Megújult a sportcsarnok és a csónakház az agrárkaron

Jelentős fejlesztésekbe foghatott nyertes TAO-pályázatainak köszönhetően a Széchenyi István Egyetemhez kötődő mosonmagyaróvári sportegyesület.  Több lépcsőben, teljesen megújul a Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar sportcsarnoka. A MOGAAC új szakosztályokat is alapított az elmúlt időszakban dr. Dóka Ottó elnök vezetésével.

Győr, 2018. március 14. - SZEhírek

Abban az időben még divatja volt a vérre menő párbajoknak Magyarországon. Olyannyira elszaporodtak a kakaskodások, hogy a képviselőházhoz javaslatot kellett benyújtani a párbajozás betiltása ügyében. 1881-et írtunk, amikor megalakult a Magyar-Óvári Torna és Vívó Egylet a Gazdász Akadémián, és a párbajok miatt is változtatták meg a nevüket pár évvel később Magyar-Óvári Akadémiai Atlétikai Clubbá (MOGAAC). Szertárosuk Bauer Rudolf elsőéves hallgató lett, aki 1900-ban, a párizsi olimpián megszerezte diszkoszvetésben Magyarország első atlétikai aranyérmét. Azóta sok víz lefolyt a Mosoni-Dunán, de a MOGAAC, az FTC-nél is patinásabb sportegyesület jelenleg is töretlenül működik fél ezer sportolóval. Ma már a Széchenyi István Egyetemhez kötődően, és Mosonmagyaróvári Gazdászok Atlétikai Clubja Diáksport Egyesület néven.

 

Dr. Dóka Ottó, az egyesület elnöke százmilliós forrásokhoz juttatta a MOGAAC-csarnokot. Ráfért már az épületre a felújítás.

„Mindig is meg akartunk maradni diáksport egyesületnek, soha nem az volt a cél, hogy profikat igazoljunk. Azt az elvet vallottuk, hogy aki sportolni akar, függetlenül attól, hogy egyetemista-e, a városban, vagy a vonzáskörzetében él, kapjon lehetőséget. Ezért soha senkit nem küldtünk el. Ebből a felfogásból persze az is adódott, hogy a költségvetésünk is szerény volt, havi 2-6 millió forintnál nem költöttünk többet, egészen a legutóbbi időszakig” – mondja Dr. Dóka Ottó egyetemi tanár, a MOGAAC elnöke. Az alapelvek azóta sem változtak, a rendelkezésre álló források viszont igen. Nyertes kézilabda és kosárlabda TAO-pályázatok segítségével tudják felújítani az állami tulajdonban, egyetemi vagyonkezelésben lévő sportcsarnokot, amire együttműködési szerződést kötöttek a campussal.   

Az első körön már túljutottak, a küzdőtér vadonatúj parkettát kapott, felújították a vizesblokkokat, a világítást, nyílászárókat cseréltek és korszerű időmérő-eredmény kijelzőt szereltek fel. A második kör a pályáztatásnál tart, megújul a lelátó, folytatódik a nyílászárók cseréje és a villamos szerkezetek felújítása. Harmadik kört is terveznek, de ennek részletei még nem tisztázódtak teljesen.

„Példaértékű együttműködés alakult ki az egyetem, a város és az egyesület között” – mondja Dóka Ottó, aki jelenleg a Széchenyi István Egyetem megbízott kutatási infrastruktúráért felelős rektorhelyettese, de sokáig az óvári kar egyik vezetője volt. „Köszönettel tartozunk Mosonmagyaróvárnak, amiért vállalta a TAO-pályázat önrészét, első körben 32, és a második körben is több, mint húszmillió forintot hozzátéve a beruházáshoz.”

Nem kellett sokáig várni, hamar meg is telt élettel a megújuló sportcsarnok. A MOGAAC új, NB II-es kosárlabdacsapata péntekenként itt játssza mérkőzéseit, szépen gyarapodó, hangulatot teremtő szurkolói támogatással. „Szerencsés volt a csillagállás, mert a város is szerette volna a kosárlabdát feléleszteni, és az egyetem is partner volt ebben. Hoffmann Gergely szakosztályvezető és Laki Tibor edző szakmai irányításával játszunk az egyetemi-főiskolai bajnokságban is, az NB II-ben is. A sportág utánpótlása az MTE-nél van, de velük is kiváló az együttműködésünk” – mondja a MOGAAC elnöke, aki büszke a karate és a kajak-kenu szakosztályukra is. Az előbbi már szép múltra tekint vissza a MOGAAC berkeiben, országosan is kimagasló eredményeket elérő sportolókat neveltek ki, és új lehetőségeket jelent a szakosztálynak, hogy a karate olimpiai sportággá válik.

Az utánpótlásban ígéretes tehetségekkel versenyző kajak-kenu új szakosztály az egyesület palettáján, ugyanakkor a vízi élet az egyetemen már bő száz évvel ezelőtt is aktív volt, 1910-ben épült az egyesület első csónakháza. A Széchenyi-egyetem hallgatóit, munkatársait ma is szívesen látják a felújított csónakházban. Felejthetetlen élményt jelent egy félnapos kenutúra Halásziig és vissza, az ezen a szakaszon még szabályozatlan, vadregényes folyón. A túra után pedig érdemes ellátogatni a Bauer Rudolf Sportcsarnokba, szurkolni a kosárlabda csapatnak, és sétálni egyet a csarnokot körülölelő Wittmann-parkban, ami ilyenkor tavasszal bogláros szellőrózsás, medvehagymás, kontyvirágos, igazán vonzó arcát mutatja.  

Események

Szakirányválasztás 2018. szeptember 17. 00:00 - 2018. szeptember 22. 23:00
MÉK Parasztolimpia 2018. szeptember 19.
Levelező oktatás kontaktóráinak időpontja 2018. szeptember 21. 00:00 - 2018. szeptember 22. 23:00
Alkotóhét 2018. szeptember 24. 00:00 - 2018. szeptember 30. 23:00
Szenátusi Ülés 2018. szeptember 24.