Mindenre jut a pénzből

(Forrás: Kisalföld, Győr-Moson-Sopron megyei napilap, 2008. április 17.)

Hat és félmilliárd forintot nyert a győri Széchenyi István Egyetem infrastruturális fejlesztésre – hirdette ki tegnap az oktatási miniszter. Ebből az egyetem – vélhetően 2010-re – két új épületet emel, megvalósul a megálmodott könyvtár, és számos kutatási, képzési központot hoznak létre.

A kormány tegnapi döntésével hat vidéki felsőoktatási intézmény valósíthat meg infrastrukturális és informatikai fejlesztéseket, csaknem 29 milliárd forintból. A legmagasabb összeget a győri egyetem nyerte el, épp annyit, amennyire kérelmét benyújtotta. A pontosan 6,498 milliárd forintból három részprogramot valósítanak meg, ez – az egyéb tervezett beruházásokkal együtt – akkora léptékű fejlesztést jelent, mint amilyen hajdan magának a főiskolának az átadása volt. A hallgatók létszáma nem kevesebb, mint 800-zal bővülhet.

Dr. Szekeres Tamás a Széchenyi István Egyetem rektora elmondta: az első két részprojekt egy-egy új épület emelését is jelenti, míg a harmadik főként egy eszközpark létrehozására irányul. Óriási mértékben fejlesztik a kutatási infrastruktúrát, hogy az egyetem valóban központtá váljon, s mód nyílik ezzel a régió kis- és középvállalkozói számára a kutatási tevékenység végzésére. Az már további pályázatok beadását igényli, hogy a főként laboratóriumi eszközök mindig korszerűek maradjanak – mondta el dr. Szekeres Tamás, a Széchenyi István Egyetem rektora.

A terv másik két része küllemre is egészen megújítja az épületegyüttest. Az első az „Új tudás-tér” projekt, amelynek 6240 négyzetméter alapterületű objektuma az aula előtt állna, a mostani parkoló egy részét elfoglalva. Itt kapna helyet a szakmunkás-, valamint a mérnök-továbbképzés, egy térben a legigényesebb oktatást igénylő doktori iskolákkal, sőt, a hallgató szervezetekkel is. Létrejön egy egészen új, nemzetközi oktatási központ és egy médiaközpont, az utóbbi a kommunkáció-szakos hallgatók számára. De mindennek keretében fejlesztik a médiaeszközöket is, beszerzik a legkorszerűbb programokat és így például lehetőség nyílik arra, hogy a professzorok előadásai nagy részben megtalálhatók legyenen az interneten.

A másik új, 6280 négyzetméter alapterületű épület az objektum keleti részén, az A-épülethez csatoltan állna a tervek szerint. Ez lesz az úgynevezett regionális tudástranszfer-központ, ahol létrejön a sokat emlegetett, hagyományos és digitális könyvtár. Ám a mai terv szinte köszönőviszonyban sincs a régivel, hogy mást ne mondjunk, csak hagyományos könyvtár fejlesztésére nem is lehet már pályázni – tudatta a rektor. Az épület funkciója – a kutatási központhoz hasonlóan – túlmutat az oktatáson, mert otthont ad a térség vállalatainak, vállalkozásainak, tudományos szervezeteinek is, sőt, tanácsadást is végeznek majd a transzferközpontban. A tudástár (vagyis könyvtár) mellett itt alakítják ki a műszaki információs központot is, ahol iparjog-védelmi tanácsokkal szolgálnak és brókerszolgáltatást nyújtanak a gazdasági szervezeteknek. A térség műszaki-szellemi középpontja azonban ma már csak akkor válhat EU-kompatibilissá, ha gyermekmegőrzőt építenek hozzá, s működik majd az új szárnyban könyvesbolt és kávéház is.

Dr. Szekeres Tamás szerint a beruházás teljes összege mintegy 7 milliárd forint, amiből 5 százalékos saját részt vállal az egyetem, s majd további pályázatokat is benyújt, hogy a létszámot bővíthesse, főként mérnökökkel és segédszemélyzettel. A végleges szerződést a nemzeti fejlesztési ügynökséggel szeptemberben írják alá, s azután írhatják ki a közbeszerzési pályázatot is a tervek kivitelezésére. Jövőre elindulhat az építkezés és a munkálatok nagy része 2010 első felére megvalósul. Mindez persze kellemetlenségekkel is jár – tette hozzá a rektor – a beruházás miatt nagy porra és zajra kell számítani, s az épület megközelítése is jóval nehezebb lesz. Ám ez az ára többek között annak, hogy az egyetemen keresztül Győr maga is fejlesztési központtá váljon.

Események

Áramszünet a Központi Campuson 2020. augusztus 14. 07:00 - 12:00
Bejelentkezés a 2020/21-es tanév I. 2020. augusztus 18. 06:00 - 2020. augusztus 29. 23:55
Munkaszüneti nap 2020. augusztus 20.