MobilITy digitális élményközpont nyílt a győri campuson

Humanoid robot fogadta a vendégeket és robotok vitték az ollókat a szalagátvágáshoz. Vasárnap nyitotta meg kapuit a MobilITy-Győr digitális élményközpont Dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, Kara Ákos infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkár, valamint Borkai Zsolt polgármester részvételével a Mobilis Interaktív Kiállítási Központban a Széchenyi István Egyetem győri campusán.

Győr, 2018. október 8. – SZEhírek, Ny. Cs.

A látogatókat a rendkívül látványos és inspiráló központ két helyszínén, a demonstrációs térben és az alkotóműhelyben fogadják a MobilITy oktatói és demonstrátorai. A kiállítótérben testközelből tapasztalhatók meg a 3D nyomtatás, a kiterjesztett és virtuális világ lehetőségei, a robotika, az okosotthon eszközei, animációk készítése Bluebox Stúdióban, a mobiltechnológia előnyei és a humanoidok világa. Az alkotóműhelyben a megismert eszközökhöz kapcsolódó kiscsoportos foglalkozásokat tartanak, és folyamatosan törekednek a változatos és mindig megújuló tematikák összeállítására.

 

Kara Ákos, Dr. Palkovics László és Borkai Zsolt vágták át a szalagot.

A MobilITy célja, hogy olyan ismereteket adjon át érdekes és közérthető foglalkozások keretében, amelyek az informatikával, az információs társadalommal kapcsolatosak, és elősegíthetik a pályaválasztást. A digitális élményközpont a legújabb technológia felhasználásával lehetőséget biztosít az alkotásra, a digitális önképzésre, önálló gyakorlásra is.

„Három digitális élményközpont valósul meg Magyarországon, a győri után Budapesten és Debrecenben. Az a célunk, hogy minden magyar polgár, minden cég a digitalizáció nyertese legyen. Szándékosan tartottunk egy hosszú próbaüzemet, ez alatt több ezer gyerek fordult meg az élményközpontban. Kipróbált eszközökkel és felkészülten sikerült a mai ünnepélyes megnyitóval a nyilvánosság elé lépni” – mondta Kara Ákos államtitkár, a program kezdeményezője és fővédnöke köszöntőjében.

„Nem valós az a félelem, ami az új, digitális világgal kapcsolatos. A robotok elterjedése nem jár munkahelyek szűkülésével, ugyanakkor könnyebbé teszi az életünket. Magyarország az elmúlt néhány évben nagyon tudatos építkezésbe kezdett a digitalizáció területén. Létrehoztuk az 5G-koalíciót, az ipar 4.0 és a mesterséges intelligencia platformot. Az utóbbi már arról szól például, hogyan képezzünk viszonyt helyettünk döntéseket hozó robotokkal, és ezeknek milyen következményei lehetnek. A mesterséges intelligenciával való kapcsolatot nagyon korán, kisgyerekkorban meg kell alapozni. Az a kezdeményezés, ami most itt Győrben megvalósult, ebbe az irányba mutat. Gratulálok hozzá, hiszen meghatározhatja a jövőnket” – mutatott rá a miniszter.

„A Mobilis gépezete nagyon szépen beindult, a Széchenyi István Egyetemmel együtt megtaláltuk ennek az épületegységnek a legjobb, leghatékonyabb működését. A pár hete megnyílt a Diáklabor, ahol az általános iskolások élményszerűen ismerkedhetnek a természettudományokkal, a munkaerő-utánpótlás egyik lépcsője is lehet, a MobilIty megnyitásával pedig a XXI. század technológiáival barátkozhatnak a gyerekek” – hangsúlyozta Borkai Zsolt polgármester, azt kívánva, hogy a most átadott digitális játszótér segítse a győrieket a további fejlődésben.

A megyeszékhely új digitális élményközpontja, a MobilITy-Győr hozzájárulhat ahhoz, hogy minél többen szerezzenek digitális ismereteket. A jövő technológiáit próbálhatják ki az érdeklődők, idősebbek és fiatalabbak egyaránt játszva tanulhatnak, közösségben alkothatnak. A MobilITy-Győr a Mobilis Interaktív Kiállítási Központ épületében működik, abban a központban, amelyet már nagyon megkedveltek a győriek és nagyon sok élményszerű tudást szerezhettek eddig is a fiatalok. 

 

Dr. Földesi Péter, a Széchenyi István Egyetem rektora is kipróbálta a Mobility demonstrációs terének eszközeit.

A MobilITy-Győr ingyenes foglalkozásokat és tárlatvezetéseket tart oktatási intézmények számára előzetes regisztráció alapján, ahol a látogatók játszhatnak a legújabb humanoid robotokkal és az okoseszközök segítségével közelebb kerülhetnek a programozás világához.

Az élményközpont a „Programozd a jövőd!” - GINOP-3.1.1-VEKOP-15-2016-00001 „Oktatási intézmények és IKT vállalkozások közötti együttműködés ösztönzése és támogatása” kiemelt projekt keretében valósult meg.

Események

Munkaszüneti nap 2018. október 22.
Munkaszüneti nap 2018. október 23.
Elektronikus ZH nap 2018. október 24.
MÉK Ünnepi Szenátusi Ülés 2018. október 25. 10:00 - 11:00
Levelező oktatás kontaktóráinak időpontja 2018. október 26. 00:00 - 2018. október 27. 23:00