Mindenre jut a pénzből

(Forrás: Kisalföld, Győr-Moson-Sopron megyei napilap, 2008. április 17.)

Hat és félmilliárd forintot nyert a győri Széchenyi István Egyetem infrastruturális fejlesztésre – hirdette ki tegnap az oktatási miniszter. Ebből az egyetem – vélhetően 2010-re – két új épületet emel, megvalósul a megálmodott könyvtár, és számos kutatási, képzési központot hoznak létre.

A kormány tegnapi döntésével hat vidéki felsőoktatási intézmény valósíthat meg infrastrukturális és informatikai fejlesztéseket, csaknem 29 milliárd forintból. A legmagasabb összeget a győri egyetem nyerte el, épp annyit, amennyire kérelmét benyújtotta. A pontosan 6,498 milliárd forintból három részprogramot valósítanak meg, ez – az egyéb tervezett beruházásokkal együtt – akkora léptékű fejlesztést jelent, mint amilyen hajdan magának a főiskolának az átadása volt. A hallgatók létszáma nem kevesebb, mint 800-zal bővülhet.

Dr. Szekeres Tamás a Széchenyi István Egyetem rektora elmondta: az első két részprojekt egy-egy új épület emelését is jelenti, míg a harmadik főként egy eszközpark létrehozására irányul. Óriási mértékben fejlesztik a kutatási infrastruktúrát, hogy az egyetem valóban központtá váljon, s mód nyílik ezzel a régió kis- és középvállalkozói számára a kutatási tevékenység végzésére. Az már további pályázatok beadását igényli, hogy a főként laboratóriumi eszközök mindig korszerűek maradjanak – mondta el dr. Szekeres Tamás, a Széchenyi István Egyetem rektora.

A terv másik két része küllemre is egészen megújítja az épületegyüttest. Az első az „Új tudás-tér” projekt, amelynek 6240 négyzetméter alapterületű objektuma az aula előtt állna, a mostani parkoló egy részét elfoglalva. Itt kapna helyet a szakmunkás-, valamint a mérnök-továbbképzés, egy térben a legigényesebb oktatást igénylő doktori iskolákkal, sőt, a hallgató szervezetekkel is. Létrejön egy egészen új, nemzetközi oktatási központ és egy médiaközpont, az utóbbi a kommunkáció-szakos hallgatók számára. De mindennek keretében fejlesztik a médiaeszközöket is, beszerzik a legkorszerűbb programokat és így például lehetőség nyílik arra, hogy a professzorok előadásai nagy részben megtalálhatók legyenen az interneten.

A másik új, 6280 négyzetméter alapterületű épület az objektum keleti részén, az A-épülethez csatoltan állna a tervek szerint. Ez lesz az úgynevezett regionális tudástranszfer-központ, ahol létrejön a sokat emlegetett, hagyományos és digitális könyvtár. Ám a mai terv szinte köszönőviszonyban sincs a régivel, hogy mást ne mondjunk, csak hagyományos könyvtár fejlesztésére nem is lehet már pályázni – tudatta a rektor. Az épület funkciója – a kutatási központhoz hasonlóan – túlmutat az oktatáson, mert otthont ad a térség vállalatainak, vállalkozásainak, tudományos szervezeteinek is, sőt, tanácsadást is végeznek majd a transzferközpontban. A tudástár (vagyis könyvtár) mellett itt alakítják ki a műszaki információs központot is, ahol iparjog-védelmi tanácsokkal szolgálnak és brókerszolgáltatást nyújtanak a gazdasági szervezeteknek. A térség műszaki-szellemi középpontja azonban ma már csak akkor válhat EU-kompatibilissá, ha gyermekmegőrzőt építenek hozzá, s működik majd az új szárnyban könyvesbolt és kávéház is.

Dr. Szekeres Tamás szerint a beruházás teljes összege mintegy 7 milliárd forint, amiből 5 százalékos saját részt vállal az egyetem, s majd további pályázatokat is benyújt, hogy a létszámot bővíthesse, főként mérnökökkel és segédszemélyzettel. A végleges szerződést a nemzeti fejlesztési ügynökséggel szeptemberben írják alá, s azután írhatják ki a közbeszerzési pályázatot is a tervek kivitelezésére. Jövőre elindulhat az építkezés és a munkálatok nagy része 2010 első felére megvalósul. Mindez persze kellemetlenségekkel is jár – tette hozzá a rektor – a beruházás miatt nagy porra és zajra kell számítani, s az épület megközelítése is jóval nehezebb lesz. Ám ez az ára többek között annak, hogy az egyetemen keresztül Győr maga is fejlesztési központtá váljon.

Események

MÉK Gazdász Bál 2020. január 25.
Szenátusi Ülés 2020. január 27. 14:00 - 16:00
Bejelentkezés a 2019/20-as tanév II. félévére 2020. január 29. 06:00 - 2020. február 8. 23:55
Nyilvános doktori védés - Győrvári János 2020. január 30. 11:00 - 13:00