Mennyit bír egy csomag? - forduljon a győri egyetemhez!

(forrás: Laczó Balázs, www.kisalfold.hu, 2009.03.24.)

Vajon hányan tudják, hogy a győri Széchenyi István Egyetemen működik Közép-Európa egyetlen, független csomagvizsgáló laborja?
A hallgatók által is használt szimulációs berendezésekből álló egységet ezért Görögországból, Németországból és még a kontinens számos pontjáról keresik. A labort kedden, négy év után ismét akkreditálta egy nemzeti bizottság.

Ritkán mutatják be ezt a labort, ezért a kívülállók aligha tudnak arról, hogy évi száz-százötven megrendelést kap a legkülönbözőbb cégektől, mivel Közép-Európában ez az egyetlen - nem gazdasági társaság által működtetett, tehát független - csomagvizsgáló. A kedden ismét akkreditált egységet dr. Pánczél Zoltán egyetemi adjunktus mutatta be, ő a harmincéves labor "atyja", míg munkáját segíti többek között dr. Földesi Péter logisztikai tanszékvezető és Böröcz Péter Phd-hallgató.

A bejárás során láthattuk például, hogyan reagál egy szélvédőrolókat tartalmazó, két tonnás csomag arra, ha lejtős pályán felgyorsul, lefékez, ütközik vele a jármű. Ekkora szimulációs pályája egyébként egész Európának nincs - mondta dr. Pánczél Zoltán. De ugyanígy tesztelhető a dobozok hőálló képessége, hogy miként bírják a párát (például a tengeren), a napfényt, az esést, a rázkódást, a nyomást. Kiderült, egy félórás napfényteszt például féléves valódi fénynek felel meg, így javaslatokat tehet a labor az adott cégnek arra, hogy milyen csomagolóanyagot használjon például egy ásványvíz-raokomány esetén. Mivel a minőség mellett a költséghatékonyság is fő szempont, nem beszélve az ésszerű hulladékteremtés parancsáról, igen bonyolult paraméterek szerint kell megtenni e javaslatokat, miközben a laboratórium maga is számos érdekes kutatást végez e téren.

De az egyik legfőbb ok, amiért megkeresik a győri tudományos központot: kár esetén dönteni kell abban, hogy a szállító hibázott-e vagy pedig a csomagoló anyag nem volt megfelelő. Ugyanakkor a veszélyes anyagok esetében kötelező elvégezni a csomagolás-vizsgálatot, s Görögország, Bulgária, Románia számára is ez a labor van a legközelebb.
A megrendelésekből származó bevételt fejlesztésekre fordítja az egyetem.

Események

Áramszünet a Központi Campuson 2020. augusztus 14. 07:00 - 12:00
Bejelentkezés a 2020/21-es tanév I. 2020. augusztus 18. 06:00 - 2020. augusztus 29. 23:55
Munkaszüneti nap 2020. augusztus 20.