Mindenkit vár az egyetemi színjátszó társulat

A korábbi kezdeményezések elhervadása után sokáig úgy tűnt, nem lesz amatőr színjátszó csoport a Széchenyi István Egyetemen. Közel egy évtized után azonban Thália istenasszony ismét kegyeibe fogadta az intézményt: a SZE SosemArt csapatában újjáéledt az egyetemi színjátszás. A társulat idén februárban ünnepelte első születésnapját – ennek kapcsán beszélgettünk a formáció vezetőjével, Csillag Attilával.

Győr, 2020. február 17. – Horváth Márton, SZEhírek

„Szerettem volna indítani egy drámapedagógiával foglalkozó tárgyat, mert azt láttam, hogy a hallgatókat érdekli ez az önkifejezési forma. Amikor ez végül meghiúsult, megkerestem dr. Pongrácz Attila dékán urat, hogy mit szólna, ha csinálnánk egy színjátszó csoportot, amihez nekünk csak egy terem kell, ahol tudunk próbálni. Azt mondta, hogy rendben van. Meghirdettük, amire aztán sokan ráharaptak. Így kezdődött minden” – mesélt a társulat születésének körülményeiről Csillag Attila, a társulat alapítója, jelenlegi vezetője, aki civilben az Apáczai-kar Szociális Tanulmányok és Szociológia Tanszékének oktatója.

Csillag Attila, a társulat vezetője. (Fotó: Májer Csaba József)

A Széchenyi István Egyetemen korábban is nagy hagyománya volt az amatőr színjátszásnak. A mostani hallgatók valószínűleg már nem emlékeznek rá, de hosszú évekig működött az intézményben a Modern Amatőr Színjátszó Egyetemi Kör (MASZEK), amely 2014-ben szűnt meg. Az Apáczai-karon is hódolhatott az ember az ilyesfajta szenvedélyének, ugyanis Miksi Attila vezetésével az Epilóg Kamara nyújtott lehetőséget a hallgatók számára, hogy kibontakoztathassák tehetségüket. Csillag Attila maga is ott ismerkedett meg a színjátszással annak idején, 2001-ben.

Mindez azonban ma már történelem, a jelen a SZE SosemArtról szól. A társulat most 14 tagot számlál, akik meglehetősen eklektikus csapatot alkotnak: a szociálpedagógustól kezdve a gépészmérnökig az egyetem sok szakja képviselteti magát körükben. Csillag Attila kifejezetten örül ennek a sokszínűségnek, mivel izgalmasnak tartja, ha különböző gondolkodású emberek dolgoznak együtt.

Az összetartásra jellemző, hogy van olyan hallgatójuk, aki a mai napig visszajár próbálni hozzájuk, holott már végzett tanulmányaival. Sőt, olyan tag is akad, aki oktatóként dolgozik az egyetemen. „Akár azzal is reklámozhatnánk magunkat, hogy nálunk együtt játszik a diák a tanárával” – mondta nevetve a társulat vezetője.

„Minden héten kedden vannak a próbáink négytől hat óráig az Apáczai-kar dísztermében. A részvételért nem jár se pénz, se kredit, se jóváírás. A fizetség az, hogy együtt lehetünk és együtt alkothatunk” – vallja Csillag Attila. Hangsúlyozta: olyan összegyetemi formációként szeretnének működni, amely elsősorban egy jó közösség. Minden egyéb másodlagos – tette hozzá, mintegy mottó gyanánt.

 

A SZE SosemArt fellépés közben. (Forrás: Csillag Attila)

Mindenesetre azt ő sem tagadja, hogy a társulat jelenleg az útkeresés fázisában van.

„Mi a színházművészetben alkotunk. Hogy aztán ez a színházművészetnek melyik ága lesz, még nem tudjuk” – mondta. Ezután arról faggattuk, eddig milyen darabok fűződnek a nevükhöz. „Belefogtunk már improvizációs előadásokba, bemutattunk utcai performanszokat, szerveztünk flashmobot, de olyan is előfordult, hogy verseket szavaltunk, népdalokat énekeltünk” – sorolta hosszasan az eddigi fellépéseket a társulatvezető, aki egyben a produkciók rendezője is.

