A győri egyetem fejlődése iránt elkötelezett személyek a Széchenyi István Egyetemért Alapítványban

Győrhöz és a Széchenyi István Egyetemhez szorosan kötődő, elismert személyek alkotják az intézményt augusztus 1. után fenntartó, kifejezetten erre a célra létrehozott Széchenyi István Egyetemért Alapítvány kuratóriumát és felügyelő bizottságát. Az államilag finanszírozott képzések a modellváltást követően is fennmaradnak, miközben az intézmény további, az eddigieknél is erőteljesebb fejlődésére nyílik lehetőség.

 

z Innovációs és Technológiai Minisztérium közzétette, kik lesznek a tagjai a Széchenyi István Egyetemért Alapítvány kuratóriumának és felügyelőbizottságának, amelyhez a Széchenyi István Egyetem alapítói és fenntartói jogai kerülnek augusztus 1-jén.

A kuratórium elnöki posztját dr. Knáb Erzsébet, az Audi Hungaria Zrt. személyügyért és szervezetért felelős igazgatósági tagja, a Széchenyi István Egyetem címzetes egyetemi tanára, a Magyar Tudományos Akadémia Wahrmann Mór-díjasa tölti majd be. Az egyetem és a győri vállalat mintegy két és fél évtizede ápol rendkívül szoros kapcsolatot egymással, aminek mérföldköveit a Practing gyakorlatorientált mérnökképzési program elindítása, a Belsőégésű Motorok Tanszék, majd az Audi Hungaria Járműmérnöki Kar és az Audi Hungaria Külső Tanszék létrehozása jelentik. Az Audi az intézmény első számú ipari partnerének számít.

A kuratóriumnak további négy tagja lesz:

  • Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, aki Győrben született, általános és középiskoláját a városban végezte, és több ciklusban volt a győri közgyűlés tagja;
  • Prof. dr. Dézsi Csaba András, Győr polgármestere, a Széchenyi István Egyetem Egészség- és Sporttudományi Karának professzora, tudományos dékánhelyettese, a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház kardiológiai osztályának osztályvezető főorvosa;
  • Prof. dr. Bokor József, a Magyar Tudományos Akadémia alelnöke, az egyetem Járműipari Kutatóközpontjának elnöke;
  • Sárai-Szabó Kelemen perjel, a győri Szent Ignác bencés templom igazgatója.

Az alapítvány felügyelőbizottságát Tarlós István volt budapesti főpolgármester vezeti majd. Ő egyúttal az egyetem egykori hallgatója is: útépítési és fenntartási szakon szerzett üzemmérnöki oklevelet az intézmény jogelődjén, a Közlekedési és Távközlési Műszaki Főiskolán. A felügyelőbizottság további két tagja dr. Havasi Dezső, a Győr-Moson-Sopron Megyei Ügyvédi Kamara elnöke, a Magyar Ügyvédi Kamara elnökhelyettese, valamint Horváth Péter, a győri Révai Miklós Gimnázium igazgatója, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke. Mindketten a kezdetektől tagjai az egyetem támogatására, fejlesztésére létrehozott Universitas-Győr Alapítvány felügyelőbizottságának, illetve kuratóriumának.

Az egyetem javaslatait figyelembe véve olyan személyek kerültek a Széchenyi István Egyetemért Alapítvány testületeibe, akik régóta és ezer szállal kötődnek az egyetemhez, Győrhöz és a régióhoz, elkötelezettek az intézmény további fejlődése iránt.

Fontos kiemelni, hogy a Széchenyi István Egyetemen az új működési modell augusztus 1-jei bevezetését követően is megmaradnak az állami ösztöndíjas képzések. Ezzel párhuzamosan rugalmasabbá, kiszámíthatóbbá válik az intézmény működési környezete, növekedhet saját bevételszerző képessége, és az eddigieknél is nagyobb ütemű fejlődés veheti kezdetét. A hallgatóknak még versenyképesebb tudás megszerzésére nyílik lehetőségük, amit a megújulásnak is köszönhetően a gyakorlati helyek, az angol nyelvű képzések és a külföldi oktatók számának emelkedése is segít majd.

Események

Szenátusi Ülés 2021. március 15. 14:00 - 16:00
Levelező tagozat óráinak időpontja 2021. március 19. - 2021. március 20.
Levelező tagozat óráinak időpontja 2021. március 26. - 2021. március 27.