hallgatóknak, az önkormányzati, társadalmi, vállalati és ipari partnereknek egyaránt. A végeredmény versenyképesebb, a jelenleginél rugalmasabb, nagyobb mozgásteret biztosító, kiszámíthatóbb, tervezhetőbb működési környezet, erőteljesebb nemzetköziesítés és további fejlődés lehet. Ennek révén erősödhet az egyetem innovációs és technológiai központ szerepe, a győri önkormányzattal még több tartós együttműködés, közös projekt jöhet létre, a vállalati partnerek számára pedig igényeikre szabott szolgáltatások nyújtására nyílik nagyobb lehetőség. Fontos, hogy az egyetem autonómiája nem csorbul, miként az is, hogy az állami finanszírozás a modellváltás után is biztosított marad.

„Az egyetem vezetésének a célja, hogy olyan munkakörülményeket teremtsünk, ahol a munkatársak jól érzik magukat” – hangzott el a fórumon.

A rektor hangsúlyozta: az előkészítés az egyetem kezdeményezésére kezdődött el. A Szenátus tavaly októberben egyhangúlag fejezte ki támogatását és elkötelezettségét a modellváltás stratégiai irányát illetően, azzal a meggyőződéssel, hogy a változás nyertese lesz az egyetem. Szerinte ez a megújulás olyan történelmi döntés, mint amilyen a főiskola megalapítása volt több mint öt évtizede. Hozzátette: az egyetem vezetése azt szeretné, hogy az intézmény továbbra is hosszú távon vonzó, kiszámítható, jó munkahely legyen. A bérezési, juttatási rendszer jelenlegi elemeit szeretnék megtartani, s a lehetőségek függvényében erősíteni, a cél pedig az, hogy a közeljövőben egy kellően motiváló, versenyképes bérezési-ösztönzési rendszert dolgozzanak ki. Mindebben és sok más kérdésben együttműködnek a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének helyi alapszervezetével. Dr. Földesi Péter többször egyértelműen leszögezte: minden munkatársra számítanak, nincs szó létszámleépítésről. „Az egyetem vezetésének a célja, hogy olyan munkakörülményeket teremtsünk, ahol a munkatársak jól érzik magukat, anyagilag-erkölcsileg megbecsültek és szakmai karriert tudnak építeni” – mondta.

Ezzel a témával kapcsolatban sok kérdés érkezett, a válaszokból pedig számos fontos részlet derült ki. Az egyik ilyen, hogy ugyan a munkatársak július 1-jétől nem közalkalmazottak lesznek, de a jubileumi jutalom a következő öt évben változatlan feltéltelekkel jár, emellett pedig az egyetem vezetése a szakszervezettel közösen dolgozik azon, hogy az utána következő időszakban ennek kiesését kompenzálják valamilyen rendszerben. A szabadságok esetében a jogszabályváltozások miatt bekövetkező csökkenést ellentételezik majd, amit kollektív szerződésben rögzítenek. A munkaidők nem változnak. Az államilag finanszírozott képzések és az ösztöndíjak ugyancsak megmaradnak, a költségtérítések mértéke pedig nem emelkedik a modellváltás következtében.

Sok hallgató tett fel kérdéseket az e félévi vizsgák lebonyolításával kapcsolatban. Dr. Földesi Péter arról számolt be, hogy a vizsgaidőszak a megszokott időben elkezdődik, de biztosan hosszabb lesz a szokásosnál. Az ezzel kapcsolatos döntéseket részben április 15-ig, részben a hónap végi szenátusi ülésen hozzák meg. Akkor derül ki, hogy pontosan milyen módon lehet megtartani a vizsgákat a jelenlegi veszélyhelyzetben. A részletszabályok kidolgozásánál figyelembe kívánják venni, hogy az állam miként látja lebonyolíthatónak az érettségiket.

Dr. Földesi Péter ígéretet tett arra, hogy a hallgatók ügyeiben – például a szakdolgozatok leadását vagy a szakmai gyakorlatokat illetően – a jogszabályokat betartva, de rugalmasan fognak eljárni, tekintettel a jelenlegi különleges helyzetre.

A rektori fórum a közeljövőben teljes terjedelmében felkerül az egyetem honlapjára, így visszanézhető lesz.

Az eseményről készült közvetítést élőben lehetett nézni az egyetem honlapján.

Események

Szenátusi Ülés 2021. március 15. 14:00 - 16:00
Levelező tagozat óráinak időpontja 2021. március 19. - 2021. március 20.
Levelező tagozat óráinak időpontja 2021. március 26. - 2021. március 27.