A jövőt illetően kifejtette: most éppen az új darab kiválasztásán dolgoznak. „Kísérletezgetünk, keressük a hangunkat. Többféle irány is van előttünk, még nem döntöttük el, melyiken megyünk tovább. Nem szeretném lelőni a poént, legyen meglepetés” – mondta kissé titokzatosan, ám azt hozzátette, hogy mellékprojektként egy Göre Gábor feldolgozásra is készülnek. (Göre Gábor Gárdonyi Géza egyik híres komikus figurája volt – a szerk.)

A közösség vezetője arról is beszélt portálunknak, hogy mennyire más a mostani generáció az övékéhez képest. Szerinte a mai hallgatók nem félnek nemet mondani.

„Komáromban dolgozok egy másik társulattal is. Ott a rendező szava szent. Lehet egyetérteni, lehet nem egyetérteni, de mindenki azt csinálja, amit ő mond. Nálunk egészen másképp épül fel a dolog. Ha a csapatból többen azt mondják, hogy nem szeretnénk azt a darabot játszani, akkor nem fogjuk azt a darabot játszani” – rögzítette.

„Ugyanakkor nagyon-nagyon bátrak is a mai fiatalok. Erre jó példa a decemberi előadásunk, amely egy improvizációs műsor volt, karácsonykor. Ilyenkor hatalmas kockázat azt mondani, hogy kedves nézőink, mondjanak négy szót és mi ebből csinálunk egy olyan jelenetet, amit most találnak ki a szereplőink. Úgy, hogy közben itt ül a dékán, itt ülnek az oktatók, itt ülnek volt nyugdíjas kollégák, akik a klasszikus régivágású műsorokhoz szoktak. Ezek a fiatalok bele mertek ugrani ebbe és meg is csinálták. Nagyon pozitív volt a fogadtatása az újszerű stílusnak” – nyújtott némi betekintést az amatőr színjátszó kör életébe Csillag Attila.

 

Tavaly tavasszal improvizációs produkciót adtak elő a II. Állás- és terepbörzén is. (Fotó: Horváth Márton)

Cikkünk vége felé közeledve térjünk rá arra is, miért érdemes csatlakozni a társulathoz. A SZE SosemArt ugyanis jelenleg épp új tagokat toboroz, hiszen nagy a fluktuáció, sokan végeznek, sokan mennek gyakorlatra, így félévről félévre szükségük van a feltörekvő tehetségekre. A beválogató eseményre ezen a héten kerül sor, február 18-án, délután 4 órakor, az Apáczai-kar Barsi Ernő termében.

Miért érdemes belépni? – szegeztük a kérdést az Apáczai-kar oktatójának.

„Van, aki az önmegvalósításért csinálja. Van, aki szerepelni akar. Van, aki a kommunikációjában szeretne fejlődni. Én ez utóbbiban sem látok kivetnivalót, bár a társulat egy része azt mondja, ne ezért járjunk ide, hanem hogy egyre jobb produkciót hozzunk létre. Szerintem azonban, ha valaki elkezd színjátszózni és emiatt megtanul beszélni, előadni, akkor azt bárhol az életben tudja kamatoztatni” – fogalmazott Csillag Attila, aki azt is hozzáfűzte, hogy az együtt alkotás élménye, az egy csapatba tartozás, a jó hangulat szerinte fontosabbak, mint a kompetenciák fejlesztése.

A társulatvezető szerint a „felvételitől” nem kell tartania senkinek.

„Lehet készülni dallal, verssel, prózával, musical-betéttel, bármivel. A jelentkező bejön, előadja és ennyi. Pár szót beszélgetünk a motivációról, aztán eldől, hogy tudja-e és akarja-e csinálni. Nem lesz helyzetgyakorlat, nem kell az első alkalommal játszani, csupán a hozott anyagot kell előadni, csak arra kell készülni” – vázolta fel a keddi „állásinterjút” a SZE SosemArt rendezője, aki bízik benne, hogy sokan érdeklődnek majd a társulat iránt.

„Nagyon örülök neki, hogy újra van egy olyan műhely az egyetemen, ahol megmutathatják magukat a hallgatók. Aki ügyesen szokott beugrózni vagy acitvityzni, az jó eséllyel alkalmas erre a szerepre. Ha valaki YouTube-on videókat készít vagy podcastet csinál, nekik is kifejezetten ajánlom, hogy próbálják meg. Várunk mindenkit” – zárta szavait a társulatvezető.

 

A társulat új tagokat keres.

Események

Szakirányválasztás 2021. március 1. - 2021. március 6.
Levelező tagozat óráinak időpontja 2021. március 5. - 2021. március 6.
Elektronikus ZH nap 2021. március 5.