Előnyöket várnak a modellváltástól

A Széchenyi István Egyetem Szenátusa június végi ülésén egyhangúlag támogatta az intézmény új kollektív szerződését. A dokumentumot a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének (FDSZ) helyi alapszervezete 159 igen szavazattal, mindössze 1 nem ellenében és 1 tartózkodás mellett hagyta jóvá. Mindez fontos lépés az augusztus 1-jén életbe lépő modellváltás folyamatában is, amikortól az egyetem vagyonkezelői és fenntartói jogai az államtól a Széchenyi István Egyetemért Alapítványhoz kerülnek. Ennek kapcsán dr. Szauter Ferencet, az FDSZ helyi alapszervezetének vezetőjét, valamint Csomagolásvizsgáló Laboratórium munkatársait kérdeztük arról, mit várnak a modellváltástól.

Győr, 2020. július 15. – Czeiner-Szücs Anita – Hancz Gábor, SZEhírek

„A modellváltás előkészítésében alapszervezetünk a kezdetektől képviseltette magát. Minden olyan munkacsoportban, amely érintette a dolgozókat, folyamatosan részt vettünk, s nemcsak információkat kaptunk, hanem véleményt is mondhattunk, javaslatokat is tehettünk. Egy új helyzet általában bizonytalan érzést kelthet, ugyanakkor azt tapasztalom, hogy a kollégák bíznak az egyetem vezetőiben, akik úgy nyilatkoztak, hogy a jelenlegi modellben az intézmény elérkezett a határaihoz. A még jobb működéshez új irányra van szükség” – mondta elöljáróban dr. Szauter Ferenc.

Hozzátette: a modellváltástól a munkatársak többsége javuló béreket vár, emellett pedig egyértelműen a szabadság és a jubileumi jutalom kérdése volt a két kardinális pont a beérkezett észrevételek alapján. Az új kollektív szerződésben ezek esetében szerepelnek garanciák.

„Nincs olyan munkavállaló, akinek a modellváltást követően kevesebb nap szabadsága lenne, mint eddig volt. A jubileumi jutalom pedig egyfajta hűségjutalomként folytatódik tovább, csupán annyi változás lesz, hogy nem a közalkalmazotti jogviszony, hanem az egyetemen, illetve az integrációval csatlakozott két karon eltöltött munkaviszony számít majd. A kollektív szerződés szimbolikus jelentőséggel is bír, hiszen a munkaadónak a törvény értelmében nem kötelező, csupán lehetőség ilyet kötni. Egyetemünkön a dokumentum a működési szabályzat részét képezi. Az elfogadott szövegben pedig szerepel egy olyan mondat is, hogy az intézmény lehetőségei és pénzügyi forrásai figyelembevételével igyekszik elismerni az elhivatott, elkötelezett munkavállalók teljesítményét, ami egyértelműen pozitív gesztus” – hangsúlyozta dr. Szauter Ferenc, aki a szakszervezet nevében köszönetet mondott az egyetemi vezetőknek, amiért ennyire együttműködően álltak hozzá a tárgyalásokhoz, a tagságnak pedig azt, hogy sok visszajelzéssel, javaslattal aktívan segítették a kollektív szerződés végleges verziójának kialakítását.

 

Dr. Szauter Ferenc (fotó: Májer Csaba József)

A modellváltás hatással lesz az intézmény vállalati kapcsolataira. Éppen ezért voltunk kíváncsiak arra is, hogy a számos partnernek szolgáltatást nyújtó Csomagolásvizsgáló Laboratórium munkatársai mit várnak a változástól.

„A modellváltással lehetőségünk nyílik arra, hogy Magyarországon élére álljunk ennek az új típusú intézményfenntartási formának, főként a műszaki karokat és azok infrastrukturális hátterét közvetlenül érintő területen. Számos nemzetközi példa egyértelműen láttatja ennek előnyeit, amelyekből jócskán meríthetünk válaszokat arra, mi várható, mi az, ami jobb lehet az egyetemi megújulással. Mi abban hiszünk, hogy nemcsak tartalmilag – gondolunk itt a nyitottlaboratórium-szolgáltatásokra –, hanem formailag is piacközelebbivé válhat a laboratóriumok működése, ami azt jelenti, hogy folyamataiban, jogi struktúrájában megteremtjük a lehetőséget arra, hogy hasonlóan működjünk, mint egy piacvezérelt kutatóintézet. Másodsorban a változás nyomán a személyek munkavégzése, felfogása piacorientáltabb lesz, mint amit az állami keretek között megszoktunk, ez pedig csak előnyére válhat mind az intézménynek, mind a dolgozóknak, a hallgatóknak és persze a laboratóriumoknak” – hangoztatták a Csomagolásvizsgáló Laboratórium munkatársai, akikre jellemző, hogy mindig csapatban és az innovációban gondolkodnak.

Szerintük egyszerű belátni, hogy az egyetemi megújulás miért jelenthet előnyt kutatóknak és hallgatóknak. „Egy fiatal embernek két tényező számít, amikor elkezdi a karrierjét. Az egyik a karrierépítési perspektíva, a másik pedig, hogy képes-e biztos megélhetést lehetővé tevő fizetést megkeresni. A Széchenyi István Egyetem a modellváltás után a karrierlehetőségek mellett már versenyképes jövedelmet is kínálhat a szakembereknek” – tekintettek előre a munkatársak.

A Csomagolásvizsgáló Laboratórium munkatársai.

Események

Szenátusi Ülés 2021. március 15. 14:00 - 16:00
Levelező tagozat óráinak időpontja 2021. március 19. - 2021. március 20.
Levelező tagozat óráinak időpontja 2021. március 26. - 2021. március 27.