Minőségi díjat kapott a Széchenyi

(Kisalföld, Győr-Moson-Sopron megyei napilap, Kiss Szimóna, 2011. szeptember 6.)

A Széchenyi István Egyetem minőségi munkáját elismerte a Nemzeti Erőforrás Minisztérium: az intézmény elnyerte a Felsőoktatási Minőségi Díj bronz fokozatát. A cím az egyetemi dolgozóknak azt üzeni: „a kijelölt út jó, ezen kell továbbhaladni".

Visszatért az élet az Egyetem térre tegnap délelőtt: a vidéki hallgatók beköltöztek a kollégiumba, a városi-egyetemi csarnokban dr. Szekeres Tamás rektor megnyitotta a 38. tanévet. Az idei rendezvényen a legjobb tanulóknak járó elismeréseken és a 3933 gólya eskütételén túl is volt ok az örömre: az új szemeszterre teljesen megújult a campus, s a Felsőoktatási Minőségi Díj bronz fokozatú oklevele is kikerülhet az intézmény büszkeségfalára.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium februárban írt ki pályázatot a Felsőoktatási Minőségi Díjra, amelyre a Széchenyi István Egyetem (SZE - Győr) is jelentkezett. A cím elnyeréséhez kilenc területet vizsgált az értékelőbizottság, melyek a következők: vezetés, stratégia, emberi erőforrások, partnerkapcsolatok, folyamatok, közvetlen partnerek elégedettsége, munkatársak elégedettsége, társadalmi hatás, kulcsfontosságú eredmények. Az említett kilenc területen a „múlt, jelen, jövő" elvét követve kellett bemutatni, hogy mit terveztek a kezdetekkor, azt miként valósították meg, s hogyan ellenőrzik, hogy megfelelően és jól működik-e.

Tamándl László, a rektori hivatal projektben részt vevő munkatársa a vizsgált szegmensekből a pályázatban a munkaerő-piaci kapcsolatokat, a folyamatos fejlesztéseket, a minőségirányítás fokozatos megújítását, a diplomás pályakövetést, az intézmény társadalmi hatását és a város kulturális életében való aktív szerepvállalását emelte ki. Hozzátette: a pályázatban külön említésre méltó az intézmény gazdasági teljesítménye, hiszen a SZE - Győr azon kevés felsőoktatási intézmények közé tartozik, amelyek több éve kiszámíthatóan, racionálisan és takarékosan gazdálkodnak, és nincs tartozásuk.

- Az intézmény azért pályázott a díjra, mert a pályázat célja és lényege a folyamatos önellenőrzés, s az intézményi minőségbiztosítás ez évben már eljutott arra a szintre, amelyet érdemes megméretni. A cím azonban nemcsak a külvilágnak szól, hanem jó lehetőséget kínált arra is, hogy felmérje az intézmény teljesítményét, a lehetséges fejlesztési irányait. Rávilágította a figyelmet arra, hogy napról napra oda kell figyelni a hallgatók, az öregdiákok, az oktatók, a munkaerő-piaci szereplők és a közvetlen társadalom véleményére, s ezeket vissza kell építeni az egyetem mindennapjaiba - mondta Tamándl László.

- Az elnyert elismerés azt üzeni, hogy a SZE - Győr kitűzött céljai, a megkezdett út jó és az egyetemnek ezen érdemes és kell továbbhaladni. Ez azonban még csak egy lépés, nem jelenti az út végét - nyilatkozta, utalva arra, hogy elképzelhető, hogy a későbbiekben az intézmény ismét megméretteti magát a Felsőoktatási Minőségi Díj pályázaton. (Az oklevelet és az erről szóló igazolást egy központi ünnepségen vehetik majd át az egyetem képviselői.)

 

Események

Szenátusi Ülés 2020. március 30. 14:00 - 16:00
Elektronikus ZH nap 2020. április 3. 08:00 - 15:00