Mit tegyünk ha bekövetkezik...

Image ...amit senki sem vár, senki sem szeretne, hogy bűncselekmény áldozatává válik. Ha azonnali rendőri intézkedés szükséges mert pl. az elkövető gyors beavatkozással esetleg elfogható, vagy amennyiben helyszíni szemle lefolytatása szükséges az elkövető által hátrahagyott nyomok rögzítése céljából, haladéktalanul hívják, a rendőrséget a 107-es ingyenes számon.

Azért itt meg kell jegyeznem, hogy az említett telefon több hívást képes egyszerre fogadni, azonban a várakozó hívásoknak nem ad foglalt jelzést a készülék, hanem folyamatosan kicseng. Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy hívjuk a 107-t, kicseng hosszasan, de nem veszi fel senki, valójában az ügyeletes éppen beszél például egy másik bejelentővel, a telefonja jelzi is, hogy van még bejövő hívása, azonban amíg a másik beszélgetést nem fejezi be, nem tudja átvenni a vonalat. Tudom, hogy mennyire flusztráló amikor arra várunk hogy felvegye az ügyelet a telefont ami hosszasan kicseng, de azt is tudom, hogy mennyire nem egyszerű, amikor beszél valakivel az ügyeletes, látja hogy közben hívása van, befejezi az előző beszélgetést, átveszi a hívást és rögtön letámadja a hívó, hogy miért nem vette fel a telefont, holott magyarázkodás helyett inkább azzal a problémával kellene mindkettőjüknek foglalkozni ami miatt a hívó betelefonált. Hogy honnan tudom? Voltam a telefon mindkét végén többször is, megtapasztaltam mindegyik oldal nehézségeit.

Nos, ha telefonálunk a 107-re, akkor a következőket kell mindenképpen közölnünk a mielőbbi hathatós segítség érdekében:

- nevünk

- hol történt (a lehető legpontosabban)

- mi történt (a lehető legpontosabban)

- mit tudunk az esetleges elkövetőről, annak távozási irányáról,

- kb. milyen kár ért minket.

- telefonszámunk, amin vissza tudnak esetleg hívni

Ezeken kívül természetesen több mást is kérdezhet az ügyeletes és ő dönti el, hogy járőrt/helyszínelőt küld a helyszínre.

Nagyon fontos, hogy a helyszínt semmiképpen ne járják össze, mert ebben az esetben az elkövetők által hátrahagyott nyomokat semmisíthetik meg. Tehát ha például betörtek egy lakásba és ezt észleli az ott lakó mikor hazaér, semmiképpen ne menjen be a lakásba, várja meg a kiérkező rendőröket! Másrészről azért sem tanácsos ilyenkor bemenni a lakásba, mert nem tudhatjuk biztosan, hogy az elkövető már távozott-e onnan. Ahogyan a sajtóban is olvasható a bűnözők egyre drasztikusabb eszközökhöz folyamodnak, ha úgy érzik, hogy szorul a hurok körülöttük. Nem lenne szerencsés, ha megsérülne a lakás tulajdonosa, bízzák az elkövetők elfogását a rendőrségre!

Amennyiben nem szükséges azonnali rendőri intézkedés, akkor nincs más teendőnk, mint hogy befáradjunk a Győri Rendőrkapitányságra 9024 Győr, Zrínyi u. 54. szám alá (illetve az adott település illetékes kapitányságára, ahol a bűncselekményt elkövették sérelmünkre) hogy megtegyük a feljelentésünket. Alapvetően a nap 24 órájában bármikor megtehetjük, azonban figyelembe kell vennünk a következőket: kizárólag feljelentés felvételével jelenleg hétköznap 07.30-20.00h között dolgoznak kollégáink. Ezen időszakon kívül olyan kollégák veszik fel a feljelentéseket, akik ezt másodsorban végzik, ezért ilyenkor alkalmanként hosszabb várakozási idővel kell számolni. Természetesen napközben is előfordulhat, hogy egyszerre többen szeretnének feljelentést tenni, így megeshet, hogy hosszasan kell várakozni, de ez előre teljeséggel kiszámíthatatlan. Lehetőség van arra is, hogy feljelentésünket írásban nyújtsuk be

Feljelentés megtételéhez az alábbi tanácsokat szeretném adni, melyeket ha megfogadnak, sokkal gyorsabban és gördülékenyebben intézhetik azt:

- gondolják át, hogy mi történt, mit szeretnének jegyzőkönyvbe foglaltatni

- lopás esetén vegyék sorba, hogy mi hiányzik, ha rendelkezik valamely tárgy egyedi azonosító jellel, akkor azt jegyezzék fel, hozzák magukkal a listát

- van-e olyan személy, aki tanúsíthatja a feljelentésben foglaltakat (név, cím, elérhetőség)

- van-e olyan személy, akiről úgy gondolja, hogy köze volt a bűncselekmény elkövetéséhez (fontos figyelembe venni, hogy mást hamisan nem vádolhat bűncselekmény elkövetésével, azaz pl. azért mert a feljelentő azt gondolja, hogy X.Y volt az elkövető, de ezt konkrétummal nem tudja alátámasztani, nem jelentheti ki, hogy egyértelműen X.Y. követte el sérelmére a bűncselekményt)

- ha látta az elkövetőt/elkövetőket akkor gondolja át, hogy milyen személyleírást tudna adni róla/róluk. A legapróbb információ is fontos lehet!

Az eljárás ideje alatt az ügy előadója (az a kollégám, aki a nyomozást végzi) amennyiben úgy látja szükségesnek, a sértettet tanúként beidézheti. Ez történhet írásban, de szóban, telefonon is (amennyiben a feljelentéskor megadott az illető telefonos elérhetőséget). Az idézésen való megjelentés a hatályban lévő jogszabályok értelmében kötelező (kivétel persze van, pl. betegség, amit igazolni kell), illetve kikényszeríthető. Amennyiben esetleg nem megfelelő az időpont valami oknál fogva, kérheti a beidézett személy az ügy előadójától, hogy egy másik időpontra idézze be. A kollégáim igyekeznek rugalmasak lenni a lehetőségeikhez mérten természetesen, ezért gyakran telefonon idézik be a sértetteket, amikor is lehetőség van egy olyan időpont megbeszélésére, amely mindkét félnek megfelelő.

Remélem hogy a fentiekre a lehető legritkábban lesz szükségük!

 

Domonkos Szilveszter r. szds.

 

Fogadják meg tanácsainkat!
Előzzük meg együtt a bűncselekményeket!

Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság
Bűnmegelőzési Osztály

Események

Levelező tagozat óráinak időpontja 2020. február 21. - 2020. február 22.
Szenátusi Ülés 2020. február 24. 14:00 - 16:00
Spin-off Klub 2020. február 24. 18:00 - 20:00
Levelező tagozat óráinak időpontja 2020. február 28. - 2020. február 29.