Megújul a Baross híd: jelentős forgalmi változások

Május 5-én megkezdődik a régóta várt hídfelújítás, a munkálatok idejére a város közlekedése jelentősen átalakul… A Baross híd az Új Széchenyi Terv keretein belül bruttó 1,39 milliárd forint értékben újul meg a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szakmai irányítása alatt. A híd felújítását május 5-én kezdik, és november 15-ig fejezik be. Ez idő alatt a Baross hidat teljes egészében lezárják.

Simon Róbert Balázs alpolgármester, győri országgyűlési képviselő elmondta, a Baross híd utoljára közel 35 évvel ezelőtt esett át nagyobb felújításon, ám azóta állapota jelentősen leromlott, többször előfordult például, hogy lépcsőit balesetveszély miatt időszakosan le is kellett zárni. A hídon naponta átlagosan 17 ezer gépjármű halad át, a szakembereknek ezért olyan megoldást kellett találni, amely a felújítás időszakában biztosítja számukra a közlekedést, elsősorban a Nádor aluljáró és a 821-es számú főút segítségével. Hozzátette, a híd felújítása régóta esedékes, a győriek évek óta várták. Most elérkezett a pillanat, ám ez a munkálatok ideje alatt közlekedési nehézségekkel jár, ezért kéri a lakosság türelmét és megértését. „Győr közlekedésének egyik ütőeréről van szó, amelynek felújítása elengedhetetlen, és erre most lehetőség nyílt az uniós forrás segítségével.” – fogalmazott Simon Róbert Balázs, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy május 5-től ne megszokásból közlekedjünk, kalkuláljunk a menetidő szükségszerű meghosszabbodásával, különösen az érettségi vizsgára igyekvők számítsanak a változásokra!

Mázsi Attila, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. vezérigazgatója a helyszínen kifejtette, a 130 méter hosszú híd 12 nyílása közül a szélső 2-2 nyílásban levő szerkezetet, egy-egy pillérrel együtt teljesen elbontják és újakat építenek. A többi pillér megerősítése, a megmaradó acél főtartók, vasbeton szerkezeti részek és a hídfők felújítása is megtörténik. A híd új szigetelést, útburkolatot és dilatációt kap, megújulnak a járdák, lépcsők és kandeláberek, de kialakítják a kerékpársávokat is. Mindkét keresztező utcában, vagyis az Eszperantó és a Révai Miklós utcában egy-egy hídvédő kapupár létesül.

Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút kommunikációs osztályvezetője hozzátette, a társaság folyamatos tájékoztatást nyújt majd a munkálatok aktuális helyzetéről és a közlekedési tudnivalókról a www.kozut.hu és a www.utinform.hu internetes felületeken, facebook oldalukon, és közlemények kiadásával is. A közlekedőket a forgalmi változásokat jelző táblarendszerrel is segítik.

Események

Munkaszüneti nap (nagypéntek) 2020. április 10.