Mobilises siker a regionális robotversenyen

A győri Mobilis Bits MRGT győzelmével végződött a negyedik alkalommal megrendezett Nemak-Mobilis robotverseny, a First Lego League nemzetközi robotépítő és -programozó verseny győri regionális fordulója szombaton.

Győr, 2019. december 2. – SZEhírek


A győri Mobilis Bits MRGT győzelmével végződött a negyedik alkalommal megrendezett Nemak-Mobilis robotverseny, a First Lego League nemzetközi robotépítő és -programozó verseny győri regionális fordulója szombaton. A Mobilis csapata mellett a budapesti sin/cos jutott tovább a globális versenysorozat februárban, Lengyelországban rendezendő nemzetközi elődöntőjébe.

 

A regionális versenyen győztes Mobilis Bits MRGT csapat.

A Mobilis által alapított regionális mentorprogram – az élményközpont vállalati együttműködéseinek köszönhetően – kilenc intézmény csapata számára biztosította a részvétel lehetőségét a rangos megmérettetésen. A látványos robot játék menetek mellett robotikához, digitalizációhoz, elektromossághoz kapcsolódó kísérleti bemutatókkal és egyéb színes kísérőprogramokkal várta látogatóit a tudományos élményközpont.

A First Lego League egy globális versenysorozat, amely küzdelmein 9–16 éves diákokból álló csapatok vesznek részt. Európa-szerte közel 1100 csapat részvételével zajlanak a regionális versenyek, Magyarországon pedig hat regionális fordulót rendeznek ezekben a hetekben. A népszerű eszközkészlettel zajló, különleges hangulatú versenysorozat világszerte játszva tanítja és szinte észrevétlenül tereli a diákokat a napjainkban különösen fontos műszaki-mérnöki-informatikai pályák irányába.

 

Izgalmas feladatokban nem volt hiány a versenyen.

A komplex megmérettetés során a Lego-robotok építését és programozását tesztelő technikai versenyszámok mellett további két feladat várt a csapatokra. Az idei versenyévad címe „City Shaper”, azaz a jövő városainak kialakítása. Heteken-hónapokon át tartó előzetes kutatást végeztek ebben a témakörben a csapatok, majd a témához kapcsolódóan kidolgozott innovatív ötletüket, javaslatukat szakmai zsűri számára mutatták be a rendezvényen. A versenyt egy csapatmunkát tesztelő feladat tette teljessé.

Országos szinten is egyedülálló műhely a Mobilis által alapított regionális mentorprogram, amely versenycsapatok megalakulásához és működéséhez nyújt támogatást. A mentorprogram keretében a Nemak Győr Kft. nyolc győri csapat számára biztosítja a versenyzés lehetőségét, egy mosonmagyaróvári csapat pedig az SMR Automotive Mirror Technology Hungary Bt. támogatásának köszönhetően tud részt venni a versenyen. A Mobilis szakmai-módszertani tapasztalatainak átadásával segíti az iskolai szakkörök megalakítását és versenycsapatok létrehozását, valamint az eredményes felkészülést.

Események

Vizsgaidőszak vége 2020. június 27.
Szenátusi Ülés 2020. június 29. 14:00 - 16:00