MobilITy digitális élményközpont nyílt a győri campuson

Humanoid robot fogadta a vendégeket és robotok vitték az ollókat a szalagátvágáshoz. Vasárnap nyitotta meg kapuit a MobilITy-Győr digitális élményközpont Dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, Kara Ákos infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkár, valamint Borkai Zsolt polgármester részvételével a Mobilis Interaktív Kiállítási Központban a Széchenyi István Egyetem győri campusán.

Győr, 2018. október 8. – SZEhírek, Ny. Cs.

A látogatókat a rendkívül látványos és inspiráló központ két helyszínén, a demonstrációs térben és az alkotóműhelyben fogadják a MobilITy oktatói és demonstrátorai. A kiállítótérben testközelből tapasztalhatók meg a 3D nyomtatás, a kiterjesztett és virtuális világ lehetőségei, a robotika, az okosotthon eszközei, animációk készítése Bluebox Stúdióban, a mobiltechnológia előnyei és a humanoidok világa. Az alkotóműhelyben a megismert eszközökhöz kapcsolódó kiscsoportos foglalkozásokat tartanak, és folyamatosan törekednek a változatos és mindig megújuló tematikák összeállítására.

 

Kara Ákos, Dr. Palkovics László és Borkai Zsolt vágták át a szalagot.

A MobilITy célja, hogy olyan ismereteket adjon át érdekes és közérthető foglalkozások keretében, amelyek az informatikával, az információs társadalommal kapcsolatosak, és elősegíthetik a pályaválasztást. A digitális élményközpont a legújabb technológia felhasználásával lehetőséget biztosít az alkotásra, a digitális önképzésre, önálló gyakorlásra is.

„Három digitális élményközpont valósul meg Magyarországon, a győri után Budapesten és Debrecenben. Az a célunk, hogy minden magyar polgár, minden cég a digitalizáció nyertese legyen. Szándékosan tartottunk egy hosszú próbaüzemet, ez alatt több ezer gyerek fordult meg az élményközpontban. Kipróbált eszközökkel és felkészülten sikerült a mai ünnepélyes megnyitóval a nyilvánosság elé lépni” – mondta Kara Ákos államtitkár, a program kezdeményezője és fővédnöke köszöntőjében.

„Nem valós az a félelem, ami az új, digitális világgal kapcsolatos. A robotok elterjedése nem jár munkahelyek szűkülésével, ugyanakkor könnyebbé teszi az életünket. Magyarország az elmúlt néhány évben nagyon tudatos építkezésbe kezdett a digitalizáció területén. Létrehoztuk az 5G-koalíciót, az ipar 4.0 és a mesterséges intelligencia platformot. Az utóbbi már arról szól például, hogyan képezzünk viszonyt helyettünk döntéseket hozó robotokkal, és ezeknek milyen következményei lehetnek. A mesterséges intelligenciával való kapcsolatot nagyon korán, kisgyerekkorban meg kell alapozni. Az a kezdeményezés, ami most itt Győrben megvalósult, ebbe az irányba mutat. Gratulálok hozzá, hiszen meghatározhatja a jövőnket” – mutatott rá a miniszter.

„A Mobilis gépezete nagyon szépen beindult, a Széchenyi István Egyetemmel együtt megtaláltuk ennek az épületegységnek a legjobb, leghatékonyabb működését. A pár hete megnyílt a Diáklabor, ahol az általános iskolások élményszerűen ismerkedhetnek a természettudományokkal, a munkaerő-utánpótlás egyik lépcsője is lehet, a MobilIty megnyitásával pedig a XXI. század technológiáival barátkozhatnak a gyerekek” – hangsúlyozta Borkai Zsolt polgármester, azt kívánva, hogy a most átadott digitális játszótér segítse a győrieket a további fejlődésben.

A megyeszékhely új digitális élményközpontja, a MobilITy-Győr hozzájárulhat ahhoz, hogy minél többen szerezzenek digitális ismereteket. A jövő technológiáit próbálhatják ki az érdeklődők, idősebbek és fiatalabbak egyaránt játszva tanulhatnak, közösségben alkothatnak. A MobilITy-Győr a Mobilis Interaktív Kiállítási Központ épületében működik, abban a központban, amelyet már nagyon megkedveltek a győriek és nagyon sok élményszerű tudást szerezhettek eddig is a fiatalok. 

 

Dr. Földesi Péter, a Széchenyi István Egyetem rektora is kipróbálta a Mobility demonstrációs terének eszközeit.

A MobilITy-Győr ingyenes foglalkozásokat és tárlatvezetéseket tart oktatási intézmények számára előzetes regisztráció alapján, ahol a látogatók játszhatnak a legújabb humanoid robotokkal és az okoseszközök segítségével közelebb kerülhetnek a programozás világához.

Az élményközpont a „Programozd a jövőd!” - GINOP-3.1.1-VEKOP-15-2016-00001 „Oktatási intézmények és IKT vállalkozások közötti együttműködés ösztönzése és támogatása” kiemelt projekt keretében valósult meg.

Események

Áramszünet a Központi Campuson 2020. augusztus 14. 07:00 - 12:00
Bejelentkezés a 2020/21-es tanév I. 2020. augusztus 18. 06:00 - 2020. augusztus 29. 23:55
Munkaszüneti nap 2020. augusztus 20.